Készült: 2024.06.22.00:59:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

303. ülésnap (2013.09.17.), 20. felszólalás
Felszólaló V. Németh Zsolt (Fidesz)
Beosztás vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:03


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

V. NÉMETH ZSOLT vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Fontos, hogy beszéljünk erről a sikeres akcióról, hiszen ha megosztjuk egymással közösen szerzett élményeinket a nap során, akkor ez előrevetíti a következő évben még az ideinél is eredményesebb nap megszervezését.

Valóban, harmadik alkalommal rendezte meg a Vidékfejlesztési Minisztérium partnereivel a "TeSzedd!"-akciót, és képviselő úr hosszasan sorolta a résztvevőket a gyerekektől az idősekig, a civil szervezetek hosszú sorában akár a polgárőröket, akár a tűzoltókat is még megemlíthetjük.

Persze az akció közvetlen célja az, hogy ezen a napon minél több illegálisan lerakott szemetet összegyűjtsünk, és így egy országos akcióban megszabadítsuk az országot a szeméttől. De azért a hosszú távú cél mégiscsak az, hogy senki ne dobja el a szemetet a környezetét rongálva, elcsúfítva, és hogy közösen vegyük fel a harcot az illegális szemétlerakókkal szemben.

A Vidékfejlesztési Minisztérium intézménye, a Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. és a Belügyminisztérium, az Igazságügyi Minisztérium mellett ki kell hogy emeljem a kommunikációs fő támogatónkat, az MTVA Zrt.-t, hiszen az általuk rendezett, tartott műsorokban a figyelem felkeltése helyszíni tudósítások révén, úgy vélem, megsokszorozta a napnak a forintban nem mérhető eredményeit, hasznosságát.

Ha a számokról beszélünk, akkor valóban mintegy 100 ezer önkéntes regisztrált előzetesen, 30 százalékkal többen, mint tavaly, és a gyakorlatnak megfelelően, a többéves tapasztalat szerint is többen részt vesznek az akcióban, mint ahányan regisztráltak. 1025 településen 1089 találkozási ponton gyülekezhettek az önkéntesek, 1800 szemétgyűjtési ponton szedték a több ezer tonna szemetet.

Persze beszorozhatnánk most az eltöltött munkaórákat egy segédmunkás átlagórabérével, és kijönne az, hogy itt több százmillió forintnyi munkát végeztek, kiszámolhatnánk azt is, hogy vajon ebből mennyi a hasznosítható hulladék értéke. Én azonban úgy vélem, hogy a napnak jelentősége, eredményei messze túlmutatnak ezen, hiszen tömegesen érezhették át a résztvevők és tehettek eleget a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" parancsának. Itt valóban átélhető az, hogy a rendszer, amelyben az emberi tevékenység következményeit mérlegeljük, az lokális, mégiscsak a megoldáshoz viszont konkrét, kézzelfogható cselekvésen át vezet az út.

Te magad légy a változás, amit a világban látni akarsz - mondta Gandhi, és ezt a változást a legkisebbeknél kell elkezdeni. Én magam ezt a napot a vasvári Örökös Ökoiskola címmel bíró általános iskola diákjaival és azok szüleivel töltöttem el.

(9.50)

Egészen biztos vagyok abban, hogy azok a gyerekek, aki átélték ezt az élményt, nemhogy nem dobják el a szemetet, hanem ők és szüleik lefogják mások kezét is. Mindamellett az önkéntesség azért hozzájárul az aktív, felelősségteljes polgárság kialakulásához. Egy globális célnak, egyetemes értéknek szeretnénk megfelelni, de mégiscsak a helyi közösséghez való tartozást is erősítette ez a nap.

A TeSzedd! akció szervezői arra is fel akarták hívni az emberek figyelmét, hogy használják a hulladékok válogatására biztosított gyűjtőhelyeket, mert ezzel az ország százmilliárd forintban mérhető értéket állíthat elő. Az idei TeSzedd! országos akciónap megszervezése és lebonyolítása jó példája annak, hogy egy jó ügyért össze tudnak fogni a kormányzati szervezetek is, a civil szervezetek, és az együttes munka eredményeként százezres nagyságrendben lehet a jó ügy mögé állítani magát a lakosságot is. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai