Készült: 2023.06.04.11:38:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

49. ülésnap, 89. felszólalás
Felszólaló Dr. Csillag István
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás gazdasági és közlekedési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:06

Felszólalások:  <<  89  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztában vagyunk a tárcánál azokkal a nehézségekkel és kérdésekkel, amelyekkel éppen a Bakonyi Erőmű Rt. néz szembe. Ezeknek jelentős része, amint ön is említette, a privatizációs szerződés idejére nyúlik vissza, amikor sikerült úgy megvásárolni, relatíve alacsony áron ezt az erőművet egy befektető csoportnak, hogy egyúttal egy csomó olyan kötelezettséget vállalt, amelyek a múltból öröklődtek.

Nem akarok más tárca kompetenciájába nyúlni, tehát olyan területekre átnyúlni, amelyekre ma nem rendelkezünk kellő eszközökkel. Azt tudjuk mondani, én ezt tudom mondani, hogy a múlt héten került sor egy olyan egyeztető megbeszélésre éppen az erőmű kérdésének megoldása érdekében, hogy a munkahelyeket is megőrizzük, illetőleg a város hőellátását is lehetőség szerint a lehető legkedvezőbb módon biztosítani tudjuk, aminek az az eredménye, hogy az erőmű képes lesz azonnali ár-felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Magyar Energiahivatalhoz, amelyet a tárca támogat. Ennek révén valószínűleg az lesz biztosítható, hogy az erőmű továbbra is el fogja tudni látni közszolgáltatási feladatait is, és ezzel Ajka város hőszolgáltatása nem lehetetlenül el.

Minden más olyan kérdés, amit most ön fölvetett a hozzászólásában, olyan jellegű, amely elég alapos és több tárca területét érintő felülvizsgálatot indokol, és amelynek révén vizsgálnunk kell azt, hogy hogyan lehet azokat a kötelezettségteljesítéseket és milyen szinten biztosítani, amelyet még a privatizációs szerződés során vállaltak, és hogyan lehet a munkahelyeket megőrizni.

Amit azonban a kérdésében felvetett, a város kérdéseit, úgy tűnik, sikerült megnyugtatóan rendezni.

Kérem a válaszom elfogadását.

 

(16.10)

 

Felszólalások:  <<  89  >>    Ülésnap adatai