Készült: 2022.08.16.11:27:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

133. ülésnap, 160. felszólalás
Felszólaló Szabados Tamás (MSZP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás oktatási minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:19

Felszólalások:  <<  160  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABADOS TAMÁS oktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mint ön is mondta, 2004 szeptemberétől az általános iskolák első osztályaiban a megújított Nemzeti alaptanterv és az arra épülő helyi tantervek alapján indul meg az oktatás. Ezzel kezdetét veszi egy hosszú távú folyamat, amely esélyt ad arra, hogy a magyar iskolákban a fejlesztés tényleges megvalósulását lehetővé tevő pedagógiai kultúra bontakozhasson ki.

A NAT az első évek követelményeiben hangsúlyváltozásokat jelent. Nem megalapozott az a vélekedés, mintha az eddigiektől alapvetően gyökeresen eltérő követelmények zúdulnának az iskolákra. Továbbra is írni, olvasni, számolni fogják tanítani az elsősöket, de szándékaink szerint ez még tudatosabban segíti az úgynevezett kulcskompetenciák megalapozását, erősítését. A NAT egyik újdonsága éppen ezeknek a kompetenciáknak az összerendezése.

Ön a március 10-ei keltezésű kérdésében azt írja, hogy március végén nem állnak rendelkezésre azok a kerettantervek, amelyek alapján szeptemberben tanítani kellene. Annak érdekében, hogy többféle kerettanterv közül választhassanak az iskolák, ne pedig egy kötelező tanterv szerint (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Hol vannak?), pályázat keretében teremtettünk lehetőséget ilyenek megírására. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Mikor?) Örömmel mondhatom el, hogy komoly szakmai tudást tükröző kerettantervek érkeztek be, és közülük - miután a törvényi előírásoknak megfelelően az Országos Köznevelési Tanács egyetértése is megszületett -, március 12. óta öt általános iskolai kerettantervi javaslat olvasható mintegy mintatantervként az Oktatási Minisztérium honlapján. Ez komoly választási lehetőséget kínál arra, hogy minden iskola megtalálhassa a neki legtöbb segítséget kínálót. A kerettantervek kínálata valamennyi iskolatípus esetében a továbbiakban is bővülni fog.

Felhívom a figyelmét arra is, hogy most csupán az általános iskola első négy évfolyamára kötelező a tanterv módosítását elvégezni; a további kerettantervi minták (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) elkészültét pedig a pedagóguskollektíváktól várjuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Felszólalások:  <<  160  >>    Ülésnap adatai