Készült: 2024.07.16.07:57:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

48. ülésnap (2015.02.23.), 68. felszólalás
Felszólaló Dr. Czomba Sándor (Fidesz)
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban fontos témát említett. A diákmunkával kapcsolatban egy fél mondat erejéig hadd térjek ki arra, hogy csak a tavalyi esztendőben több mint 22 ezer diák vett részt diákmunka keretében nyári munkavégzésben. Tavaly, tavalyelőtt vezettük be ezt a rendszert, és azt tudom önnek mondani, hogy nagyon sikeres.

Jelen pillanatban 48 ezer tanulószerződés van hatályban Magyarországon. Ezt szeretnénk a következő 3-4 esztendőben 70 ezerre növelni. Azzal talán ön is egyetért, hogy a tanulók elsődlegesen akkor tudják az adott szakmát elsajátítani, ha éles körülmények között, nem iskolai tanműhelyben, hanem vállalati körülmények között tudják a szakmát elsajátítani.

A szakképzési törvényt szeretném ide behivatkozni ‑ bár azt mondta, hogy ne hivatkozzak, de ez a bibliája, idézőjelbe mondva, a szakképzésnek ‑, ami azt mondja, hogy bizonyos feltételek esetén lehetőség van a tanulók hétvégén, ünnepnapokon történő gyakorlati képzésére is. Ez szerintem teljesen életszerű, hiszen ha valaki vendéglősnek, felszolgálónak, szakácsnak készül, akkor kell tudni, hogy adott esetben, amikor végez, akkor vasárnap is, ünnepnapokon is rendeltetésszerűen nyitva lesz a szálloda vagy az étterem. A szakképzési törvény kimondja ugyanakkor, hogy az igénybe vett idő helyett lehetőleg a következő gyakorlati képzési napon ugyanolyan mértékben kell szabadidőt biztosítani.

Egyetértek azzal, képviselő úr, hogy amennyiben az ön által jelzett problémák fölmerülnek ‑ tehát egy 48 ezres létszámnál nem merem kimondani azt, hogy nincsenek olyan esetek, amelyekről ön beszél ‑, arra szeretném akkor kérni önt, hogy tegye meg, hogy konkrétan megmondja, hogy mely intézménynél jelentkezett ez a probléma, és akár a Kereskedelmi és Iparkamarának, az Agrárgazdasági Kamarának, akár pedig a munkaügyi felügyelőségnek megvan a jogosítványa és a lehetősége arra, hogy lépjen. Eddig is történtek és ezután is fognak történni ilyen ellenőrzések.

Az, hogy nem lehet ezt kiszűrni nulla százalékra, nagy valószínűséggel így van, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy egyre kevesebb vagy nulla szintű visszaélésre kerüljön sor. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai