Készült: 2022.01.22.18:13:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

106. ülésnap, 82. felszólalás
Felszólaló Kara Ákos (Fidesz)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:07

Felszólalások:  <<  82  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARA ÁKOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Képviselőtársaim! Valóban, a digitális gazdaság és annak hatása Magyarország fejlődésére és a magyar emberek életére az egyik legfontosabb napi téma és aktuális is, tisztelt képviselő úr, hiszen az elmúlt héten Budapest rendezett egy nagyon rangos nemzetközi konferenciát, a Nemzetközi Távközlési Egyesület világkonferenciáját, ahol képviselőtársaim is láthatták-hallhatták, ahogy a diplomácia mondja, 65 ország képviseltette magát magas szintű delegációval. De összességében közel 130 országból voltak itt, akik vagy kiállítottak, vagy előadtak a rendezvényen, vagy valami jó tapasztalatért jöttek Magyarországra, tanulni erre a konferenciára.

Összességében azt kell megállapítanunk, hogy 4 ezernél is több résztvevő vitatta meg az informatika és a távközlés területén megvalósuló fejlesztéseknek az emberi életet befolyásoló közvetlen hatását. Sikeres rendezvényt tudunk magunk mögött, Magyarország sikere volt ez a rendezvény.

Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, a digitális gazdaság a jelenkor új ipari forradalma, a napról napra új megoldásokat felvonultató infokommunikációs techno­ló­giákat a gazdaság minden területén alkalmazzák már. A hatékonyság a siker meghatározó feltételévé vált. A digitális gazdaság ma már nemcsak egy szűk iparágat jelent, ahogy korábban tekintettek rá, hanem minden ágazat sikerének elengedhetetlen, megkerülhetetlen velejárója.

(15.10)

Tisztelt Képviselőtársaim! Az ön által ismertetett adatok is ezt támasztják alá. Szeretném megerősíteni, hogy az infokommunikációs ágazat a teljes bruttó hazai termék körülbelül 12 százalékát teszi ki, a szektor azonban jelentős tovagyűrűző hatással is bír. Nincs még egy olyan ágazat meggyőződésem szerint, amely ennyire erős hatást gyakorolna a többi nemzetgazdasági ágazatra.

Tisztelt Képviselő Úr! Említhetjük és mondanunk kell, említenünk is kell a foglalkoztatást, ahol közvetlenül az ágazatban mintegy 170 ezer fő dolgozik, az összfoglalkoztatottaknak több mint 4 százalékát teszi ez ki. Ez a szám azonban nem tartalmazza a digitális gazdaságnak köszönhetően más ágazatokban létesített munkahelyek számát. Ha ezt figyelembe vesszük, ahogy a szakemberek ezt mondják, körülbelül 400 ezer embert foglalkoztat így összesen a digitális gazdaság, ami a munkavállalóknak így már körülbelül a 15 százalékát teszi ki.

Tisztelt Képviselő Úr! Emlékezhet rá, emlékezhetünk rá, 2014-ben indítottuk meg a „Digitális Magyar­ország” programot. A program keretében 2018-ig valamennyi háztartás számára, amely ezt igényli, elérhetővé tesszük a szupergyors internetet. 2020-ig először 100 ezer, aztán még 100 ezer, tehát összesen 200 ezer ember számára képzési lehetőséget biztosítunk a digitális készségek megszerzéséhez. Nyilván olyanokról beszélünk, akik egyébként máshogy, a maguk erejéből piaci körülmények között nem juthatnak ehhez hozzá. Felszámoljuk az informatikai szakemberhiányt, ami az iparági becslések szerint körülbelül 10 ezer főt tesz ki Magyarországon. Fejlesztési programokat indítunk kis- és közepes vállalkozások számára, amivel a magyar vállalkozások versenyképességét és hatékonyságát növeljük, valamint három év alatt célunk és szándékunk szerint közel 300 céget segítünk majd kijutni külpiacokra ezen a területen.

Kérdésére válaszolva, tisztelt képviselő úr, a digitális gazdaság szemünk előtt zajló ipari forradalma a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést jelenti. Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném még elmondani, mert fontos, visszatérve a múlt heti budapesti konferenciára, hogy az a sikeres rendezvény nemcsak Magyarországé, hanem nyilván minden résztvevőnek a sikere is volt. Szeretném azt önnek elmondani, hogy a magyar kormány kezdeményezésére egy nyílt napot is beillesztettünk a programba: közel ezer magyarországi fiatalnak nyitottuk meg a lehetőséget, hogy térítési díj nélkül részt vegyen ezen a rendezvényen, ez is hozzájárult a sikerhez. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  82  >>    Ülésnap adatai