Készült: 2024.06.16.20:14:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

65. ülésnap (2023.05.08.), 34. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:45


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ukrajnában immár 15 hónapja dúl a háború. Keleti szomszédunkban ezekben a pillanatokban is véres harcok vannak, a frontok megmerevedtek. Az értelmetlen áldozatok száma várhatóan tovább fog nőni, mivel a szembenálló felek az eddigi legnagyobb ütközetre készülnek.

Tisztelt Ház! A magyar kormány és a Fidesz-frakció álláspontja a háború kitörésének első napja óta világos és egyértelmű: mi a béke oldalán állunk, Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket, nem veszünk részt a lőszerszállítási akcióban sem, és határozottan arra kérünk mindenkit, hogy a fegyverszállítások helyett a béketárgyalásokra összpontosítson, ugyanis minél tovább tart ez a háború, annál nagyobb az eszkaláció veszélye. Már eddig is 39 ország döntött úgy, hogy halált okozó eszközöket szállít a hadszíntérre, tehát ez már most sem egy lokális konfliktus. Ha végül maga a NATO is közvetlenül belesodródna ebbe a konfliktusba, az a harmadik világháború kitörésének veszélyét hordozná magában.

Azt is fontos leszögezni, hogy a győzelemről vagy vereségről szóló nyugati elmélkedés valójában a háború hamis dilemmája, az ukrajnai háborúnak ugyanis nincsenek és nem is lesznek nyertesei. Mi, magyarok is már rendkívül nagy árat fizettünk ezért a háborúért: rengeteg Kárpátalján élő és az ukrán hadseregbe besorozott magyar ember vesztette már életét, a temetők megteltek, szankciós infláció sújtja az energiaárakat és az élelmiszerárakat. Sokan akarnak békét Európában, de a jelenlegi brüsszeli politika nem hagy teret a béke hangjának, és az egész liberális média is szinte koncertszerűen háborúpárti, pedig csak a párbeszéd és a diplomáciai erőfeszítések révén valósulhat meg a béke és kerülhető el a hidegháború vagy a további fegyveres konfliktusok kialakulása.

Sajnos, az Európai Parlament legutóbbi állásfoglalása szerint ennek a törekvésnek még nyoma sincs, de ettől függetlenül Magyarország továbbra is a békepárti hangot szeretné erősíteni Brüsszelben. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy minél hamarabb tűzszünet legyen, és béketárgyalások kezdődjenek, mert másképpen nem lehet megmenteni sok tíz- vagy százezer ember életét.

Ferenc pápa budapesti látogatása megmutatta, hogy nem vagyunk egyedül ebben a küzdelmünkben. A Vatikán elszánta magát, hogy mozgósítani fogja erejét, kapcsolatait, befolyását, hogy megpróbáljon gátat vetni a vérontásnak. A pápa arra buzdította az egybegyűlteket, hogy „Próbáljanak olyanok lenni, mint Jézus: nyitott kapuk, olyan kapuk, amelyeket senki előtt nem csapnak be, amelyeken mindenki beléphet, és megtapasztalhatja az Úr szeretetének és megbocsátásának szépségét”  mondta. A szentatya célja, hogy öntse az emberek és a népek vezetőinek szívébe a vágyat, hogy a békét építsék, hogy a következő nemzedékeknek a remény jövőjét nyújtsák, ne a háborút, egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőt, egy testvérekkel és nem falakkal teli világot. Ferenc pápa valamennyi beszéde kifejezte a béke iránti vágyat, és mindez a nemzetközi sajtó rosszindulatú próbálkozásainak ellenére is egybecsengett a magyar kormány álláspontjával.

(12.30)

Magyarország egy jól teljesítő, sikeres Ukrajnában érdekelt, az ott élő magyarok miatt pedig még erőteljesebben motivált, hogy a szomszédunkban béke legyen. Eddig is mindent megtettünk azért, hogy segítsük az ukrán embereket ebben a háborúban. Az ország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre, több mint egymillió menekültet fogadtunk be. Ingyenes egészségügyi ellátást és oktatási lehetőséget biztosítunk, több mint 1300 iskola és óvoda vesz fel Magyarországon ukrán gyerekeket és diákokat. Segítünk, ahogy csak tudunk, de fegyvereket és katonákat továbbra sem fogunk küldeni.

Tisztelt Ház! Elképesztő és felháborító, hogy a magyar baloldal még mindig háborúpárti, a dollárbaloldal a háború kitörése óta többször is egyértelműen kifejezte, hogy fegyvereket vagy akár katonákat is küldene a háborúba. Ha a baloldalon múlna, Magyarország már régen belesodródott volna ebbe a háborúba. A Fidesz-frakció ezzel szemben teljes erejével támogatja a kormányt a világháború kitörése elleni küzdelmében, az ország békéjének és biztonságának megőrzésében. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai