Készült: 2024.06.16.22:00:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

57. ülésnap (2023.04.03.), 32. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:42


Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ukrajnában immár 14 hónapja dúl a háború. Keleti szomszédunkban ezekben a percekben is véres harcok vannak. A legóvatosabb becslések szerint is már több százezerre tehető a halottak és a súlyos sebesültek száma. A frontok megmerevedtek, az értelmetlen áldozatok száma egyre csak nő.

Tisztelt Ház! A Fidesz-frakció a háború kitörése óta békepárti álláspontot képvisel, azonnali tűzszünetet és tárgyalásokat sürgetünk. Eközben sajnos folyamatosan tapasztaljuk, hogy Oroszország és Ukrajna háborús konfliktusa kiszélesedik. A nyugati hatalmak ahelyett, hogy erejüket, befolyásukat a béke vagy az azonnali tűzszünet kikényszerítésére használnák, egyre nagyobb hatásfokú és egyre erősebb fegyverek szállításával egyre jobban belesodródnak a háborúba. Az Európai Parlament további fegyverszállításokat követel: vadászgépeket, helikoptereket, rakétarendszereket, harckocsikat és még több lőszert küldenének a hadszíntérre. A tagállamok egy része már el is kötelezte magát a további fegyverszállítások mellett. Európa a háborúba sodródás napjait éli. Kijelenthetjük, hogy minél több ország vonódik bele az ukrajnai háborúba, annál nagyobb iramban haladunk egy világháború felé, és ha világháború lesz, akkor az minden bizonnyal atomháború lesz.

Tisztelt Ház! A Fidesz-frakció ezért az utolsó lehetőségig küzdeni fog, hogy a béke és a tárgyalások kikényszerítése felé menjenek a dolgok, ne a háborús eszkaláció, ne a fegyverszállítások és ne a halottak számának növekedése felé. Ezért van jelentősége annak, hogy pénteken a parlament határozatot fogadott el, amelyben kitart a béke álláspontja mellett és tűzszünetet követel.

Tisztelt Ház! Két dolgot várunk az Európai Uniótól is. Az első, hogy legyen tartós béke, azonban az unió egy sajátos háborúpárti intézményrendszerré vált. Másodszor, hogy az Európai Unió az elért jólétet őrizze meg. Ehhez képest a háború és a szankciók tönkreteszik az európai gazdaságot.

Magyarországnak minden lehetőséget meg kell ragadnia, hogy a békét hangsúlyozza annak érdekében, hogy elkerüljük a világégést. Elképesztő és felháborító, hogy a magyar baloldalra még ebben sem lehet számítani. A magyar baloldali pártok ugyanis kezdettől fogva háborúpártiak (Kálmán Olga: Jaj, ne viccelj már, János!), nem támogatták a békepárti határozati javaslatot sem a parlamentben. (Kálmán Olga: Mert az nem az!) A magyar baloldal a magyar érdekekkel szemben egy háborúpárti érdekcsoportot képvisel, ahogy már a tavalyi országgyűlési választások idején is tette. (Kálmán Olga: Putyin érdekét ki képviseli?) Az orosz-ukrán háború kitörése óta pedig egyértelműen a háborús retorika mentén politizál.

A magyarázat egyszerű: a dollárbaloldal azt a feladatot kapta a dollárokért cserébe, hogy a háborúpárti álláspontot képviselje Magyarországon, mert ez a megbízóik érdeke. A dollárbaloldal a háború kitörése óta többször is egyértelműen kifejezte, hogy fegyvereket vagy akár katonákat is küldene a háborúba. Arra kértük őket, álljanak a magyarok és a béke oldalára, és támogassák a békepárti határozati javaslatot. Ezúttal sem tették. Szégyen, hogy a parlament egyetlen baloldali pártja sem szavazott a béke mellett, nem volt egyetlen olyan baloldali képviselő sem, aki a béke oldalára állt volna, pedig a magyar érdeknél nem lehet semmi sem fontosabb: a háborúból ki kell maradni. Ha a baloldalon múlna, Magyarország már régen belesodródott volna a háborúba, pedig Magyarország, a magyar emberek békepártiak, és ezzel a globális többséghez tartoznak.

Éppen egy évvel ezelőtt az országgyűlési választásokon ezt is kinyilvánították, amikor soha nem látott felhatalmazást adtak a békepárti Fidesz-KDNP-pártszövetségnek. Bár a baloldal és a háborús pszichózisban élő Európai Unió bele akar bennünket préselni ebbe a háborúba, Magyarország Kormánya és a békepárti Fidesz-KDNP parlamenti többség ezt nem fogja hagyni.

A Fidesz-frakció teljes erejével támogatja a kormányt a világháború kitörése elleni küzdelmében, az ország békéjének és biztonságának megőrzésében. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai