Készült: 2024.06.16.20:55:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

36. ülésnap (2022.11.08.), 34. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:55


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A brüsszeli szankciók miatt energiaválság van. Elszálltak az energiaárak, ezért drágulnak az élelmiszerek, nő az infláció, durván nőnek a családok és a vállalkozások terhei. A kormány azonban nem nézi ölbe tett kézzel a szankciós válságot; amellett, hogy a családokat és az időseket védi az áremelkedéstől, megvédi a magyar vállalkozásokat is.

A vállalkozások támogatása érdekében a kormány rendkívüli intézkedések bevezetéséről döntött. Az első ilyen rendkívüli intézkedés a kamatstop kiterjesztése volt a kis- és középvállalkozásokra. A szankciók miatt elszabadultak az energiaárak, elszabadult az infláció. Ez tönkreteszi az európai és a magyar gazdaságot, mert egyre nagyobb terhet rak a vállalkozásoka is. Jelentősen nőnek a vállalkozások energia-, beszerzési és szállítási költségei, és sok vállalkozásnak okoz problémát az is, hogy a szankciós infláció miatt drágulnak a hitelek is, így jelentősen emelkednek a törlesztőrészleteink. A kormány ezen is segít.

A kormánynak köszönhetően november közepén életbe lépő és június végéig tartó vállalkozói kamatstop összesen 80 milliárd forintos tehercsökkentést eredményez. Az intézkedés csaknem 60 ezer kis- és közepes vállalkozások körülbelül 2000 milliárd forintnyi hitelállományát érinti. Az intézkedés költségei a bankokat terhelik, mivel számukra ez kigazdálkodható, hiszen az emelkedő kamatok emelkedő extraprofitot is jelentenek nekik.

Jó hír a vállalkozásoknak, hogy 2023-ban is folytatódik a Széchenyi Kártya program. A kamatlábak ugyanis magasak, a hitelfelvételek szigorodnak, a forgóeszközhitel-szükséglet megnőtt, az energiahatékonysági fejlesztésekhez pedig forrásokra van szükség. A magyar kkv-k talpon maradásának és versenyképességének megőrzése érdekében a kormány arról döntött, hogy 2023 első félévében kezelési költség nélkül a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi 5 százalékos ügyfélkamattal elérhetővé teszi a Széchenyi Kártya program hiteltermékeit, ezzel is segítve őket.

Ne feledjük, a kormány idén is folytatta az adócsökkentéseket! 600 milliárd forinttal mérsékelte a munkáltatói adókat, ezzel Magyarország 2022-ben is megőrizheti az első helyét az európai uniós országok között. Az Eurostat-táblázat szerint Magyarországon tavaly 2,1 százalékponttal csökkent a GDP-arányos adóterhelés, míg az uniós tagországok közül csak négy másik országban, Horvátországban, Franciaországban, Lettországban és Hollandiában mérséklődött ez a terhelés; a többiben stagnált vagy emelkedett.

Tisztelt Ház! A kormány elindította a gyármentő programot is. Az ukrajnai háborúra adott szankciós válaszok miatt ugyanis egyre nagyobb problémát jelent az energiaárak kifizetése a cégeknek.

(14.30)

A kormány egyértelmű törekvése a korábbi célkitűzések megőrzése, amelyek közül nagyon fontos a teljes foglalkoztatottság, azonban a szankciós gazdasági környezet ezt is kihívások elé állítja. Ezért van szükség a támogatási programra. A gyármentő program elősegíti a sikerrel pályázó nagyvállalatok energiahatékonysági fejlesztéseit. A Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójából kiderül, hogy a nyári hónapok után szeptemberben is 4,7 milliónál többen dolgoztak Magyarországon. 2010-hez képest nagyjából harmadára esett vissza a munkanélküliség a teljes népességben és a fiatalok körében egyaránt.

Tisztelt Ház! Mindezen intézkedések élesen szemben állnak a baloldali kormányok elhibázott gazdaságpolitikájával. Emlékszünk még azokra az időkre, amikor a baloldal volt kormányon. A nehéz időkben is agyonadóztattak a lakosságtól kezdve a kis- és középvállalkozásokig mindenkit. (Moraj a DK soraiban.) Intézkedéseik a segítségnyújtás helyett kizárólag megszorításokból álltak. Gyurcsányék soha semmiféle rezsitámogatást és rezsicsökkentést nem szavaztak meg, mi több, kilenc éve követelik a rezsicsökkentés eltörlését. A dollárbaloldal most is teljes mellszélességgel az energiaár-robbanást okozó brüsszeli szankciók mellé állt, és a külföldi kampánypénzekért cserébe képesek lennének még elzárni az orosz gázt is a magyar családok, a nyugdíjasok és a vállalkozások elől. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Úgy van!)

Tisztelt Ház! A célzott támogatások mellett a magyar vállalkozók számos más segítséget is kapnak a kormánytól, de tudjuk jól, hogy a valódi megoldást az jelentené, ha az európai politika a béke rendezésének irányába mozdulna el. A Fidesz-frakció ebben is teljes erejével támogatja a kormányt. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai