Készült: 2024.06.16.20:01:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

27. ülésnap (2022.10.03.), 36. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:35


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Keleti szomszédunkban továbbra is véres harcok dúlnak. Az elhúzódó orosz-ukrán háború súlyos gazdasági nehézséget okoz Európának. A bajokat csak tetézi Brüsszel elhibázott szankciós politikája, melynek köszönhetően háborús infláció sújtja a kontinens országait, és soha nem látott energiaválság is fenyeget.

Kimondhatjuk, hogy a nehéz gazdasági helyzet közvetlen kiváltó oka az elhibázott háborús szankciós csomag és a szankciók miatt sokszorosára emelkedő energiaárak. Ukrajna és Oroszország háborúja ugyanis önmagában lokális konfliktus lenne, a szankciók változtatták azt globális gazdasági háborúvá. A legtöbb országban az energiaárak növekedése közvetetten és közvetlenül is jelentősen befolyásolja az inflációt, különösen igaz ez az orosz energiaimportnak erősen kitett országokra.

Tisztelt Ház! Ezeket a durva energiaárakat nem külső tényezők befolyásolják, nem előre látható gazdasági folyamatok váltják ki a mostani válságot. Az energiaárak drasztikus növekedését egyértelműen a szankciók váltották ki. 2022 júniusában Brüsszelben elfogadták a gazdasági-kereskedelmi szankciókat, köztük az olajszállítási szankciót is, és közben elkezdték lebegtetni a földgázvásárlási szankciót. Emiatt 2022 júniusától kezdve a földgáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd megháromszorozódott. A brüsszeli szabályok ugyanakkor összekötik az uniós villamos energia árát is a gáz árával, így a villamos energia ára is kilőtt a piacon, az ára mára Európában 2022 áprilisában egységnyi 100 euró volt, ma ugyanez az egység 400-600 euró között mozog.

Tisztelt Ház! Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Brüsszel nem ezt ígérte, amikor a szankciókat bevezette. Brüsszel átvert bennünket. Azt mondták, hogy a szankciók térdre fogják kényszeríteni Oroszországot, és véget vetnek a háborúnak. Ehhez képest a szankciók bevezetése óta az infláció vágtat, az európai emberek szegényebbek lettek, Európát válság és energiahiány fenyegeti, az energiaárak az egekbe emelkedtek, és a háború is elhúzódik. A szankció következtében Európa szegényebb lett, de Oroszország nem rogyott össze. Ez a fegyver visszafelé sült el, a szankciókkal Európa lábon lőtte önmagát.

Az európai emberek jelenleg az energiáért szankciós felárat fizetnek, ami bizonytalanná teszi a jövőt. Kérdés, hogy tovább rontunke ezen a helyzeten, Brüsszelben ugyanis újabb és újabb szankciókat akarnak bevezetni. Ez gyötri az embereket, a spekulánsok meg dörzsölik a tenyerüket. Ezért is itt az ideje, hogy megkérdezzük a magyar embereket, hogy akarnake újabb szankciókat, illetve hogy mi a véleményük a jelenlegiekről. A Fidesz-frakció üdvözli, hogy a kormány megtárgyalta a nemzeti konzultációról szóló kezdeményezést, és annak elindításáról döntött. A brüsszeli elit eddig egyszer sem merte megkérdezni, hogy az európai emberek mit gondolnak a szankciókról, de a magyaroknak, elsőként Európában, lesz lehetőségük elmondani a véleményüket.

Tisztelt Ház! Elképesztő, hogy a magyar baloldal az elhibázott háborús szankciók ügyében is a magyar emberek helyett Brüsszel érdekeit képviseli.

(14.30)

A dollárbaloldal már régen elzárta volna az olaj- és gázcsapokat, ezzel veszélybe sodorták volna az ország energiaellátását. Ha rajtuk múlna, akkor az égvilágon semmi nem védené most a magyar családokat és nyugdíjasokat a többszörösére emelkedett energiaáraktól. Felháborító, hogy az egész, Gyurcsány vezette baloldal az áremelkedést okozó brüsszeli szankciókat teljes erővel támogatja, bezzeg a magyar rezsicsökkentést támadják, mindig is ellenezték. Pedig a rezsicsökkentés nélkül most is minden magyar család átlagosan havi 181 ezer forinttal többet fizetne a gázért és az áramért. Láthatjuk, hogy sajnos a dollárbaloldalra továbbra sem számíthatunk semmiben.

A Fidesz-frakció azonban teljes erejével támogatja a kormányt az elhibázott brüsszeli szankciós politika elleni küzdelemben, és az ország békéjének és a biztonságának a megőrzésében. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai