Készült: 2022.06.25.22:22:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

76. ülésnap, 172. felszólalás
Felszólaló Szabados Tamás (MSZP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás oktatási minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:15

Felszólalások:  <<  172  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABADOS TAMÁS oktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szeretném elmondani, hogy a privatizációban érdekelt Forrást Rt.-t az ÁPV Rt. felügyeli, és az Oktatási Minisztériumnak és a miniszterének nem volt és nincs is feladata a konstrukcióval kapcsolatban.

Mindazonáltal, mivel a képviselő úr az oktatási minisztert, illetve engem tisztelt meg kérdéseivel, az alábbiakban röviden összefoglalom a kormányzat kérdéssel kapcsolatos álláspontját. A Cartographia Kft. az Országgyűlés által elfogadott privatizációs törvényben foglaltak szerint 2003. január 1-jétől nem tartozik a tartósan állami tulajdonban maradó társaságok körébe, így nem kell állami tulajdonban tartani. Ez a törvényi felhatalmazás adott arra lehetőséget, hogy mintegy húsz társasági részesedés mellett a Cartographia Kft. 90 százalékos üzletrésze is apportálásra kerüljön a Forrás Rt.-be, amely társaság részvényeit a kárpótlásijegy-tulajdonosok szerezhetik meg nyilvános, átlátható, mindenki számára követhető jegyzési eljárásban.

 

 

(17.00)

 

 

Az oktatási miniszter, illetve a minisztérium a Cartographia Kft. sorsában annyiban érdekelt, hogy továbbra is biztosítva legyen a társaság tevékenységével összefüggésben kiadott oktatási segédletek megfelelő színvonala.

Tekintettel arra, hogy a társaság nyereségesen folytatja tevékenységét, ez a fajta ellátási feladat a jövőben a tulajdonosnak is érdeke.

Nem megalapozott a kiadó társaság előre megfontolt átjátszásáról szóló feltételezés. A Cartographia Kft. jövőbeli sorsának alakulása tiszta piaci döntések mentén, a nyilvánosság kontrollja mellett fog lezajlani. Az előzőekből következően a kormánynak nem áll szándékában valakinek juttatni vagy átjátszani a Cartographia Kft.-t, hanem kizárólag abban érdekelt, hogy transzparens módon kiválasztott jövőbeni magántulajdonosai működtessék tovább a társaságot a korábban megszokott eredményességgel és a közismerten magas színvonalú termékekkel.

Köszönöm. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

Felszólalások:  <<  172  >>    Ülésnap adatai