Készült: 2022.06.25.22:31:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

76. ülésnap, 170. felszólalás
Felszólaló Pánczél Károly (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:15

Felszólalások:  <<  170  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! A Cartographia Kft. fennállása óta fontos értéke a magyar művelődés és oktatás ügyének. A cég évtizedek óta látja el iskolai atlaszokkal, fali térképekkel az általános és középiskolákat, sőt, sokunk által használt autó- és turistatérképek, útikönyvek fémjelzik még tevékenységét. A felhalmozott szakmai tapasztalat, a jó minőségű, igényes kiadványok révén a hazai és a külföldi piacon egyaránt széles körű elismertséget szerzett cég nemzeti kincs, tevékenysége a gazdasági és a humán szféra számára alapvető közszolgálat.

Erről azonban az MSZP-SZDSZ-kormánynak más véleménye van. Az eddig állami tulajdonban lévő, az állam számára nyereséget termelő stratégiai fontosságú vállalat a látványos fejlődés, a kiváló gazdasági eredmények ellenére privatizáció előtt áll. A kormány az ÁPV Rt.-n keresztül a Forrás Vagyonkezelési és Befektetési Rt.-hez juttatta, ahol különböző más cégekkel úgynevezett „ salátacsomagbanö várja boldogulását. A terv szerint a csomagba tartozó részvényeket tőzsdei bevezetés után kárpótlási jegy ellenében értékesítik.

Érdekes kérdés, hogy a Medgyessy-kormány számára vajon miért felesleges egy kiváló szakembercsapattal, csúcstechnológiával, nyomdával, terjesztő hálózattal, piaccal rendelkező, nyereséges, kül- és belhonban egyaránt versenyképes állami cég. Nyilván, nem véletlen, hogy a HVG márciusban, majd a Figyelő áprilisban már cikkezett arról a gyanúról, mely szerint egy tömegesen kárpótlási jegyet vásárolt vállalkozócsoport már a spájzban van.

Tisztelt Államtitkár Úr! Nem gondolja-e, hogy önnek és az oktatási miniszternek elleneznie és nem támogatnia kellene egy ilyen kormányzati javaslatot?

Megalapozottak-e ön szerint a tekintélyes gazdasági lapok értesülései, azaz lehetségesnek tartja-e, hogy előre megfontoltan átjátsszák a kiadót egyes gazdasági érdekcsoportoknak?

Végül: kinek szánja a kormány a Cartographia Kft.-t?

Várom válaszát. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.)

 

Felszólalások:  <<  170  >>    Ülésnap adatai