Készült: 2022.06.25.22:52:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

133. ülésnap, 158. felszólalás
Felszólaló Pánczél Károly (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:09

Felszólalások:  <<  158  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Alig három hónap múlva véget ér a tanév. A diákoknak ez ugyan még hosszú idő, ám a pedagógusoknak sok szempontból nagyon is rövid lesz. Mint ön is tudja, szeptembertől új tanterv alapján kellene oktatni az általános iskolákban. Ehhez “csakö arra van szükség, hogy a minisztérium kiadjon egy rendeletet, majd annak figyelembevételével az úgynevezett ajánlott tanterveket, ezek alapján az iskolák belső egyeztetések, döntések után módosítsák helyi tanterveiket, azt jóváhagyásra benyújtsák a fenntartójukhoz, és felkészüljenek a szeptemberi bevezetésére. Nyilvánvaló, hogy ez a munka három hónap alatt tisztességesen nem végezhető el; sőt, miután a minisztérium nem teremtette meg a szükséges feltétételeket, el sem kezdhető. Mindazon túl, hogy nincsenek kerettantervek, nincsenek és szeptemberben sem lesznek az új NAT alapján készült tankönyvek, nincsenek olyan pedagógus továbbképzések, amelyek a felkészülést segíthették volna.

Tisztelt Államtitkár Úr! Nem gondolja, hogy felelőtlen kísérletezgetés úgy bevezetni egy új tantervet, hogy arra érdemben nem lehet felkészülni? Hogyan képzeli mindezt? Ki a felelős azért, hogy március végén nem állnak rendelkezésre azok a kerettantervek, amelyek alapján szeptemberben tanítani kellene?

(16.20)

A Fidesz benyújtotta az új Nemzeti alaptanterv bevezetésének elhalasztásáról szóló javaslatát. Ennek elfogadása módot adna arra, hogy a szakemberek érdemben értékeljék a kerettantervek bevezetésének tapasztalatait, és arra is, hogy az iskolák felkészülhessenek a változtatásokra.

Várom felelős válaszát, és egyúttal kérem, fontolja meg a javaslat támogatását, végtére is nem szükségszerű, hogy Magyar Bálintot mint a tanterv nélküli oktatás akarnok és felelőtlen bevezetőjét emlegessék szerte az országban.

Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Felszólalások:  <<  158  >>    Ülésnap adatai