Készült: 2022.12.04.05:06:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

24. ülésnap (2022.07.19.), 32. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás Pénzügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:04


Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! A mai napon szavazunk, fogadjuk el a 2023. évi költségvetést, ezért azt gondolom, azt gondoljuk, a kormány is, hogy jó erről a szavazás előtt beszélni, a költségvetés legfontosabb üzeneteit itt az Országgyűlés előtt elmondani.

A 2023. évi költségvetés jól tükrözi, hogy a kormány 2010 óta munkaalapú társadalmat épít; munkaalapú társadalmat, amelyben a munkahelyek megőrzése és újak létrehozása a legfontosabb cél. Ezt a célkitűzést 2010 óta az elvárásoknak megfelelően és az ígéreteknek megfelelően teljesítette a kormány, hiszen egymillió új munkahely jött létre.

Nagyon fontos az, hogy ebben a nehéz helyzetben is, ahol háború van, gazdasági recesszió várható, háborús infláció van, a legfontosabb az maradjon, hogy őrizzük meg a munkahelyeket, őrizzük meg az emberek egzisztenciáját ezáltal, és ezáltal biztonságot nyújtsunk számukra. Így a gazdaság várható teljesítményével összhangban nagyon fontos, hogy a nettó átlagkeresetek is bővüljenek. Ennek nagyon pozitív számai vannak, hiszen várhatóan 10 százalék fölött lesz a nettó átlagkereset növekedése. Magyarország jövőbeni gazdasági pozíciót a teljesítmény emelésével, a beruházások, az innováció, a kiegyensúlyozott növekedés támogatásával kívánja elérni.

Tisztelt Országgyűlés! Másodszor: a költségvetés kiemelt figyelmet fordít a családok megvédésére, a családok megerősítésre, az időskorúak megbecsülésére és a gyermeknevelés támogatására, hiszen a 2023. évi költségvetés biztosítja a szükséges fedezetet, támogatást az otthonteremtési programok folytatásához, a 13. havi nyugdíj kifizetéséhez, a nyugdíjak inflációkövető növelésével és a különféle személyijövedelemadó-kedvezmények megtartásával.

Tisztelt Országgyűlés! Harmadszor: nagyon fontos, hogy a gazdaság teljesítménye stabil legyen, növekvő pályán legyen. A koronavírus-járvány ellenére bizonyítottuk, hogy erre képesek vagyunk. Most küzdünk, hogy a háborús körülmények között hogyan tudjuk a gazdaság növekedését megfelelő pályán tartani. Biztató, hogy az Európai Unió épp most 3,6-ról 5,2-re növelte a 2022-es várható gazdasági növekedést.

Tisztelt Országgyűlés! A költségvetés célja Magyarország békéjének és biztonságának megőrzése, az ország energiaellátásának biztosítása és a rezsicsökkentés védelme az átlagos fogyasztás szintjéig a magyar lakosság számára. Ezért két alapot hoztunk létre a költségvetésben, a már ismert Rezsivédelmi és a Honvédelmi Alapot. A Honvédelmi Alap kerete 842 milliárd forint, amely a GDP 2 százalékát teszi ki. Ennek az alapnak nemcsak a háború okozta bizonytalanságot, nehézséget kell kivédenie, hanem a megnövekedett migráció miatt jelentkező határvédelmet is biztosítania kell. A háború okozta várható gazdasági recesszió újabb migrációs hullámokat indít el Európa felé, és Magyarország nem számíthat másra, csak saját magára, hogy megvédje az ország határait.

Tisztelt Frakcióvezető Úr! Ez a költségvetés biztonságot és védelmet ad az ország számára, biztonságot ad a magyar családok és a magyar vállalkozások számára. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai