Készült: 2022.12.05.15:11:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

23. ülésnap (2022.07.18.), 86. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás Pénzügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:04


Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon fontos üzenet a kisebbségben, ellenzékben lévő képviselőcsoportok részéről egy költségvetéshez benyújtott módosító javaslat, hiszen ezzel üzennek a választópolgároknak, hogy ők hogyan gondolkodnak a közös pénzünkről, hogyan és miként szeretnék azt elkölteni.

Ezért nagyon fontos az idei évi költségvetési módosítók megvizsgálásánál, hogy miközben április 3-án a választáson együtt, közös listán indultak a baloldali pártok, hogyan gondolkodnak, közösen gondolkodnake a költségvetéshez benyújtott módosítókról, vagy már ez az együttműködés április 3-án véget ért.

Nos, ha ezt megvizsgáljuk, azt látjuk, hogy a baloldali pártok, akik egy listán indultak, ők abszolút nem egyeztettek a költségvetés módosító javaslatairól, hiszen ahány frakció, annyiféle ilyen-olyan módosító javaslat. De egy közös bennük, amit ön is elmondott, az pedig az, hogy 3240 milliárddal növelné a költségvetés hiányát a módosítók összessége, ha elfogadnánk az ellenzéki pártok 435 módosító javaslatát. Ez 5 százalékkal, 8,5 százalékra növelné a költségvetés hiányát. Ez kezelhetetlen. Ez az Európai Unió által elfogadhatatlan. Az a törekvés, hogy 3 százalék alá vigyük a költségvetési hiányt, ez nem érdekli az ellenzéki pártokat. Az érdekli csak, hogy egy-egy módosító javaslattal olyat üzenjenek a választópolgároknak, hogy ők népszerűek legyenek, miközben egyébként veszélyeztetik az államháztartás stabilitását, gazdaságunk sérülékenységét. Figyelmen kívül hagyják az államháztartási törvény előírásait a tartalékok képzésére, hiszen többszörösen elköltik például a tartalékokat.

De ezek a módosító javaslatok figyelmen kívül hagyják a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeinket Paks II. vagy a Budapest-Belgrád vasútvonal tekintetében. De talán a legfontosabb és a legsúlyosabb, amiben nem tudunk egyetérteni kormányzati szempontból, az az adóemelések megjelenése a költségvetési módosító javaslatokban.

(15.50)

A karbonadóval 200 milliárddal szeretnének több adóbevételt beszedni, a társasági adó emelésével pedig 2360 milliárdos pluszterhet tennének a vállalkozások nyakába. Így abszolút nem veszik figyelembe azt, hogy mit mondanak Magyarország költségvetéséről a befektetők, azok a befektetések, amelyek itt működnek már Magyarországon, és azok, amelyek esetleg újabb tőkét hoznának az országba, ráadásul az emberek sarcait jelentősen megnövelné.

Így azt tudom mondani, amit ön, hogy ezek a módosító javaslatok felelőtlenek, következetlenek, és elfogadhatatlanok, mint ahogy egyébként az Országgyűlés és annak bizottságai ezeknek a módosító javaslatoknak a jelentős részét már el is utasította. Összességében tehát a parlamentnek azt javasoljuk, hogy ne fogadják el az ellenzéki pártok módosító javaslatait. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai