Készült: 2022.12.04.05:25:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

23. ülésnap (2022.07.18.), 216. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás Pénzügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Kezdjük a végén, mert ott tett föl konkrét kérdéseket.

Azt mondja: mi lesz azokkal, akik közalkalmazottként dolgoznak máshol? Elmondom önnek, hogy mi lesz azokkal. Elmondok egy példát. Ez a közalkalmazott máshol is dolgozik, átlép átalányadóba  szeptember 25-éig ezt jelzi a NAV-nak , és utána az átalányadóból számlázni fog azoknak az intézményeknek, ahol ő pluszban dolgozik. Tegyük föl, hogy lesz neki 5 millió forint bevétele! Az átalányadózás szerint ennek bármilyen egyéni vállalkozó esetén 40 százaléka költséghányad.

(17.50)

5 millió mínusz 2 millió, marad 3 millió forint. 3 millió forintot kellene neki leadóznia 15 százalék szja-val, de az átalányadó kimondja, hogy 1,2 millió forint még pluszban adómentes minden egyéni vállalkozónak. Marad neki 1,8 millió forintja. Azt szorozzuk meg 15 százalékkal, az 270 ezer forint. Ha a 270 ezer forintot arányosítjuk az 5 millióhoz, az pontosan 5,4 százalék adó.

Tisztelt Képviselő Úr! Komolyan mondja, hogy ez az óriási teher? Nem hőbörögni a parlamentben, hanem gondolkodni, végignézni az adótörvény adta lehetőségeket!

Ugyanez vonatkozik az iskolásokra és a nyugdíjasokra, akiket kérdezett. Biztosítotti jogviszonyuk van, az átalányadóban nem kell semmilyen adót fizetni, csak akkor, amikor ezt a bizonyos jövedelmet megszerzi. De a költséghányad és az 1 millió 200 ezer forintos adómentesség őket is ugyanúgy megilleti.

Ez a kormány nem a multik pártján áll (Z. Kárpát Dániel: Jaaj! Leszakad a plafon!  Vitályos Eszter: Azon ti vagytok!), hiszen pontosan azt szünteti meg, hogy a multik megkérték az embereket, hogy menjenek ki katás vállalkozónak, és nem vették fel őket. Na, ezt szüntetjük meg mi most! (Nacsa Lőrinc: A Netpincér miért nem veszi fel a futárt?) De helyette van másféle kedvező adózás, válasszák azt! Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.  Z. Kárpát Dániel: Észre kellett volna venni...!)
Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai