Készült: 2022.01.22.18:25:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

50. ülésnap, 88. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:16

Felszólalások:  <<  88  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Keringési betegségek után a daganatos megbetegedések jelentik Európában, így Magyarországon is a második leggyakoribb halálokot. Magyarországon évente 33 ezer embert veszítünk el a daganatos betegségek következtében. A daganatos halálozás az összes halálozás egynegyede, 25 százaléka. A kormány prioritásként kezeli az egészségügyi ellátórendszer megelőzési szemléletű fejlesztését, amelynek végrehajtása több területet érintően, több lépcsőben zajlik. A minél nagyobb számú korai felismerés és kezelés érdekében stratégiai cél az átszűrtség jelentős növelése. Ennek elérésére folyamatban van a szervezett szűrés rendszerének felülvizsgálata, a szűrőprogramokba történő bevonás pozitív ösztönzői beépítésének vizsgálata, főként a hátrányos helyzetű lakosságra.

Kiemelten kezelendők azok a lépések, amelyek hozzájárulnak az egészséges életmód kialakításához. Ilyen lépések többek között a dohányzás visszaszorítása, amire képviselő asszony is célzott, a népegészségügyi termékadó bevezetése, a teljes körű iskolai egészségfejlesztés elterjesztése vagy a közétkeztetés korszerűsítése, melyre szintén jogszabályokat módosítottunk.

Elengedhetetlen, hogy a daganatos megbetegedések leküzdésére irányuló hosszú távú, fenntartható intézkedések alapozzák meg az állampolgárok jövőbeni egészségét. A rákbetegség kialakulásának csökkentésére két út is lehetséges, az egyik az egészségesebb életmód kialakításával, a legfontosabb kockázati tényezők megváltoztatásával vagy elkerülésével érhető el, a másik pedig a rákmegelőző vagy korai stádium felfedezése érdekében a szűrésen való részvétellel érhető el.

A szervezett népegészségügyi szűrővizsgálatok hosszú távú célja, hogy megállapítsa, majd mérsékelje a daganatos betegségek jelenleg növekvő arányát. A rövid távú cél pedig az, hogy az életkor alapján veszélyeztetetteknek minősülőket minél nagyobb számban bevonjuk a szűrésbe.

A szervezett és célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok körébe azok az eljárások vonhatók be, amelyeknek hatásossága mérhetően bizonyított, ez jelenleg a 45 és 65 év közötti nők kétévenként végzett emlőszűrése, a 25 és 65 év közötti nők egyszeri negatív szűrővizsgálata után háromévenként megismételt nőgyógyászati szűrővizsgálat, valamint az 50 és 70 év közötti férfiak és nők kétévenkénti vastag- és végbél-szűrővizsgálata, ez utóbbi még nem országos jelleggel. A szervezett emlőszűrési feladatot jelenleg 37, mammográfiás szűrővizsgálatra és klinikai betegség követésére egyaránt alkalmas úgynevezett komplex szűrőközpont, és 7, kizárólag a szűrővizsgálatok végzésére szorítkozó mammográfiás szűrőállomás látja el. Az emlőszűrésen a részvételi arány évek óta közel 45 százalékos szinten mozog, cél nyilván ennek a minél magasabb arányba emelése, hiszen ez a megjelenési arány még kevesebb, mint fél. Az emlődaganatok miatti halálozások száma az elmúlt évtizedben ugyanakkor így is csökkenést mutatott.

Amire képviselő asszony is az interpellációja elején célzott, a szervezett méhnyakszűrésen való részvétel emelésére védőnők által végzett méhnyakszűrő program indult. A védőnők olyan nőket is megnyernek a szűréseken való részvételre, akik korábban tíz vagy annál több éve nem voltak még nőgyógyásznál sem. Elindult a védőnői méhnyakszűrés országos kiterjesztését célzó program, amelynek keretében elsősorban az 5 ezer fő alatti településeken dolgozó védőnők szereznek jogosultságot a méhnyakszűrés végzésére.

A méhnyakrák elleni, a HPV elleni védőoltással már a betegség kialakulását okozó HPV-fertőzés válik megelőzhetővé. 2014 szeptemberétől az iskolákban HPV elleni védőoltás zajlik 12-13 éves lányok körében, szülői jóváhagyással. Az ő átoltottságuk már 74 százalék. Nekik ugye, kevesebbet is kell beadni, kevesebb alkalommal, mint idősebb korban, amikor 40 év előtt ez a probléma jobban felmerül.

Az 50-70 éves nők és férfiak körében háziorvosok bevonásával történő vastag- és végbélszűrési program jelenleg négy megyében - Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Heves, Csongrád megyében - zajlik, az önként jelentkezett háziorvosok bevonásával. Szakmai programokra idén több mint 5 milliárd forint pluszforrást fordítunk, egészségfejlesztési irodákkal és sok más módon is igyekszünk a megelőzésben részt venni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Felszólalások:  <<  88  >>    Ülésnap adatai