Készült: 2022.05.27.00:54:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

50. ülésnap, 86. felszólalás
Felszólaló Dr. Bene Ildikó (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:34

Felszólalások:  <<  86  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BENE ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Hazánkban évente átlagosan körülbelül 1500 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak. A betegség, ha időben felfedezik, gyakorlatilag teljesen gyógyítható, mégis sajnálatos tény, hogy Magyarországon évente 400-nál is több nő hal meg méhnyakrák következtében. Örvendetes, hogy a kormányzat döntése alapján 2014-től a HPV elleni védőoltás belekerült a védőoltási programba.

Az elmúlt években további számos pozitív intézkedés történt a népegészségügy területén. Széles összefogás alakult ki a rákbetegségek leküzdésére. Megalkottuk a nemdohányzók védelméről szóló jogszabályt, így 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás a közforgalmi, zárt légterű helyeken, közösségi terekben, bevezetésre került a népegészségügyi termékadó, törvény szabályozza a transzzsírsavak bevitelének csökkentését is.

2013-ban 58 egészségfejlesztési iroda kezdte meg működését, szoros kapcsolatot tartva a háziorvosokkal, önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, és több szűrési modellprogam indult el. Sajnálatos adat azonban, hogy a 60 év alatti magyar nők emlőrák, méhnyakrák és tüdőrák okozta országos halálozási adatait nézve kiderül, hogy körükben a tüdőrák-megbetegedés jelentősen növekedett, ugyanakkor örvendetes adat, hogy a többi daganattípus esetében stagnálás, illetve csökkenés tapasztalható. A tüdőrákos megbetegedések 90 százaléka hozható összefüggésbe a dohányzással. Magyarországon évente 20 ezren halnak meg dohányzás következtében, harmaduk tüdőrákban.

Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutató Ügynökségének tavaly publikált átfogó kutatása szerint 2012-ben a világon körülbelül évente 14 millió új rákos megbetegedést regisztráltak, ebben a legnagyobb arányban a tüdőrák fordult elő, megközelítőleg évi 1,8 millió új eset volt.

Tisztelt Államtitkár Úr! Az utóbbi idők dohányzásellenes hatékony intézkedései következtében csökkent a dohányosok száma, de ez elsősorban a férfiakra igaz, a fiatal és a középkorú nők esetében nőtt a dohányosok száma. Mindenképpen tovább kell folytatni a leszokást segítő programokat, illetve fel kell hívni a lakosság figyelmét a betegségre jellemző tünetekre, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a terápia.

Az eddigi széles összefogáson túl milyen további kormányzati intézkedések várhatóak a rákbetegségek megelőzésére és leküzdésére? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Felszólalások:  <<  86  >>    Ülésnap adatai