Készült: 2024.02.22.09:36:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

105. ülésnap, 68. felszólalás
Felszólaló Süli János (KDNP)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás tárca nélküli miniszter (a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős)
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:19

Felszólalások:  <<  68  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SÜLI JÁNOS tárca nélküli miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A kérdés az elmúlt évek termelési, fogyasztási adatai szempontjából is fontos, hisz megvannak az elmúlt évek adatai, ez alapján egyértelmű, hogy a kormány szándéka az, amit a klímavédelem érdekében döntést meghozott, hogy Magyarországon hosszú távon a megújulók és az atomenergia részarányának növelésével próbálja megoldani mind a termelési célkitűzéseket, mind a klímavédelmi célkitűzéseket, ez az egyetlenegy járható út. (A Terembiztos Szolgálat munkatársai kiviszik a II. páholyból az ott elhelyezett kamerát.) Az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt Magyarország villamosenergia-igénye, ez átlagban 1,3-1,5 százalékkal növekedett, az import is ennek függvényében folyamatosan 32-28 százalék körül mozgott éves szinten, és azt is külön meg kell mondani, hogy ha bármely egyéb blokkunk karbantartás vagy akár a lignitösszefagyás miatt üzemen kívül volt, akkor ez az importhányad elérte az 54 százalékot. Ez a kitettség olyan mértékű, hogy ezt a magyar állam hosszú távon nem vállalhatja be. Tehát az a szándék, hogy mind a megújulók arányát - a miniszterelnök úr tegnapi tájékoztatóján, évértékelőjén elhangzott - a hatszorosára szeretné növelni, ez azt jelenti, hogy eléri majd a 7000 megawattot, mind pedig a paksi erőmű két új blokkjának az építése, a tervek engedélyezése zajlik, akkor pedig 2400 megawatt új atomerőmű-kapacitás jön létre, ezek teszik lehetővé, hogy ellátásbiztonság szempontjából és klímavédelmi szempontból is folyamatosan kielégítjük a célkitűzéseket.

December 5e megint megmutatta - és sajnálom, hogy nincs bent az ellenzék -, hogy alaperőmű nélkül nem lehet Magyarország villamosenergia-ellátását megoldani, hisz 1200 megawatt naperőmű-kapacitás van megépítve Magyarországon, ebből ebben a délutáni fél öt körüli időszakban, amikor a Mavir ezt a csúcsteljesítményt érzékelte, a 7105 megawattból 9 megawattot tudtak a naperőművek biztosítani az országos hálózatra, a 270 megawatt szélkerék-kapacitásból 70 megawattot. Tehát azt lehet mondani, hogy ha nincs alaperőmű és nincs egyéb szabályozórendszerünk, mint akár a Mátra, akkor ezeket a célkitűzéseket csak áramszünetek, fogyasztói korlátozások mellett tudná Magyarország kielégíteni. Tehát nagyon fontos a megújulók arányának növelése, itt nincs is vita nekünk az ellenzékkel, de ezt alaperőművek nélkül, atomerőmű nélkül nem lehet megoldani, és itt egyre több nemzetközi szervezet is kimondja a magyar kormánnyal együtt, hogy klímavédelmi célkitűzéseket atomerőmű megépítése nélkül nem lehet megvalósítani.

Azt tudni kell, hogy ha megépítjük ezt a két blokkot, 17 millió tonna szén-dioxidot váltunk ki, tehát ha ezt szenes erőművekben állítanánk elő, ez ennyit jelentene. Azt is lehet tudni, hogy nálunk a villamos energia ára 38 forint, a példaként vett Németországban már 112 forint, mert a megújulók és az egyéb szénerőművekben előállított villamos energia költsége jelentős, ők 40 százalékkal több szén-dioxidot bocsátanak ki egységnyi villamosenergia-termelésre, mint mi, és Európában ők a legnagyobb szénfelhasználók, 222 millió tonna feketeszenet használnak föl. Ezek mind lényeges adatok. A magyarországi irányt tekintve azt kell mondanom, hogy mindenféleképpen ez a járható és jó út. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  68  >>    Ülésnap adatai