Készült: 2024.02.22.09:45:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

105. ülésnap, 66. felszólalás
Felszólaló Dr. Aradszki András (KDNP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:03

Felszólalások:  <<  66  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ARADSZKI ANDRÁS (KDNP): Tisztelt Miniszter Úr! Az emberiség és a bolygónk megmentése érdekében nem lehet elégszer elmondani, hogy a klímaváltozás milyen súlyos következményekkel jár. Egy hosszan tartó folyamat közepén vagyunk, amely folyamatnak fontos eseménye volt a párizsi klímacsúcs, ahol történt egyfajta megegyezés annak érdekében, hogy miként csökkentsék a Földön a CO2-típusú gázok kibocsátását a különböző kibocsátó szektorok képviselői. Az országok vállalásokat tettek, és ezeket a vállalásokat egyezménnyel szentesítették. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a klímaveszedelem, illetve a klímavészhelyzet egyik legfőbb okozója az energiatermelés. A Nemzetközi Energia Ügynökség tavaly novemberben közzétett, a világ energetikai kitekintéséről szóló 2019-es kiadványa jelezte és elmondta, hogy a párizsi forgatókönyv egyértelmű üzenete elérésének érdekében a globális klímavédelmi célokat úgy kell megfogalmazni, hogy az atomerőművek, a megújuló energiaforrások részarányát jelentősen növelni kell az energiatermelésben, csökkentve ezzel a jelentős szén-dioxid-kibocsátású, szenes alapú erőművek termelését.

A kormány e tekintetben elfogadta az energia- és klímapolitikai stratégia dokumentumait, amely 2030-ig a hazai villamosenergia-termelés 90 százalékát klímabaráttá kívánja tenni. Ennek nagyon fontos része a Paks I. erőmű működtetése és mellette a megkezdődött Paks II. atomerőmű beruházása és majdan termelésbe állítása. Azért is fontos, hogy erről beszéljünk, mert jelentősen hozzájárul az atomerőmű - a jelenlegi és a jövőbeni - ahhoz, hogy Magyarország ne csak teljesítse a klímavédelmi elképzeléseit, hanem jelentősen csökkentse a függőségét a határon túlról megvásárolt villamos energia tekintetében. December 5-én ugyanis a villamosenergia-fogyasztás újabb rendszerterhelési csúcsot ért el 7105 megawattos értékben, amelyből 2402 megawatt volt import.

Kérdezem a miniszter urat, hogy a Paksi Atomerőmű működése és az új beruházások milyen mértékben és milyen arányban járulnak hozzá a klímavédelmi célokhoz, és milyen mértékben segítik Magyarország függőségének megszüntetését a villamosenergia-ellátásában. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  66  >>    Ülésnap adatai