Készült: 2022.09.28.10:46:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

233. ülésnap (2009.10.19.), 26. felszólalás
Felszólaló Dr. Latorcai János (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:57


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Egy olyan ország számára, mint amilyen a Magyar Köztársaság, amelyik a földgázszükségletének durván 70 százalékát importból kénytelen fedezni, alapvető, hogy az ellátásbiztonság szempontjából újabb földgázlelőhelyek bekötésével tudja biztosítani azt.

Nos, tisztelt képviselőtársaim, itt elhangzott már a vitában bizonyos fokú polemizáció, de azért szeretném arra emlékeztetni a tisztelt Házat, hogy itt elsődlegesen mindig arról volt szó, hogy a Nabuccónak elsőbbséget kell biztosítani más forrásokkal szemben, hiszen minden más, akár a Déli Áramlat is tulajdonképpen ugyanazon orosz forrásmezőkkel történő ellátását biztosítja az országnak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ha megépül a Nabucco, akkor körülbelül két és félszeres mennyiség tud azon a vezetéken áramolni, mint amennyi az éves magyar szükséglet. Úgy gondoljuk, a tavalyi tél és már az idén bekövetkezett kőolaj-szállítási nehézségek jelzések arra, hogy a biztonság azt követeli a Magyar Köztársaságtól, hogy a forrásdiverzifikálás területén a Nabuccót részesítse előnyben. Persze, ha majd megépül - és ha megépül - más távvezetékrendszer, akkor azon is az akkori kormányzat egész biztosan a magyar ellátásszükségletet figyelembe véve biztosítani tudja az ország ellátását.

A Kereszténydemokrata Néppárt ezért támogatja a javaslatot, és kérjük azt, hogy a parlament is mérlegelje ezt. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai