Készült: 2024.06.21.03:06:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

163. ülésnap (2012.02.14.), 28. felszólalás
Felszólaló Bánki Erik (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Sport- és turizmusbizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:47


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÁNKI ERIK, a sport- és turizmusbizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslatot a parlament sport- és turizmusbizottsága is megtárgyalta, miután a lőfegyvertartás mind turisztikai szempontból - elsősorban a vadászat céljára használt fegyverek szempontjából -, mind sportcélból izgalmas és érdekes lehet.

A bizottsági tárgyaláson alapvetően nem hangzottak el a törvényjavaslattal ellentétes, annak szellemiségét nem képviselő vagy éppen egyéb irányban megoldást kereső vélemények. Alapvetően szerencsésnek találtuk azt, hogy ez az új szabályozási környezet létre tud jönni.

A törvényjavaslat oka és célja, ahogyan azt az államtitkár úr is elmondta a bevezetőjében, hogy átvezetésre kerüljenek azok a módosítások, amelyek az elmúlt években a törvény alkalmazása során a gyakorlati tapasztalatok kapcsán váltak szükségessé.

(10.10)

Itt megjegyzem, hogy lesznek olyan javaslataink, egyeztetve a Magyar Sportlövő Szövetséggel, amelyek a sportcélú felhasználás szempontjából egyszerűsítenék az adminisztrációt, ugyanakkor megtartanák a fegyvertartással kapcsolatos biztonsági rendszerek erejét is, elsősorban itt a lőtéren való lőfegyverhasználattal kapcsolatos rendelkezésekre gondolok. Ezeket a módosító indítványokat nyilván be fogjuk nyújtani majd az általános vita lezárásáig, és reményeim szerint majd meg tudjuk szerezni a parlamenti többséget is amögé, hogy ezek a törvényjavaslatba beemelésre kerüljenek.

Van néhány olyan módosítási javaslat egyébként, amely véleményünk szerint az egész törvényjavaslat hatását és eredményességét növelni tudja. Azt gondoljuk, hogy ezekre is alkalmunk nyílik, a bizottság előtt majd a módosító indítványok kapcsán erről külön szavazni is tudunk.

Nagyon fontosnak tartjuk egyébként azt is, hogy nyilvántartásba kerülnének a legyártott fegyverek és fegyverelemek, amely azt jelenti, hogy pillanatnyilag a fegyvertartókat és nem a fegyvereket tartja nyilván a törvény. Tehát egy olyan köztes időszakról beszélhetünk, amikor a fegyverek ugyan elkészültek, a gyártó ezt legyártotta, de még senkinek nem került a tulajdonába, hiszen a gyártónál van. Azt gondoljuk, hogy ez is egy olyan fontos eleme lenne a fegyvergyártásnak és a fegyvertartásnak, amelyre külön szabályozás érdemes. Azt gondoljuk, hogy a törvényjavaslat ezt a kérdést is kellő hangsúllyal kezeli.

Véleményünk szerint egyébként az európai uniós normáknak és előírásoknak is megfelelő ez a törvényjavaslat, tehát így a bizottság is többségi szavazásával általános vitára alkalmasnak tartotta.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai