Készült: 2020.01.25.00:06:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 99. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  99  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm kérdését, magam is fontosnak tartom, hogy a nemzeti kultúránk tárgyi örökségét őrző múzeumaink, könyvtáraink, levéltáraink jelentőségéről itt a Ház előtt is szólhatunk.

Leltárak vannak, a vagyon megvan - röviden talán ezt válaszolhatnám. De ebben az évben egy különleges év is van, hisz a Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Könyvtár alapításának 200. évfordulóját ünnepeljük. A Széchényi Ferenc alapítványa óta eltelt két évszázad során kialakult egy közgyűjteményi hálózat, amely kulturális örökségünk felelős őrzője.

Azt gondoljuk, azt gondolom, hogy a közgyűjteményi hálózat, az ott folyó tevékenység, annak alapja kezdetektől fogva a gyűjteményi leltár volt, és annak kell lennie a tevékenység alapjának. Bizonyított tény, hogy a tárgyak megmaradását éppen a nyilvántartottság, a leltár alapján történő ellenőrizhetőség biztosította, és ez is biztosítja.

Tudjuk, hogy a háborúk, az elkallódás, az elrablás, a széthordás nagymértékben érintették a közgyűjtemények falain kívül lévő műkincseket. A gyűjteményi anyagok megmaradását nem annyira a falak és a zárak, hanem a közgyűjteményi rend fenntartásához ragaszkodó munkatársak áldozatos munkája biztosította elsősorban.

Vannak leltárak, ahogy említettem, hiszen a kiállítási katalógusok, amelyek ma már készülnek, azok mind-mind gyűjteményi szakkatalógusok, és ma már a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának fenntartásában működő központi múzeumok nem rendeznek kiállítást katalógusok nélkül, ezeknek a megjelenését külön keretből támogatja a minisztérium. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatainak keretében is kiemelten támogatjuk a gyűjteményi katalógusok készítését.

A levéltárakra ugyanígy igaz, a fondjegyzékekkel kapcsolatos kiadványokra ugyanígy igaz a Nemzeti Kulturális Alapprogramnak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a támogatása. Tehát áldozunk erre forrást, pénzt.

 
Felszólalások:  Előző  99  Következő    Ülésnap adatai