Készült: 2019.11.22.23:40:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

244. ülésnap (2005.09.12.), 99. felszólalás
Felszólaló Sisák Imre János (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  99  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A miniszterelnök úr a napirend előtti hozzászólásában a következőt mondta: “ott vagyunk az egészségügy átalakításának kapujábanö. Nekem ezzel csak egyetlen problémám van, hogy a kormányzat valahogy a kulcsot, amely ezt a kaput kinyitná, nemigen találja a zsebében.

Az egészségügy reformja mára szlogenné vált, megvalósulása azonban a mai napig az ígéret szintjén maradt. A mai napig nem történt meg egyes egészségügyi magyar joganyagok európai uniós jogharmonizációja. Ez az alaphelyzet tükröződik az egészségügyi ügyeleti ellátás területén is. Így nincs összhangban a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény, illetve annak végrehajtási rendelete a vonatkozó európai uniós irányelvekkel, az ügyeleti időszak alatt végzett munka elismerendő időtartama és díjazása vonatkozásában. Ebből adódóan az ügyeleti ellátásban tevékenykedő szakemberek nem kapják meg az uniós előírások szerint nekik járó ügyeleti díjat. Nem érvényesül az elvégzett munka mennyiségének és minőségének megfelelő jövedelemhez való joga továbbá nem illeti meg őket az uniós jog szerinti pihenőidő sem.

Ezekre a problémákra már a csatlakozást megelőzően felhívták az orvosokat képviselő szervezetek, többek között a Magyar Orvosi Kamara is az Egészségügyi Minisztérium figyelmét, ennek ellenére nem történt előrelépés az ügyben. Ezért súlyosan sérülnek az orvosok és az egészségügyi szakalkalmazottak jogai is, de sérülnek a betegek jogai is.

A probléma az, hogy az önkormányzati törvényből adódóan kötelező önkormányzati alapfeladat az egészségügyi alapellátásról való gondoskodás, azonban a finanszírozás az Országos Egészségbiztosítási Pénztár részéről kellene hogy megvalósuljon. Szeretnénk megkérdezni azt, mit tervez a kormány az ügyeleti ellátás díjára vonatkozóan, illetve az órák elismerésére vonatkozóan is, hiszen a próbaperek már befejeződtek.

Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MDF padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  99  Következő    Ülésnap adatai