Készült: 2019.11.21.13:05:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

244. ülésnap (2005.09.12.), 85. felszólalás
Felszólaló Iváncsik Imre (MSZP)
Beosztás honvédelmi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 3:15


Felszólalások:  Előző  85  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

IVÁNCSIK IMRE honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ha már politikai versenyről van szó, akkor az első mondat legyen az, hogy a lassúságnak, az ön által vélt lassúságnak az egyik döntő oka az, hogy az elmúlt kormányzati időszak alatt egyetlen érdemi lépés sem történt a '90-es évek elején félbehagyott beruházás befejezése érdekében. Az igazság ezzel a mondattal kezdődik, tisztelt képviselő úr.

A folytatás pedig úgy szól, hogy a mi kormányunk 2003 márciusában döntött a beruházás befejezése mellett, majd 2003 júniusában nyílt közbeszerzési eljáráson kiválasztottuk a lebonyolítót, majd 2003 szeptemberében a tervezési és versenypályázat is eredménnyel zárult, és ezt követően elkészültek az építési engedélyezési tervek és a műszaki kiviteli terv.

Ugyanebben a pillanatban, tehát már 2003 szeptemberében nyílt, kétfordulós közbeszerzési pályázatot hirdettünk, miközben több mint száz tervező bevonásával, rekordidő alatt elvégzett munka közben, 2004 áprilisára jóváhagyhatóvá vált az építési tervtanács által az összes terv, és 2004 júniusában az önkormányzat is kiadta az építési engedélyt. (Zaj.)

Sajnos, a kétfordulós közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárult. Ennek nagyon egyszerű az oka: a benyújtott pályázatok lényegesen magasabb összeget jelöltek meg, mint amennyi fedezetként rendelkezésre állt. De mivel semmiképpen nem akartunk lemondani (Az elnök megkocogtatja a csengőt.) a beruházás befejezéséről, ezért a szakaszos megvalósítás mellett döntöttünk 2005 januárjában. Ekkor újabb közbeszerzési eljárást indítottunk, és mivel az európai uniós értékhatárt meghaladja a beruházásunk, ezért mindenben az Európai Unióban érvényes szabályok szerint kell eljárni, az EU hivatalos lapjában megjelentetni, és sok más egyéb olyan szabályt betartani, ami időigényes. Nem értem, képviselő úr, a kérdését, hogy mi mennyibe kerül, hiszen az elbírálás még tart. Semmilyen döntés arról, hogy ki folytatja és mennyiért a beruházást, nem született.

Amit mondhatok önnek a finom módosításról: az eddig fölsoroltak miatt ez értelemszerűen szükséges, 2006 októberében kezdődhet a gyógyítás, és a teljes befejezés 2007 áprilisában valósulhat meg, abban az esetben, hogyha ez az eljárás, amely a végéhez közeledik, eredménnyel zárul. Úgyhogy biztosíthatom önt, tisztelt képviselő úr, hogy semmivel nem lesz drágább a beruházás annál, mint amennyit nélkülözhetetlenül igényel, és belátható, feszes munkát igénylő időn belül befejeződik.

Köszönöm szépen kérdését. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  85  Következő    Ülésnap adatai