Készült: 2019.11.13.21:52:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

244. ülésnap (2005.09.12.), 75. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:09


Felszólalások:  Előző  75  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Minden országnak érdeke, hogy statisztikai adatait megbízhatónak tartsák. A kormánynak ezzel szemben az az érdeke, hogy ezek az adatok minél kedvezőbbek legyenek. Ezért kell, tisztelt miniszter úr, a KSH-nak függetlenül működnie a kormánytól. Sajnos, ezen a területen jelenleg pártállami módszerek érvényesülnek.

Az MSZP-SZDSZ-kormány 2003-ban leváltotta a Központi Statisztikai Hivatal vezetőit. A bíróság azóta kimondta, hogy Mellár Tamás elnököt és a két alelnökét, Soós Lőrincet és Vukovich Gabriellát törvénysértő módon távolították el a KSH éléről. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: …szokták!) Szakértelmükhöz nem férhetett kétség, hiszen Mellár Tamás az ENSZ statisztikai bizottságának az elnöke volt, valamint a csatlakozó országok statisztikai főkoordinátora.

Miért is kellett a kormánynak eltávolítani a KSH vezetőit? 2004-ben például a KSH kormányzati nyomásra bezúzatta egy angol nyelvű kiadványát, mert néhány egészségügyi adat kedvezőtlen volt a kormány számára. Ma már azonban nem történhet ilyen. A KSH dolgozóinak elmondása szerint ma már fontosabb kiadvány csak a Pénzügyminisztériummal történt egyeztetés után kerülhet nyomdába.

Katona Tamás, jelenlegi közigazgatási államtitkár óriási ribilliót csapott, amikor a KSH két hete leírta, hogy teljesült az éves költségvetési hiány. Mi történt ezután? Azonnal le is váltották a KSH tájékoztatási főosztályának két vezetőjét. Katona azóta is rendszeresen behívatja egyeztetésre a KSH vezetőit, és az operatív munkába is beleszól. Bablina Erzsébet foglalkozott a KSH-ban a költségvetési hiány számításával. Elfogadhatatlannak tartotta azt, ami ott folyik, és ezért szakmai okokra hivatkozva azonnali hatállyal felmondott.

Ne legyen kétsége senkinek, a költségvetési hiányra vonatkozó KSH-adatok ezután már a kormány szája íze szerint fognak alakulni, és az elkövetkező éveket alaposan megterhelő PPP-kiadásokat megfelelően fogják a KSH dolgozói figyelembe venni a költségvetési hiány kiszámításánál. Katona Tamás nem cáfolta ezeket a vádakat, nem cáfolta, hogy beleszól a KSH munkájába, hogy a kiadványokban a magyarázó részeket átírja.

(16.20)

A KSH-ban a becsületesen, tisztességesen dolgozók lassan megtanulják: mondj igazat, betörik a fejed, és kereshetsz új állást magadnak.

Tisztelt Miniszter Úr! Őszintén mondja meg, miért kellett leváltani a KSH nemzetközi szinten is elismert vezetőit. Felelősségre vontak-e bárkit a törvénytelen elbocsátások miatt? Cáfolja-e, hogy a KSH tájékoztatási főosztályának két vezetőjét a Pénzügyminisztérium nyomására helyezték más munkakörbe? Nem tartja-e aggályosnak, hogy a KSH-ban a költségvetés hiányával foglalkozó, elismert szakember felmondott? Elfogadhatónak tartja, hogy KSH-kiadványokat kormányzati nyomásra bezúzzanak, illetve hogy tartalmukat előre egyeztessék a Pénzügyminisztériummal?

Tisztelt Miniszter Úr! Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  75  Következő    Ülésnap adatai