Készült: 2019.11.22.21:11:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

244. ülésnap (2005.09.12.), 246. felszólalás
Felszólaló Soltész Miklós (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:29


Felszólalások:  Előző  246  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SOLTÉSZ MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Érdiek! A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség támogatja Érd megyei jogú városi igényét, kérését. Itt azért szeretnék jelezni néhány olyan gondolatot, amely Érd fejlődéséhez remélhetőleg a későbbiekben hozzá fog járulni, illetve azért az előzményekről is kell beszélnünk.

Az egyik nagy gond, amely ezzel a lépéssel meg fog történni, hogy Pest megyén belül két lyuk alakul ki, Budapest mellett most már Érd és térsége is lyukként fog szerepelni, és ez bizony megkérdőjelezheti vagy pedig felvetheti a gondolatot, mi lesz Pest megye feladata, szerepe és egyáltalán a munkája. Ez a terület - itt nemcsak Érdről beszélünk, hanem Érd vonzáskörzetéről, a dél-budai régióról, Diósd, Tárnok, Százhalombatta és Sóskút így együtt - hatalmas nagy gazdasági erő, hatalmas nagy gazdasági térség, és ha ez a térség kiesik Pest megyéből, akkor bizony mind gazdaságilag, mind más területen gondot fog okozni a Pest Megyei Önkormányzat számára.

De most Érdről beszélünk, Érdnek kell megadni a segítséget, ezért ennek ellenére hadd mondjak el még egy gondolatot. Az, hogy Érd ily módon tudott fejlődni, hogy évente több mint ezerkétszáz ember vándorol ki Budapestről, s nemcsak Érdre, hanem az agglomerációba, azt kell mondanunk, hogy ez bizony az elmúlt tizenöt év elrontott Budapest-politikájának a következménye. Több mint 300 ezer ember szavazott a lábával, és hagyta el a fővárost. Ennek az az eredménye vagy következménye, hogy sokszor kialakultak ezek a nagy városok, nagy területek, nagy falvak, ahol az ott élők viszont nem mindannyian találtak munkahelyet, tehát naponta visszavándorolnak a városba. Erről pár gondolatot még mondanék.

Mindenesetre mi az, amivel az érdieknek, illetve az érdi vezetőségnek élniük kell? Túl azon, hogy a megyei jogú státus adott esetben évente valószínűleg 300-400 millió forinttal több bevételhez juttatja a várost, és nyilván a helyi, illetve a körzeti, regionális szerepben a tűzoltóság, az oktatás, a rendőrség, az egészségügyi ellátás, az ügyészség és egyéb más feladatokon túl hatalmas nagy követelményeket is támaszt a város elé, pontosan azért, mert ha valaki arra gondol, hogy na, megyei jogú városról van szó, akkor bizony ezt a megjelenésében is tapasztalniuk kell az embereknek. Így túl azon, hogy ez a 300-400 millió forint esetleg pluszként bejön, és az előbb felsorolt kötelező feladatokat meg kell valósítaniuk, végre kell hajtaniuk, az érdiek nagy vágyát, illetve nemcsak a nagy vágyát, hanem a nagy kérését is teljesíteni kell, egyrészt a csatornázottság hiánya kapcsán, amelyre a belügyminiszter asszony ugyan utalt, de nem biztos, hogy az kielégíti őket, ha majd a távoli jövőben a dél-pesti szennyvíztisztító és Budapest szennyvíztisztítása megoldódik, nem biztos, hogy ez elég az érdi lakosoknak, ők már korábban szeretnék a csatornázottságot. Ugyanígy a vízellátás és a vízelvezetés gondjainak a megoldása is hatalmas feladatot fog róni a városra. Sajnos az idei nyár megmutatta, micsoda feladatokat, micsoda károkat okoz országszerte a lezúduló csapadék, így sajnos Érd is elszenvedte ennek a következményeit, emiatt Érd is hatalmas nagy károkat szenvedett el.

Ezen belül még egy dologra ki kell térni, a poros és kátyús utak helyett a portalanított utak megvalósítására, aszfaltozására. A polgármester úr nálam nyilván jobban tudja, hány kilométer, hány tíz kilométer aszfaltozatlan út van, ez hatalmas nagy feladatot fog róni az elkövetkezendő városvezetésre, illetve a már megyei jogú város vezetésére.

Befejezésül még egy gondolat: az Érdiek nagy többsége, majd’ 30 ezer ember jár be Budapestre, itt termeli meg az iparűzési adó nagy részét. Az érdiek nagy része jár be iskolába, és szellemi potenciáljával támogatja a főváros fejlesztését. Éppen ezért megérdemlik, hogy olyan kulturált körülmények között utazzanak, amelyek jelenleg nem mindig vannak meg, így nagyon fontos lesz az elővárosi vasút oly mértékű fejlesztése, hogy nemcsak a járműállomány, hanem az ütemezett menetrend is megvalósuljon számukra, ugyanígy a Volán-buszok fejlesztése. Az a lepusztuló Volán-buszállomány, amely jelenleg Budapestre behozza az érdieket, nem méltó ezekhez az emberekhez. Ezek mind-mind olyan követelményt támasztanak nemcsak Érd megyei jogú város vezetése elé, hanem az egész kormányzat elé, hogy ezt a várost támogassuk, ezt az egész régiót támogassuk.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  246  Következő    Ülésnap adatai