Készült: 2019.11.13.23:04:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

244. ülésnap (2005.09.12.), 244. felszólalás
Felszólaló Dr. Jánosi György (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:54


Felszólalások:  Előző  244  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. JÁNOSI GYÖRGY (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A megyei jogú városi cím nem adomány, nem valamiféle másoknál többre jogosító, kitüntető rang. A megyei jogú városi címet nem adják, azt kérnie kell az illető város vezetésének, önkormányzatának. 2004-2005 fordulóján negyedszer tette meg ezt a kezdeményezést a város önkormányzati képviselő-testülete. Úgy tűnik, most érett meg a helyzet arra, hogy a kormány a törvényjavaslatot támogatólag a parlament elé terjessze.

Azt hiszem, nem véletlenül. Ugyanis Érd az elmúlt három évben dinamikus fejlődésnek indult. Mondhatnám úgy is, az elmúlt időszakban több fejlesztés, beruházás indult meg a városban, mint a rendszerváltás óta eltelt időben együttvéve. Az M6-os autópálya megépítésének híre komoly tőkemozgást indított el. Így napirenden van egy új ipari központ, egy ipari centrum megépítése, amelynek tervezéséhez komoly támogatást nyert el az önkormányzat. Az elmúlt évben adtunk át egy új európai színvonalú tűzoltóállomást. Napirenden van, jövőre meg fog épülni az új rendőrkapitányság épülete. De a napokban adtuk át az új, a város méreteihez igazodó buszpályaudvart. A napokban adtuk át a felújított, kibővített Kőrösi Iskolát, amely komoly iskolafejlesztést is jelent. A napokban adtunk át egy óriási üzletközpontot, üzleti parkot, amely az ott élők komfortérzetét növeli. És számtalan további fejlesztés áll még előttünk. Jövőre megindul az új vasútállomás építése, a tervek elkészültek, egy új vasúti átjáróval együtt, amely a város belső közlekedését javíthatja majd.

S amiről belügyminiszter asszony is szólt: igen, ott tartunk, hogy a közép-magyarországi régió már kiemelt programként kezeli az Európai Unió felé továbbítva majd a dél-budai szennyvíztisztító és csatornázási projektet. Ez lesz az, ami igazán komoly fejlődést hoz majd a legelmaradottabb kérdésekben a város életében, mert ez adja meg a csatornázás lehetőségét és ezzel párhuzamosan a belső úthálózat javításának esélyét.

Igen, igaz az, hogy nem minden tekintetben felel meg a jelenlegi állapotában a város a megyei jogú városi cím elnyerésének. De azt gondolom, a kormány támogató nyilatkozatában egy nagyon fontos kormányzati logika érvényesül. Egy kormányzati logika, amely erősödött az elmúlt időszakban. Nevezetesen az, hogy a kormány is ott tud segíteni, ahol az önkormányzat és a város vezetése komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy javítsa saját helyzetét, javítsa a városban élők helyzetét. Úgy ítélem meg, ez az az erőfeszítés, amit támogatásra méltónak talált a kormány. És ez az az erőfeszítés, amely rövid időn belül minden kétkedőben szétoszlathatja majd a kételyt: Érd valóban megyei jogú várossá válik.

A város vezetői tudják, lehet, hogy ez öröm az Érden élőknek, lehet, hogy elismerésként, büszkén fogják mindezt megélni, de a város vezetésére, az önkormányzati testületre ez komoly kötelezettségeket hárít. Ennek tudatában van a városvezetés. Így tervezi a jövőt, újabb és újabb beruházások indulnak majd meg, mindez az ott élők érdekében, azért, hogy az Érden élők ne csak lakóhelyre, hanem otthonra is találjanak a városban, szeressenek ott élni, és szeressék azt a közeget, amely komfortosabb, biztonságosabb és megtartóbb erőt tud majd számukra is adni.

Köszönöm, hogy mindezt elmondhattam. (Taps a kormánypárti oldalon.)

(19.40)
Felszólalások:  Előző  244  Következő    Ülésnap adatai