Készült: 2019.11.17.00:30:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

244. ülésnap (2005.09.12.), 20. felszólalás
Felszólaló Török Zsolt (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:10


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÖRÖK ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A nyáron persze sok mindenki sok mindennel foglalkozik, de nagyon sokan az egyik legfontosabb dologgal a világon: a gyermekükkel, a családjukkal, és ily módon, mivel nem mindenkinek jut egyformán, s nem mindenki tud egyformán gondoskodni saját gyermekéről, az államnak ezen a területen igenis közbe kell avatkoznia. Itt kell megnyilvánulnia a szolidaritásnak, az igazságosságnak vagy éppen az esélyteremtésnek mint alapvető baloldali értékeknek és mint az állam egyik fontos feladatának.

A nyár folyamán a kormány tagja, a kormány ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztere a közvéleményt is tájékoztatta arról, hogy a gyermekétkeztetésben idén mintegy 1 millió gyermek részesül, s ehhez az állam 22 milliárd forinttal járul hozzá, kiegészítő hozzájárulás címén.

A nyári szünetben azonban úgy gondoltuk, úgy gondolta a kormány, hogy nagyon sok gyermeknek nem megoldott az étkeztetése, és például mintegy 300 millió forint átcsoportosításával lehetőséget kívánt biztosítani arra, hogy minden gyermek, a rászoruló gyermekek is meleg ételt kaphassanak, ezért az önkormányzatokat hívta partnerül, hogy próbálják meg ezt a gondot megoldani, s így több tízezer gyermek kapott a nyáron is meleg ételt, ha csak egy-egy napra, ha csak egy-egy hosszabb időszakra is, de legalább ez a 300 millió forint is jól hasznosult, hiszen közös adóforintjaink megfelelő formában a legrászorultabb gyerekekhez juthattak el. Ez a 300 millió forint egyébként része annak a közel 2 milliárd forintnak, amelynek révén a kormány a szociális gyermekétkeztetés területén támogatni kívánja a legrászorultabb családokat.

A nyáron azonban nemcsak a gyermekétkeztetés, hanem például a táborozás, az üdülés, a család közös szabadidő-eltöltése is fontos program lehet, de ebben sincs mindenkinek azonos lehetősége. Éppen ezért a fiatalok körében a kormány az ifjúsági szálláshelyek különböző kedvezményes értékesítése révén nyújtott segítséget arra, hogy több tízezer gyermek táborozhasson, közösségi élményt szerezve, hasznosan tölthesse szabadidejét.

De ugyanígy az 1996 szeptemberétől közhasznú társaságként működő Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum rengeteg gyermeket, rengeteg fiatalt fogadhatott. 1975 óta egyébként ez a centrum, Zánka körülbelül 2 millió vendéget látott vendégül. A minisztérium 2005-ben 333 millió forinttal járult hozzá a központ működési kiadásaihoz, és ennek révén lehetővé tette, hogy gyermekes családok, gyermekcsoportok a piacinál jóval kedvezőbb áron vegyék igénybe a szolgáltatásokat, s ez a következő időszakban is így kell hogy legyen: Zánka szolgálja a gyermekek érdekeit.

Élve a lehetőséggel, egyébként ezer hátrányos helyzetű, köztük több száz halmozottan fogyatékos gyermek táboroztatását támogatta a minisztérium, és a kiválasztott gyermekek szüleikkel, orvosi felügyelettel, pedagógusokkal az egyenlő esélyek táborában tölthették az idejüket. Ezt a kormányzat 40 millió forinttal támogatta.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány szociális célú üdülési támogatás keretében közel 40 ezer pályázatban több mint 820 millió forinttal támogatta a magyar polgárok üdülését. Köztük a családok közel negyedmilliárd - 250 millió - forintos támogatást kaptak ahhoz, hogy a család közösen, együtt tölthesse el nyári szabadidejét: a gyermekek, szüleik, nagyszüleik. Ugyanígy a rászoruló szakmunkástanuló fiatalok számára is körülbelül 32 millió forint állt rendelkezésre ebben az évben.

A nyári szünet után azonban a tanévkezdés gondjai is megjelennek. Idén immár közel 700 ezer gyermek kap ingyen tankönyvet: a legrászorultabbak. Nem a vagyonosok, nem a gazdagok gyermekei, hanem a legrászorultabb gyermekek, mintegy 700 ezren 8 milliárd forintos támogatással ingyen tankönyvhöz jutnak, ezzel is esélyt biztosítva arra, hogy tanulhassanak.

2003 szeptembere óta a rászoruló gyermekek számára ingyenes vagy kedvezményes étkeztetést biztosít a kormányzat, s ez ebben az évben is tovább folytatódott. Idén már a legrászorultabb gyermekek valamennyien igénybe vehetik az óvodákban, bölcsődékben az ingyenes étkeztetést, míg az általános iskolák alsó tagozatán is kedvezményesen étkezhetnek azok, akik erre rászorulnak.

Úgy gondoljuk, és ebben a kormány tevékenysége is igazolja a gondolkodásmódunkat, hogy egy igazi baloldali, szociáldemokrata kormány akkor jár el helyesen, ha a rászorultság, az igazságosság és az esélyteremtés jegyében szolidárisan cselekszik.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai