Készült: 2020.02.20.09:04:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

88. ülésnap (1999.09.28.), 66. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ha már a vezérszónoklatokhoz érkezett reagálás, engedjék meg, hogy én is egy-két gondolatot ez ügyben elmondjak. Toller László képviselő úr jelezte, hogy csodálkozott azon, hogy egy kormányindítványról van szó, hiszen korábban volt egy olyan törekvés, hogy önálló képviselői indítványként jöjjön, mutatva azt, hogy a parlament a civil társadalommal egyfajta kapcsolatban van. Teljesen jogos ez a megközelítés számomra is, de ez nem zárja ki azt, hogy egy szükséges törvénymódosítás minél gyorsabb végrehajtása miatt is ilyen javaslat jöjjön, főleg olyan, amely egyébként a már állandó bizottságként működő társadalmi szervezetek bizottságában megfogalmazódottakat teljes mértékben figyelembe vette. Egyébként ezeken a bizottsági üléseken civil szervezeti képviselők is jelen voltak.

(11.30)

Ezzel nincs problémám. Az a felvetése, ami pedig arra vonatkozik, hogy az általános vitát ne zárjuk le és törekedjünk egyfajta közös gondolkodásra, azt mutatja számomra, hogy ez a kérdéskör közösen rendezhető.

A hamis egyenlőség volt az, amit fölvetett, és ez is nagyon fontos kérdés, Hankó Faragó Miklós is beszélt erről. Nem lehet jó döntést hozni ez ügyben, mint ahogy nem hoztak jó döntést azok... - széles konszenzussal, nagyon sokan fogadták el a '97. évi CXLII. törvényt, de akkor is megszabták valahol, meghúzták a határt. Talán érdemes gondolkodnunk azon, hogy van egy olyan törvény, amely a közhasznú szervezetekről szól, a közhasznúságot definiálja. Az ilyen típusú szervezetek figyelembevétele, kedvezményezettsége esetleg szóba jöhet. Erről kellene beszélnünk.

Az önkormányzati belterületi ingatlanok kapcsán engedjék meg, hogy elmondjam: az önkormányzatok területén működnek közfeladatot ellátó civil szervezetek, melyek ezt megkapják. Tehát az önkormányzatoknak jó ez, ha ott a szervezetek tevékenykedhetnek, az önkormányzatok területén tevékenykedhetnek. Tehát ez tartalmilag nekik is előnyös.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai