Készült: 2019.10.21.16:17:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

261. ülésnap (2005.11.04.), 102. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Bozóki miniszter úr felszólalása után csak a szomorúság hangján szólhatunk. Miről beszélt kulturális támogatások kapcsán? Elsősorban csak hitelkonstrukciókról, mert erre képesek, valódi támogatásokra már nem. Látnunk kell: a beterjesztett költségvetés alapján a kulturális tárca költségvetése 2006-ra több mint 4500 millió forinttal csökkenni fog, márpedig ez megengedhetetlen.

80 százalékkal csökken a nemzeti kulturális intézmények felújításának kerete. 35 százalékkal csökken az egyházi közgyűjtemények és közművelődési intézmények támogatása. 93 százalékkal csökken a múzeumi szakmai programok támogatása. 90 millió forinttal csökkentik a kulturális intézmények és szövetségek támogatását is. De nem jár jobban a nemzeti közművelődési, könyvtári hálózatfejlesztési program sem: hiába mondja a miniszter úr, hogy erre jelentős összegeket szánnak, tavaly a költségvetésben 250 millió forint volt erre tervezve, jövőre már csak 50 millió forintot akarnak adni - ez 80 százalékos csökkenés! De a kulturális szaktörvényből adódó feladatok és kötelezettségek területén is 75 százalékkal akarják csökkenteni jövőre a költségvetést. Ez elfogadhatatlan. A filmes támogatások esetében pedig 10 milliárd forintot ígértek 2006-ra - mennyi lesz? 6,2 milliárd forint. A miniszter úr azt mondja, milyen jó, hogy 100 millió forintot kapnak az artmozik, csakhogy 2005-ben erre 200 millió forint volt, tehát 50 százalékkal csökken ez a keret.

Miniszter úr, őszintén kellene beszélni, és ráadásul nem kellene beszélni arról, hogy a minisztériumi igazgatási költségek csökkennek, mert a számok alapján éppen hogy 20 százalékkal növelni akarják a minisztérium hivatali és igazgatási költségeit - és ez elfogadhatatlan. Nem önnek kell több pénz külföldi utakra, hanem a hazai kulturális, művészeti életnek kell valódi támogatás! (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai