Készült: 2020.07.06.02:37:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

53. ülésnap (2019.02.18.),  61-68. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:54


Felszólalások:   53-60   61-68   69-76      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Most Farkas Gergely jobbikos képviselő úr következne, a miniszterelnök úrhoz kívánt volna föltenni azonnali kérdést, de nincs jelen. Ilyenkor Brenner Koloman ugyancsak jobbikos képviselő úr következne, aki szintén a miniszterelnök úrnak szeretett volna föltenni azonnali kérdést, de nincs jelen.

Viszont Szászfalvi László képviselő úr jelen van. Tehát Szászfalvi László képviselő úr, a KDNP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Hogyan változott a fogyatékossággal élők és az őket ápoló, gondozó családtagok támogatása?” címmel. Meg kell kérdeznem, mivel miniszter úr nincs jelen, és Rétvári Bence államtitkár urat kérte meg a helyettesítésére, elfogadja-e képviselő úr az államtitkár úr válaszát. (Szászfalvi László jelzésére:) Köszönöm szépen. Szászfalvi László képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon!

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tavaly ősszel fogadtuk el és indítottuk útjára a szociális támogatási rendszer egy új elemét, a gyermekek otthongondozási díjának rendszerét. Az új támogatási forma azokat segíti, akik önellátásra képtelen gyermekükről gondoskodnak. Ez összességében több mint 50 ezer családot érint és támogat ma Magyarországon. Fontos hangsúlyozni, hogy a Fidesz-KDNP-kormány azért indította el ezt az új támogatási formát, hogy a fogyatékossággal élők és az őket gondozó családtagok életét és életkörülményeit javítsa. Ez az új támogatás a legsúlyosabb állapotban lévő, önellátásra képtelen gyermekek szüleinek jár. Azt jelzi számukra, hogy a szülők áldozathozatalát nagyra értékelni és az anyagi támogatáson keresztül is elismerni erkölcsi kötelességünk. Rendkívül szomorúnak és felháborítónak tartom, hogy ellenzéki képviselőtársaink kicsinyes politikai érdekeiket az elesett emberek megsegítése elé helyezve nem támogatták a gyod bevezetését. Ez mindent elmond szavaik hitelességéről, pontosabban hiteltelenségéről.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ahogy az elmúlt években, ebben az esetben is a Kereszténydemokrata Néppárt kiáll a hátrányos helyzetű vagy fogyatékossággal élő embertársaink mellett, továbbra is támogatja a szociális ellátórendszer erősítését, az anyagi támogatások növelését. Az ápolási díj várható további emelése, a gyermekek otthongondozási díjának létrehozása és a díjak folyamatos emelése is ebbe a komplex családpolitikai döntéskörbe tartozik. Ráadásul, mivel az állandó felügyelet, ápolás, gondozás legtöbbször a munkavégzés akadályát is jelenti, a megfelelő anyagi támogatás biztosítása létkérdés ezeknek a családoknak.

Ezek alapján kérdezem tisztelettel államtitkár urat, hogyan változott a hozzátartozó otthoni gondozása esetén folyósítható ápolási díj összege. Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Képviselő úr azonnali kérdésére Rétvári Bence államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr! Öné a szó.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy ebben a kérdésben az ellenzék a tavalyi év második felében nagyon hangos volt, nagyon sok követelést fogalmazott meg. Ugyanakkor december 12-én, amikor erről a javaslatról szavazni kellett volna, épp az ellenkezőjét művelte annak, mint amit korábban követelt. Hiszen megpróbálták megakadályozni, hogy az ülés levezető elnöke egyáltalán ezt a kérdést föl tudja tenni.Ráadásul olyan módon próbálták megakadályozni, amire példa Magyarországon generációk óta nem volt, hogy fizikailag odaálltak akadályként, hogy a gyermekek otthongondozási díjának bevezetéséről, az otthonápolás magasabb elismertségéről, az ápolási díj megemeléséről ne is lehessen szavazni itt az Országgyűlésben, fizikai erőszakot alkalmaztak annak érdekében, hogy az Országgyűlés képviselői ne vezethessék be a gyodot és ne emelhessék meg az ápolási díjat. Itt voltak a képviselő hölgyek és urak az ülésteremben, hiszen az ülést a levezető elnök a saját helyéről le tudta vezetni, de ennek ellenére, bár itt voltak, és volt másik olyan kérdés, amiben szavaztak, az ellenzéki képviselők nem támogatták itt az ülésteremben a gyermekek otthongondozási díjának bevezetését, az ápolási díj emelését.

Azok, akik a leghangosabban követelték az azt megelőző hónapokban, itt a parlamentben a szó szoros értelmében egy karnyújtásnyi távolságra voltak attól, hogy megnyomják a szavazógépeiken az igen gombot. De ez nem volt számukra fontos, ugyanúgy, ahogy az azt megelőző hónapokban sem volt fontos, ez egy felvett szerep volt számukra, mint oly sok minden más azon a napon és az azt követő napokban a tévészékházban és mindenhol máshol is. Csak annyit kellett volna megtenniük, mint amit más kérdésben meg is tettek, hogy odamennek a helyükre, és megnyomják az igen gombot.

De nem volt egyetlenegy ellenzéki képviselőben sem akkora elszánás és akkora együttérzés ezzel a több tízezer családdal, hogy ezt az icipici lépést, icipici segítséget, hogy támogassák ezt a javaslatot, megtegyék. A Fidesz-KDNP ezt támogatta, és itt a parlamentben megszavazta az ápolási díjak emelését. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra Szászfalvi László képviselő úré a szó. Parancsoljon!

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm szépen, államtitkár úr, a választ. Kereszténydemokrata képviselőként a politikánk kiemelten fontos része a családok támogatása, a családi élet körülményeinek folyamatos javítása. Napjaink szerteágazó családpolitikai döntéseiben is ez vezet bennünket, ahogyan ebben a konkrét esetben is történt. Ezzel már négyféle ellátást vehetnek igénybe a rászorulók, a nem gyermeküket otthon gondozó hozzátartozóknak járó ápolási díjakkal együtt, aminek az összege is emelkedett idén januártól.Az ápolási díj idei emelése emellett azt is jelzi, hogy azok, akik nehéz fizikai és lelki terhet vállalva otthonukban gondozzák fogyatékossággal élő, tartósan beteg hozzátartozóikat, az erkölcsi támogatás mellett folyamatosan egyre nagyobb anyagi megbecsülést is érdemelnek. Ehhez ma az ország gazdasági teljesítménye megadja a szükséges hátteret, így a szociális ellátórendszer folyamatos fejlesztésével a fogyatékosságügyben is eredményeket tudunk elérni. Köszönöm szépen, államtitkár úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg államtitkár urat is. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Idén január 1-től minden ápolási díjban részesülő juttatása, díja 15 százalékkal emelkedett, és a következő három esztendőben minden év elején további 5-5-5 százalékkal fog emelkedni. Azaz összességében arról döntött a kormány, hogy 30 százalékkal emelkednek az ápolási díjak. Azok esetében, akik otthon gondozzák gyermeküket, aki nem tudja önmagát ellátni, ez egy rendkívül nehéz élethelyzet, és nemcsak anyagilag, hanem emberileg is rendkívül megvisel egy családot, ebben az esetben egy különösen kiemelt támogatásról döntött, már 100 ezer forint az az összeg, ami jár ezeknek a családoknak. Ez az összeg 2,7-szer annyi, mint amennyit ezek a családok 2010-ben kaptak.Ez sem az emelések vége, hiszen az idei évet követően, a következő években mindig emelkedni fog ennek a díjnak a mértéke, egészen odáig, hogy 2022-ben eléri az akkori minimálbér szintjét. Ezt egy érezhető támogatás, egy érezhető előrelépés. Mindenki érezhette, hogy a kormánypártok ezt támogatták, az ellenzéki pártok pedig kivétel nélkül nem támogatták itt a parlamentben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   53-60   61-68   69-76      Ülésnap adatai