Készült: 2020.07.04.21:22:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

53. ülésnap (2019.02.18.),  47-52. felszólalás
Felszólalás oka Interpelláció megtárgyalása
Felszólalás ideje 8:18


Felszólalások:   41-47   47-52   53-60      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Képviselő úr nem fogadta el a választ. Kérdezem a tisztelt Házat, hogy elfogadják-e államtitkár úr válaszát. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) A Ház a választ 113 igen szavazattal, 4 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Böröcz László, a Fidesz képviselője, interpellációt nyújtott be az igazságügyi miniszterhez: „Mikor derül fény a baloldali politikus és társai által elcsalt összegek sorsára?” Böröcz László képviselő úré a szó.

BÖRÖCZ LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint ismert, Czeglédy Csaba, a szombathelyi MSZP-DK-Együtt volt önkormányzati képviselője és társai ellen hosszas nyomozást követően vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.A vádirat szerint a szocialista politikus mint a szombathelyi székhelyű Human Operator Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője 2011-től egy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja az volt, hogy csökkentsék a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségét.

A közterhek megfizetésének elkerülése céljából Czeglédy Csaba iránymutatásai alapján létrehoztak egy olyan számlázási láncolatot, amelynek legalsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén tényleges gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok álltak, míg a legfelső szintjén a Human Operator Zrt. állt. A bűnszervezet által folytatott módszer szerint az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve személyi jövedelemadót vagy be sem vallották, vagy ha ennek eleget is tettek, akkor sem fizették be. A Gyurcsány Ferenchez köthető Altus Zrt. által finanszírozott politikus irányította cselekmények következtében az államot több mint 6 milliárd forint vagyoni hátrány érte.

Sajtóértesülések szerint a vádlottak közül kilencen saját bűnrészességük elismerése mellett Czeglédy Csaba terhére is vallomást tettek, amelyek alátámasztják a vádban leírtakat.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az áldozat szerepében tetszelgő Czeglédyt 2003-ban már egyszer jogerősen elítélték hasonló cselekményért, akkor az általa vezetett diákmunka-közvetítőnél olyan számlákra történt kifizetés, amelyek mögött nem volt teljesítés. Így a terhére rótt mostani bűncselekményt a vád szerint visszaesőként követte el. Az eljárás során Czeglédy saját magát védi börtönviselt ügyvédi irodáján keresztül.

Szeretném megjegyezni, hogy a balliberális politikus nemcsak az államot károsította meg, hanem a magyar társadalom legkiszolgáltatottabb csoportjaiba tartozó diákokat és nyugdíjasokat is, akiknek nem fizették ki a megérdemelt és jogszerűen járó bérüket. A baloldal által dédelgetett ügyvédhez kapcsolódó cégek helyett végül a magyar állam vállalta, hogy a károsult munkavállalókat kártalanítja.

Tisztelt Államtitkár Úr! A fentiekre tekintettel kérdezem államtitkár urat, hogy mikor derül fény a baloldali politikus és társai által elcsalt összegek sorsára. Köszönöm szépen. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)

ELNÖK: Válaszadásra Völner Pál államtitkár urat illeti a szó.

DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy a sajtóban is megjelent, Czeglédy Csaba és társai országszerte összesen nyolc iskolaszövetkezetet működtettek strómanokkal, fiktív módon. Ezeknek a szövetkezeteknek adták át a Czeglédy cége által megszerzett munkákat. A diákok, illetve sok esetben felnőttek, nyugdíjasok is az iskolaszövetkezetekhez voltak bejelentve. Az ügyészség közleménye szerint a bűnszervezet által folytatott módszer alapján a döntően diákmunka közvetítéséhez kapcsolódóan az általános forgalmi adót az iskolaszövetkezetek az egyes esetekben bevallották az adó megfizetésének szándéka nélkül, más esetekben az ezzel kapcsolatos bevallási kötelezettségüknek sem tettek eleget. A vád szerint ugyanígy jártak el az iskolaszövetkezetek a diákok foglalkoztatása után járó más közterhek, így jellemzően a személyi jövedelemadóval kapcsolatos adóbevallási és adófizetési kötelezettség teljesítése során is. A vád szerint az évek alatt 3 milliárd 254 millió, míg egyéb adók és járulékok tekintetében 2 milliárd 960 millió forint, azaz összesen 6 milliárd 215 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az államnak.

Képviselő úr interpellációjában kitért arra, hogy a vádlottak közül kilencen Czeglédy Csaba terhére vallomást tettek, amiből láthatjuk, hogy ők is hozzá akarnak járulni az igazság kiderítéséhez, amelyre a büntetőeljárási törvény természetesen lehetőséget ad.

Hangsúlyozni szeretném, hogy a jogszabályokat Magyarországon mindenkinek be kell tartania, ez alól senki sem lehet kivétel, még a szocialista és a DK-s politikusok sem.

Az igazságszolgáltatás szervei olyan büntetőjogi alapelvek, mint a „nincs bűncselekmény törvény nélkül” és „nincs büntetés törvény nélkül” elvek mentén hozzák meg a döntéseiket. Mindemellett fontos, hogy a büntetés kellő visszatartó erővel rendelkezzen. Meggyőződésem, hogy az igazságszolgáltatás szerveiben dolgozók kellő szakértelemmel végzik munkájukat, így hamarosan kiderül az igazság a börtönviselt ügyvéd, Czeglédy Csaba ügyében is.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tekintettel a megkárosítottak kiszolgáltatott helyzetére, a képviselő úr is említette, hogy a Fidesz-KDNP országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a Ház elé, amelyben méltányossági alapon kárrendezés kifizetésére kérte a magyar kormányt. A kormány fontosnak tartja, hogy a Czeglédy-ügyben a diákok és más érintett munkavállalók önhibájukon kívül ne szenvedjenek kárt.

Nem lehet szó nélkül hagyni, hogy a Czeglédy Csaba által vezetett bűnszervezet az egyik legkiszolgáltatottabb társadalmi réteget károsította meg, ebbe beleértve a nyugdíjas személyeket is. Mindezek ellenére a Magyar Szocialista Párt és Gyurcsány Ferenc pártja továbbra is titkolózik és védi a költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolt Czeglédy Csabát.

Az ellenzék, láthatjuk, tele van korrupciós ügyekkel. Még mindig adósak a válaszokkal, pontosan milyen piszkos munkát végzett nekik Czeglédy, és kikhez vándorolt az ellopott 6,3 milliárd forint. Az ügyben Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció mellett az egész magyar baloldalnak súlyos etikai és politikai felelőssége van, ezért indokolt annak vizsgálata, hogy ebből a pénzből jutott-e a baloldali pártok páncélszekrényeibe, és megvalósult-e a burkolt pártfinanszírozás.

Tisztességből és emberségből elégtelenek - mindössze ennyi juthat az eszünkbe róluk. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

(14.50)

ELNÖK: Kérdezem képviselő urat, hogy elfogadja-e a választ.

BÖRÖCZ LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Természetesen elfogadom a választ. S köszönöm szépen, hiszen ahogy ön is említette, a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportokat nemcsak kihasználta Czeglédy Csaba, hanem meg is károsította őket, amiért aztán a magyar államnak kellett a végén helytállni ebben az ügyben. Azért is fontos lenne, hogy az ilyen bűncselekmények végére járjunk minél gyorsabban, mert a bizonytalanságot is növeli az, amikor a diákszövetkezeteknél dolgozó fiatalok nem kapják meg azt a bért, amiért megdolgoztak. S az is döbbenetes, hogy valaki vagy valakik politikai pártok mögé akarnak bújni, és megpróbálnak eltusolni egy-egy ilyen ügyet. Köszönöm szépen.
Felszólalások:   41-47   47-52   53-60      Ülésnap adatai