Készült: 2020.08.14.07:17:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

133. ülésnap (2020.06.02.),  9-12. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:08


Felszólalások:   5-8   9-12   13-16      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tóth Bertalan következik, az MSZP frakcióvezetője. Parancsoljon!

DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ezen a héten sok szó esik majd a nemzeti összetartozásról, határainkon kívül élő nemzettársainkról, de legalább ilyen fontosnak tartom és gondolom a határainkon belüli nemzeti összetartozást is. Az egy nemzethez tartozókat nemcsak fizikai határokkal lehet elválasztani, hanem tudatos megosztó politikával is. Önök az elmúlt tíz évben nem tettek mást, mint hogy a magyar nemzetet megosztották. Amikor házelnök úr, Kövér László arról beszél, hogy a magyar nemzetnek nem része az ellenzék, akkor tulajdonképpen azt bizonyítja, amiről az elmúlt tíz év szólt, arról a gyűlöletpolitikáról, amelyet önök folytattak, és amelynek például következménye az, hogy immár sokadszorra meggyalázták a roma holokauszt emlékművet, és az egyik képviselőtársunkkal kapcsolatban is gyalázkodó feliratot írtak fel rá, és tulajdonképpen ez a gyűlöletpolitika az, amely odavezetett, hogy ma rasszista tüntetések történhetnek fővárosunkban. (Móring József Attila: Ezt honnan veszed?) Hogyan lehet az, képviselőtársaim, hogy békés demonstrálókat több százezer forinttal brutálisan megbüntetnek, addig nyílt, rasszista tüntetést nem oszlatnak fel, és a rendőrök tulajdonképpen végignézik annak a lebonyolítását?!

A Magyar Szocialista Párt tiltakozik a rasszista megnyilvánulásokkal szemben, tiltakozik a gyalázkodó feliratokkal szemben, és tiltakozik azzal a kormánypolitikával szemben is, amely csendben, támogatóként lép fel, vagy akár szítja ezeket a rasszista felszólalásokat, rasszista megmozdulásokat. Tisztelt Képviselőtársaim! Az MSZP kiáll képviselőtársunk mellett, és visszautasít minden ilyen rasszista megnyilvánulást.

De, képviselőtársaim, ez a kirekesztő, megosztó politika az elmúlt tíz évben a gazdaságban és a társadalomban is tapasztalható volt, hiszen azt láthattuk, és most is azt látjuk, hogy a Fidesz helyzetbe hozza saját kiváltságos elitjét, miközben a társadalom többségének elengedi a kezét. 500 ezer gyermek éhezik az országban (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Szégyelld magad!), 3 millióan élnek a létminimum alatt, több százezer nyugdíjas szegénységben él, közel 400 ezer munkahely szűnt meg, és még nem is beszéltünk arról a közel 100 ezer kisvállalkozásról, amelynek egyik napról a másikra megszűnt az árbevétele.

Tisztelt Képviselőtársaim! Be kellene fejezni a nemzet megosztását. Tanuljanak a száz évvel ezelőtt történtekből! A nemzeti összetartozásnak egy útja van, az újjáépítés. (Dr. Rétvári Bence: Csak ne a szocik építsék újjá!) Újjá kell építeni a szociális ellátórendszert, újjá kell építeni az egészségügyi ellátórendszert, újjá kell építeni az oktatási rendszert, újjá kell építeni Magyarországot, mert egy sikeres újjáépítéssel van valódi esély, és azzal lehet valódi esélyt adni mindenkinek a jobb életre és megteremteni a valódi nemzeti összetartozást.

De, képviselőtársaim, amíg propagandaminisztérium van, és egészségügyi minisztérium nincs, addig erre nincs esély. Amíg propagandára van éves szinten 100 milliárd forint, a szociális dolgozóktól ezzel szemben sajnálják az egyszeri 500 ezer forintos juttatást, addig erre nincs esély. Amíg a járvány miatti válságban munkájukat vesztett embereket nem védi meg a kormány, addig erre nincs esély. Amíg olyan kormánya van Magyarországnak, amely a bankokat támogatja, de az önkormányzatokat támadja, addig erre nincs esély. Amíg olyan kormánya van Magyarországnak, amely közpénzből a miniszterelnök családi szállodáit újíttatja fel a családi házak felújítása helyett, addig arra nincs esély.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tudják, a családi ház felújítása nem arról szól, hogy a szűk családnak felújítjuk közpénzből a szállodáit. Tisztelt Képviselőtársaim! Éppen ezért valódi befektetést akarunk a jövőbe. Nincs más út, mint hogy több pénzt kell adni az oktatásba, több pénzt kell fordítani, mert alkalmazható tudás kell mindenkinek a korszerűtlen Nemzeti alaptantervvel szemben.

Értelmes, fenntartható és a növekedést segítő beruházásokra van szükség, ami értéket teremt mindannyiunk számára, ezért kezdeményezzük a Kádár-kockák szigetelési programját is. Erős, újjászőtt szociális hálóra, újjáépített egészségügyi rendszerre van szükség, amely megvéd minket, ha baj van. Közös jövőnkért, Magyarországért! Köszönöm. (Taps az MSZP és a Párbeszéd soraiból.)

ELNÖK: Rétvári Bence államtitkár úré a szó. Parancsoljon!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Ön az országon belüli belső békéről beszélt, tisztelt frakcióvezető úr; ön, akiknek a kormányzásához, a Magyar Szocialista Párt kormányzásához a vipera, a sün, a kardlapozás és a gumilövedék köthető. Valahogy akkor senki nem állt ki önök közül, hogy talán nem kellene békés budapesti megemlékezőket kardlapozni, rájuk gumilövedékkel lőni, sünalakzatban őket kiemelni a tömegből, és nem kellene békés magyar megemlékezőkre viperával folyamatosan ütlegelést mérni. Akkor valahogy a belső béke nem volt fontos, akkor az volt a fontos önök számára, hogy ezek a megemlékezők, akár erőszakkal is, de el legyenek távolítva Budapest utcáiról. Ön nemzeti összetartozásról beszélt, de önök mégis mit tettek azzal a párttársukkal, aki 2004. december 5e előtt a maga arcképével és a családjával a határon túli magyarok ellen kampányolt? Az ő állampolgárságuk ellen, a velük való közjogi közösség ellen kampányolt.

Mit tettek? Annyira megdicsérték, hogy ma is itt ül az önök padsoraiban. Ennyire fontos önöknek, tisztelt képviselő úr, frakcióvezető úr, a nemzeti összetartozás, hogy aki arcával utasította el, azt egyrészről a baloldal vezetője, részben Gyurcsány Ferenctől származik ez az ötlet, hogy mondjanak nemet a határon túli magyarokra, és utána, aki ehhez akár csak egy plakátarcnyi segítséget nyújtott, képviselői stallummal díjazták. Így állnak önök a nemzeti összetartozáshoz. (Balla György: Úgy van!)

Tisztelt Képviselő Úr! Önök náciznak itt a parlamentben?! Náciztak önök tíz évvel ezelőtt is, akkor éppen a jobbikosokat nácizták le. És most mit csinálnak? Együtt indulnak a választáson a jobbikosokkal. (Dr. Brenner Koloman: Mikor?) Ön állt ki itt a Kossuth téren, és kiabált hangosan, hogy egy közös ellenzéki indulás, egy jelölt az egy jelölt ellen. Ön kiabálta a megafonokba a leghangosabban a Kossuth téren vörös dzsekiben, hogy össze kell fogni a barnadzsekisekkel, és utána feláll itt a parlamentben, és azt mondja, hogy nulla tolerancia a nácizmussal szemben!

Hogy lehet, hogy amelyik, ilyen neonáci eszmék mentén születő politikai alakulat önök számára hasznos, azzal szövetségre lépnek, és ha valahol látnak egy jelenséget, amikor valóban egy szörnyű tragédia történik, és nyilván, ami a Deák téren történt, ott mindnyájan osztozunk a családok fájdalmában, valahogy ott önök nem nyilvánultak meg rögtön, amikor együttérző megnyilvánulást kellett volna tenni az áldozatokkal szemben?

Amikor fel lehet tenni a régi lemezt, az 1990 óta mindig feltett lemezt, hogy a jobboldalt valamilyen szélsőjobboldali jelzővel lehet illetni, na, akkor önök mindig hangosak. Vannak önök között, úgy látszik, ilyen megélhetési aggódók, akiknek mindig ilyenkor jön meg a kedve ahhoz, hogy egy hangzatos nyilatkozatot tegyenek.

Ami a rendőrséget illeti, tisztelt képviselő úr, önök azért 2008 környékén túl sokat tettek a rendőrség ellen, hogy így mondjam, a rendőrségbe vetett bizalomnak a rombolása érdekében. Még díszpolgárrá is avatták Gergényi Pétert Budapesten, amire azóta is büszkék, úgyhogy szerintem jobban szeretnék mind a rendőrök, mind az emberek, ha a szocialistáknak túl sok köze nem lenne a rendőrséghez a jövőben sem.

(13.40)

2002 és 2010 között önök körülbelül félévente hirdettek mindig egy újratervezési programot. Ha összeszámlálnánk, talán 15-nél sem állna meg az a szám, hogy önök hányszor akarták újraindítani Magyarországot különböző elméletek mentén. Ezek egyike sem sikerült, hiszen Magyarországon a válság az önök kormányzásának következtében már akkor jelen volt, amikor a világgazdasági válság még el sem indult.

És hogy önök hogyan kezelték azt a válságot, amikor ön azt mondja, hogy nagyobb szociális érzékenységre lenne szükség és jobban kellene segíteni azokat, akik nehéz helyzetben vannak? Hadd idézzek önöknek nem egy jobboldali politikust, nem egy konzervatív beállítódású szociológust, hanem az önök baloldali Ferge Zsuzsáját, hogy ő hogyan ítélkezett az önök szociálisválság-kezeléséről. Ő azt mondta: „2008-ban Magyarország volt szinte az egyetlen állam, válság érte állam, amely semmit, egyáltalán semmit, egy gyufaszálat nem tett keresztbe azért, hogy a válság nyilvánvaló és ismert veszteseivel valami történjen.” Ezt mondta önökről a saját házi szociológusuk.

És folytatom: „Ilyen ország egyértelműen nem volt, mert mindenütt vagy a munkanélküli-ellátást, vagy a segélyezést, vagy valamit kiterjesztettek, ennek következtében nálunk különösen nagy volt a szegényeket érintő veszély.”

Így kezelték önök a válságot, tisztelt képviselő úr. Félmillióval megemelkedett a munkanélküliek száma, a szociális juttatásokat csökkentették, a családok támogatásait elvonták, a szociális otthonokban növelték a térítési díjat. Azt mondta az államtitkáruk, hogy majd gondoskodjanak a szomszédok meg a barátok a nehéz szociális helyzetben levőkről. Ez volt az önök szociálpolitikája, hogy majd a szomszédok meg a barátok ellátják a nehéz helyzetben lévő embereket. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   5-8   9-12   13-16      Ülésnap adatai