Készült: 2020.08.14.07:45:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

133. ülésnap (2020.06.02.),  5-8. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:09


Felszólalások:   1-4   5-8   9-12      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Szintén napirend előtti felszólalásra jelentkezett Schmuck Erzsébet képviselő asszony, az LMP részéről. Parancsoljon!

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a globalizált világgazdaság és a nemzetközi piacoknak túlzottan kitett gazdaságok rendkívül sérülékenyek. A magyar gazdaság két húzóágazata, az autóipar és a turizmus bedőlt, és szakértői vélemények szerint egyhamar nem is fogják elérni a járvány előtti szintet. Sok tízezer ember veszítette el a munkahelyét és a jövedelmét. Különösen súlyos ez egy olyan országban, amelyik szociálisan érzéketlen. Az álláskeresési járadék mindössze háromhavi biztosítása elfogadhatatlan, és az is elfogadhatatlan, hogy ennek időtartamát a kormány még a járvány időszakában sem volt hajlandó meghosszabbítani. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a magyar gazdaság szerkezete nem válságálló, nem fenntartható. Nem folytathatjuk ott, ahol a járvány előtt abbahagytuk. Új, más gazdaságpolitikára van szükség. Elég volt az összeszerelő országból, amikor a kormány a multik miatt éveken keresztül lefelé nyomta a béreket, lebutította az oktatás és képzés színvonalát, amikor a kis- és középvállalkozások a támogatásokat illetően mindig a „futottak még” kategóriába kerültek!

Sajnos azt látjuk, hogy a kormány még mindig a csődöt mondott gazdaságpolitikában gondolkodik, egyáltalán nincs elképzelése, hogy milyen irányváltásra van szükség. Ezt támasztja alá, hogy a munkahelyteremtés érdekében a kormány a százezer fős közmunkaprogramot vagy a honvédségnél létesítendő néhány ezer munkahelyet hirdette meg. Ezek a lépések pedig egyáltalán nem a fenntartható, válságálló gazdasági szerkezet irányába mutatnak. Ráadásul a közmunkaprogram révén kapott fizetések nagysága még az éhenhalásra sem elegendő, különösen mostanában, amikor az élelmiszerárak drasztikusan megemelkedtek. 60-70 ezer nettóból, tisztelt képviselőtársaim, rezsit fizetni, családot eltartani nem lehet. Persze lehet, hogy néhány kormánypárti politikus még erre a bravúrra is képes. Ehelyett olyan piaci alapú munkahelyekre van szükség, ahol a munkáért tisztes jövedelem jár, olyan fizetés, amiből a családok meg tudnak élni, tudják fedezni a költségeiket, tanítani a gyerekeiket, támogatni a szüleiket, jut belőle nyaralásra, és még egy kis tartalékot is félre tudnak tenni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Igen, lehet tudni az irányt, és azt is, hogy milyen lépéseket kell tenni a gazdaság újjáépítése és válságálló munkahelyek létrehozása érdekében. Ehhez nem kell sok milliárdból nemzeti konzultációt indítani. A konzultációra szánt pénzt a járvány miatt jövedelmüket vesztett emberek támogatására kellene fordítani, hogy a jövő hónapban is tudjanak rezsit fizetni és élelmiszert venni.

Bár mi, zöldek keveselljük az Európai Unió zöld újjáépítési programját, de az mégis előrelépés a magyar kormány gazdaságpolitikájához képest. Előrelépés, mert nemcsak munkahelyeket teremt, de abba az irányba építi újjá a gazdaságot, amelyik kevésbé környezetszennyező, amelyik környezet-, természet- és klímabarát, amelyik az emberek életminőségének javítását helyezi középpontba. Sok-sok tízezer munkahelyet lehetne teremteni a megújulóenergia-termelés fejlesztésével, a kis teljesítményű naperőművek, napkollektorok gyártásával, felszerelésével, a lakóépületek energetikai korszerűsítésével, a közösségi közlekedés fejlesztésével, az élelmiszer-önellátás megerősítésével vagy a vízgazdálkodás fejlesztésével, és még sorolhatnám tovább. Egy komplex épületenergetikai program, azon túl, hogy szinte azonnal sok ezer új munkahelyet hozna létre, valódi rezsicsökkentést jelentene a családoknak, a számlájuk pedig akár a felére is csökkenhetne. Már azokat a súlyos milliárdokat is ezekre a területekre kellett volna fordítani, amelyeket a kormány az elmúlt hetekben Mészáros Lőrinc és más fideszes oligarchák luxusszálloda-kapacitásainak a bővítésére juttatott.

Tisztelt Ház! Elfogadhatatlan, hogy a kormány ott folytatja, ahol a járvány előtt jártunk. Szórja az adófizetők pénzét az oligarcháinak, továbbra is a multikat támogatja, kiemelt gazdasági övezetekben gondolkodik ahelyett, hogy komolyan venné a helyi gazdaságok, a kis- és középvállalkozások támogatását, és nekifogna az új gazdaságpolitika kidolgozásának. Az új gazdaságpolitika irányait pedig itt, az Országgyűlésben kellene megvitatni és elfogadni. Köszönöm a figyelmet. (Taps az LMP soraiban.)

ELNÖK: Válaszadásra Schanda Tamás államtitkár úré a szó.

SCHANDA TAMÁS JÁNOS innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Abban egyetértünk, és kezdjük ezzel, hogy a koronavírus okozta válság tíz év munkájára, annak az eredményeire jelent veszélyt, tíz éve ugyanis a csőd széléről kellett visszahozni ezt az országot, azóta pedig munkaalapú és családbarát Magyarországot építünk. Ne felejtsük el, tisztelt képviselő asszony, hogy az év elején soha nem látott szintet ért el a foglalkoztatás, és a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség hazánkban. Mindez azelőtt természetesen, hogy a koronavírus megérkezett az országba, és elkezdett terjedni Európában. S valóban, szembe kell néznünk ma egy olyan válsággal, amely átformálja a közeljövőnket, felforgatja az eddigi életmódunkat, és nagy veszélyt jelent a magyar gazdaságra. Ezért van szükség összefogásra, határozott intézkedésekre, egymás segítésére és támogatására. Ez az, amit nem kaptunk meg többek között önöktől sem. Tisztelt Képviselő Asszony! Intő példaként áll előttünk az a módszertan is, ahogy a 2008-as válság kapcsán a baloldali döntéshozók válságba és csődbe taszították Magyarországot, és veszélybe sodorták a magyar családokat. Ebből még egyszer nem kér Magyarország. A tisztelt képviselő asszony erről a baloldali modellről beszél akkor, amikor bukott modellről beszél, hiszen a magyar kormány, a nemzeti-polgári kormány az elmúlt tíz évben megmutatta, hogy hogyan kell gazdasági növekedést, fenntartható gazdasági növekedést, munkahelyteremtést létrehozni és intézkedésekkel támogatni.

Tisztelt Képviselő Asszony! Az első csatát megnyertük, a járványt megfékeztük, a második csata pedig valóban a munkahelyek megvédése és újak teremtése. Magyarország kellő időben hozott jó döntéseket a magyar emberek egészségének védelme érdekében, és utólag is azt mondhatjuk, hogy helyes és bölcs volt az az álláspont, hogy az emberi élet az első, a magyar emberek életét kell elsősorban megvédenünk.

Tisztelt Képviselő Asszony! De idejekorán elkezdtünk dolgozni a gazdaság talpra állításán is. Gazdaságvédelmi akciótervet készítettünk, amelyet három ütemben hajtunk végre. Az akcióterv három szakasza a nemzeti össztermék mintegy 20 százalékát csoportosítja át. Az első ütemben többek között csökkentettük a tb-járulékot, segítséget nyújtottunk a katásoknak, és felfüggesztettük a bankhitelek törlesztését, a második ütem pedig javában zajlik.

Tisztelt Képviselő Asszony! Az elmúlt tíz év bebizonyította számunkra, hogy annak a gazdaságnak erősebb az ellenálló képessége, amely önálló gazdaságpolitikát folytat, ennek pedig a sikerreceptje minden esetben a munkaalapú gazdaság. Ezért kell tehát elsősorban a munkahelyek védelmére, helyreállítására és újak teremtésére koncentrálni. Ennek kell lennie a továbbiakban is a vezérfonalunknak. Annyi munkahelyet teremtünk, amennyit a vírus tönkretesz.

(13.30)

Tisztelt Képviselő Asszony! Engedje meg, hogy tájékoztassam itt napirend előtt is arról, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatásra eddig 10 481 munkahely nyújtott be pályázatot 137 330 munkavállalója számára, és a kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók esetében pedig mintegy 40 ezer munkavállaló számára elérhető az a támogatás, amit biztosítunk. De azt látjuk, hogy az igény nagyjából ennek a harmada, 12 393 munkavállaló számára nyújtottak be pályázatot, összesen 754 vállalat.

A munkahelyteremtő bértámogatási program is elindult, ennek keretében egészen eddig 2148 vállalat nyújtott már be igényt és kérelmet, amelynek keretében összesen 3280 munkahely jöhet létre. Emellett további intézkedéseket is hoztunk, azonnali, a vállalati leállásra reagáló online képzéseket indítottunk, továbbá olyan átképzéseket, amelyek felkészítik a magyar embereket a jövő munkahelyeire. Ezenfelül a diákok számára is további támogatások érhetőek el, többek között a Diákhitel Plusz, amelynek a bevezetése óta 11 339 hallgató már igényt is nyújtott be. Köszönöm megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   1-4   5-8   9-12      Ülésnap adatai