Készült: 2020.08.14.06:48:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

133. ülésnap (2020.06.02.),  13-16. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:03


Felszólalások:   9-12   13-16   17-20      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Most a Jobbik részéről Jakab Péter következik.

JAKAB PÉTER (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársak! Ilyen válságkezelés, mint nálunk, szerintem, nincs még egy a világon. Komolyan mondom! (Zaj a kormánypárti padsorokból.  Dr. Rétvári Bence: A Jobbikban mindenkit kizártok?) Európa számos országa számtalan példát mutatott arra, hogyan kell kezelni a válságot. Volt, ahol úgy döntöttek, hogy átvállalják a dolgozók bérének 80 százalékát, volt, ahol elbocsátási moratóriumot, számlafizetési moratóriumot hirdettek, megint máshol egészen konkrét pénzügyi segítséget nyújtottak a bajbajutottaknak. Önök más megoldást választottak, olyan megoldást, amivel szerintem ismét meglepjük a hanyatló Nyugatot. Önök ugyanis nem pénzügyi segítséget küldenek az embereknek, hanem levelet. A járvány alatt arra nem voltak képesek, hogy egy árva maszkot kipostázzanak a magyaroknak, most meg indítanak egy újabb nemzeti konzultációt?! Maszkot nem tudtak küldeni, levelet meg igen?! (Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Szégyen!) És megint mi a téma? Soros meg az ő újabb terve. Ez most a 2.0-s terv (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: B terv!), vagy még mindig az 1.0-s terv? (Dr. Rétvári Bence: Állj ki mellette!) Orvos látta már önöket egyébként? Mert klinikai eset, amit művelnek.

Képviselőtársak, ha kérdezősködni akarnak, miért nem arról kérdezik a magyar embereket, hogy mit szólnak az 54 ezres közmunkához? Vagy mit szólnak Mészáros Lőrinc pofátlan gazdagodásához, vagy a kórházkiürítésekhez? Erről nem fogják megkérdezni őket, ugye? Hát, persze, hogy nem! Ehelyett a miniszterelnök bemegy a közrádióba és azt mondja, hogy itt már minden magyar ember egyre jobban érzi magát a bőrében, egyébként meg fantasztikus év előtt állunk. Miről beszél ez az ember? Miről?! Olvasták önök a 2021-es költségvetést? Tény: van benne 2000 milliárd forint elkülönítve állami beruházásokra, ami egyébként azt jelenti, hogy Orbán Viktornak tényleg fantasztikus éve lesz, mert nagyjából ez az a pénz, amely majd Mészároson, Tiborczon, Garancsin meg a többi strómanon keresztül szépen visszamegy a miniszterelnök úr zsebébe. Lesz itt túlárazott út- meg vasútépítés dögivel! Csak eközben meg a lakosságtól még több pénzt akarnak behajtani, 300 milliárd forinttal többet úgy, hogy egyébként meg az árak az egekben vannak. Hány bőrt akarnak még lehúzni az emberekről? Hányat?!

Cudar idők jönnek, képviselőtársak, önök is tudják, ezért különítettek el 100 milliárd forintot kormánypropagandára. Vagyis ennyiből fogják majd elmagyarázni a melósnak meg a nyugdíjasnak, hogy milyen jól is élnek ők valójában, ha esetleg eddig még nem tűnt volna fel. Képviselőtársak, mi lenne, ha kivételesen a nemzeti konzultálgatás meg a hazudozás helyett, mondjuk, elkezdenének kormányozni? Mi lenne, ha például abból a 2000 milliárd forintból, amit elkülönítenek állami beruházásokra, mondjuk, nem a haverokat meg a rokonokat tolnák meg, hanem a magyar kis- és középvállalkozásokat, ha már egyébként ők teremtik a munkahelyek kétharmadát? Mi lenne, ha bevezetnék a Mészáros-adót, hogy ne csak a kisemberek cipeljék ennek az országnak a terheit, de azok is, akik zsákszámra viszik haza az állami milliárdokat? Képviselőtársak, ez lenne az igazi nemzeti összefogás, nem a nemzeti konzultáció!

Az igazi nemzeti összefogás ott kezdődik, hogy van igazságos közteherviselés. No, ez az, ami itt évek óta nincs. Vagy az lenne az igazságos közteherviselés, hogy a bajban a magyar dolgozó kap 50 ezres közmunkát az államtól, az önök haverjai meg százmilliárdos állami támogatásokat? Vagy az lenne az igazságos közteherviselés, hogy egy nyugdíjas, aki ledolgozta az életét ezért az országért, kap majd 3 százalék nyugdíjemelést? Három százalékot?! Hogy ebből fizesse a 30 százalékkal drágább sertéshúst, a rezsit meg a gyógyszereket?

Évek óta mondjuk, képviselőtársak, hogy be kell vezetni a differenciált nyugdíjemelést úgy, hogy az ne csak az inflációt, de a béreket is kövesse. Évek óta mondjuk, hogy be kell vezetni a „Férfiak 40” programot, hogy ne csak a hölgyek, de a férfiak is 40 év munka után igenis mehessenek már nyugdíjba. Mert jelenleg a férfiak többsége még az előtt meghal, hogy nyugdíjas lehetne. Mondják már meg nekem, hogy miért sajnálnak ettől a programtól évi 160 milliárd forintot! Miért? Miközben a veszélyhelyzet hetei alatt pont ennyit adtak ki Mészáros Lőrincnek meg a haverjainak vasútépítésre és szállodafejlesztésre. Miért fontosabbak mindig a haverok, mint azok, akik egy életet ledolgoztak ezért az országért? Vagy miért fontosabbak a haverok azoknál a fiataloknál, akik most dolgoznának egy életet ezért az országért, de most még azt sem tudják, hogy hol fognak lakni? Hozzáteszem, hogy a kormánypropaganda feléből  már a feléből!  el lehetne indítani egy államilag támogatott bérlakásépítési programot, hogy a magyar fiataloknak ne húszéves lakáshitellel induljon az élet.

Szóval, képviselőtársak, fantasztikus lesz a jövő év, önöknek, mindenki másnak meg majd akkor, ha önök végre megbuknak és a sleppjükkel együtt eltűnnek a közéletből. Mi pedig végre elkezdhetünk felépíteni egy olyan Magyarországot, ahol mindenki az érdemei szerint kap a közösből (Dr. Rétvári Bence: Zárd ki magad!), és nemcsak a vigyorgó-röhögő milliárdosok élhetnek jól, de talán a kisemberek is. Mi ezen dolgozunk. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Jó nevetést! (Taps a Jobbik padsoraiból.)

ELNÖK: Dömötör Csaba államtitkár úré a szó.

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Kicsit zavarba hoz, mert most a nemzeti konzultáció ellen beszélt, és tudom, hogy le akarja tagadni a saját pártjának a múltját. Ez látszik, ezt mindenki látja, nemcsak mi látjuk itt, hanem az összes képviselő, aki ön mögött ül. Nem volt olyan rég, amikor a Jobbik maga is indított konzultációt részben azokkal a témákkal, amelyeket most ön említett, és azt mondták akkor, hogy 4,2 millió magyarországi háztartásba juttatják el. Akkor mi a probléma? (Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Közpénzből?  Z. Kárpát Dániel: Kinek a pénzéből?  Dr. Lukács László György: Nem volt járvány, ez a különbség!) Önök is tudják, hogy ez egy jól működő eszköze annak, hogy párbeszédet folytassunk, most meg ellene beszélnek. Tegyenek ebben rendet!Másfelől azt látom, hogy abban is csatlakoznak a baloldali pártokhoz, hogy letagadják az ország teljesítményét. Nem a mienket, azt elviselnénk (Z. Kárpát Dániel: Azt nem lenne nehéz!), az ország teljesítményét. Ha abból indulnánk ki, amit önök mondanak, akkor olyan kép alakulna ki, miszerint az ország szétesőben van és remény nélküli. Ehhez képest létrejött az elmúlt években több mint 800 ezer új munkahely, az átlagkereset duplájára emelkedett, reálértéken is több mint másfélszeresére nőtt. Egyáltalán nem mondjuk, hogy ez elég. De azt mondjuk, és ezek tények, hogy emelkedtek a bérek. Ezt szeretnénk folytatni. Nem mi állítjuk, hanem az Eurostat, hogy a szegénység kockázatának kitettek száma 1 millió 300 ezerrel csökkent.

Aztán nézzük a biztonság kérdését! A korábbi Jobbiknak ez még fontos volt. 63 százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma. Aztán nézzük, mondjuk, a családokat, önök gyakran hivatkoznak rájuk: két és félszer annyit költünk most a családokra, mint az önök mostani új szövetségesei. Ez az idei évben 2200 milliárdot jelent, és a következő éves költségvetésben még több lesz erre. Ez nem reménytelenség, ahogy ön próbálja sugallni, hanem egy folyamatos építkezés, amelyet sok magyar érezhet a bőrén, és ezt a munkát szeretnénk folytatni.

Halljuk azt is, hogy a mostani intézkedéseket is erősen kritizálják. Önnek is szeretném elmondani, hogy az önök által erősen lesajnált bértámogatásra 10 500 vállalkozás nyújtott be igénylést, vállalva több mint 100 ezer, egész pontosan 137 ezer munkahely megtartását. Ehhez képest a Jobbik vezette Ózdon csökkentik a béreket. Az ön városában pedig, ahonnan ön érkezik, szintén elbocsátásokról hallani. Ott miért nem ilyen bátor? Ott miért nem ilyen bátor, ott miért nem tiltakozik ugyanilyen hevességgel?

Tisztelt Frakcióvezető Úr! Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a Jobbik ezekben a hetekben végleg elvágja minden gyökerét, és bejelentkezik a baloldali paktum sokadik tagjának. Aki itt most ezen nevet, annak szeretném a figyelmébe ajánlani, hogy 26 fővel alakult meg a frakciójuk (Z. Kárpát Dániel: Magatokról beszélj, van miért!), és a jelenlegi állás szerint 17-en vannak. Jól mondom, 17-en? (Közbeszólások: Igen!) Tizenheten. Soha nem lehetünk ebben biztosak, mert ha valaki véletlenül szunyókál egy kicsit egy csendes délutánon, könnyen arra ébredhet, hogy többen kiléptek a Jobbik-frakcióból. Nem vicc! Nem vicc, mert a múlt héten is volt ilyen nap. Ennek a bomlásnak, ezt önök is nagyon jól tudják, oka van.

(13.50)

Szeretném önnek idézni egy olyan képviselőjüket, aki pár napja még a frakciójuk tagja volt. Azt mondta, hogy „Thürmer Gyula zavarban lehet, mert szerintem az ő területét akarja a Jobbik elfoglalni”. Én ehhez nem is tudok mit hozzátenni. Egyáltalán nem tudok ehhez mit hozzátenni, talán csak annyit, hogy emellé azt is felidézzük, hogy mit írtak az alapító nyilatkozatukban. Azt, hogy „elsődleges feladat a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a hatalomból”. (Zaj.) Azt is írták  figyeljenek! , hogy „a Jobbik konzervatív, nemzeti, keresztény párt, és a kompromisszumkészségnek ezen értékelvűség  így fogalmaztak  szab határt”. Na, ezt a határt, ezt átlépték, többszörösen! Az a folyamat, amit Vona Gábor lélekkiárusításnak nevezett, ezekben a hetekben a szemünk előtt fejeződik be, és önök is jól tudják, azért hagyják el olyan sokan a frakciót.

És van még egy jelenség, ami minden másnál jobban mutatja, hogy a Jobbik hogyan változtatta meg az alakját. Akik követik a tévés közvetítést, azt láthatják, hogy a jobbikos képviselők laptopjain határon túli magyar települések szerepelnek; most is láthatók egyébként. Ehhez képest ön, ön is kritizálta a kormányt akkor, amikor védőfelszereléseket juttatott el a határon túlra. Ez súlyos! (Moraj a Jobbik soraiból.  Dr. Lukács László György: Miről beszélsz?  Közbeszólások a Fidesz soraiból: Szégyen!  Z. Kárpát Dániel: Miről beszélsz? Most is kivonultok a megemlékezésről? Most is kivonultok? Csütörtökön kivonultok vagy itt lesztek?  Balczó Zoltán: Ez nem válasz a felvetésre!) Ez súlyos! Ha nem vállalnak közösséget velük (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szégyen!), akkor nyugodtan szedjék le ezeket a matricákat! De ne aggódjanak, mert pár napja megnyílt Gyurcsány Ferenc pártjának webshopja, onnan lehet rendelni mindenféle baloldali portékákat. Ha mindenképpen szeretnének matricákat, akkor ott szépen bevásárolhatnak (Derültség a Fidesz soraiból.), és ha így tesznek, akkor nyugodtan gondolkodjanak el azon, hogy hogyan jutottak ide. (Balczó Zoltán: Ez volt a válasz a felvetésre?) Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   9-12   13-16   17-20      Ülésnap adatai