Készült: 2019.11.19.14:36:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (2018.10.16.),  13-16. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:15


Felszólalások:   9-12   13-16   17-20      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, Pogácsás államtitkár úr. Szintén napirend előtti felszólalásra jelentkezett Hohn Krisztina képviselő asszony, az LMP képviselője: „Szülőnek lenni életre szóló kaland!” címmel. Öné a szó, képviselő asszony.

HOHN KRISZTINA (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szülőnek lenni életre szóló kaland. Ez a mondat bizonyára mindenkinek ismerős lehet, hiszen elhangzik egy olyan rövidfilmben, amely a nemrég indult családbarát kampány része. De vajon milyen út vezet odáig, hogy valaki szülő legyen? Hiszen van, aki, ha gyermeket szeretne, akkor ez számára tervezhető, kiszámítható és teljesen természetes folyamat.Asszonyom, önnek nem lehet gyermeke  a mondat, amely ha elhangzik, rémálom a párok számára. A gyermektelen párok sajnos jól ismerik a hónapról hónapra történő csalódásokat, a mélységes kiábrándultság érzését, az orvosi diagnózisok okozta sokkot, a kétségbeesést vagy éppen a reménytelen várakozást egy magyarázatok nélküli, megbélyegzett állapotban. Ezek a párok gyakran magukra maradnak fájdalmukkal és a sajnálattal, ami környezetük részéről éri őket.

Ők azonban a sajnálat helyett segítséget érdemelnek, segítséget, amely mindenki számára elérhető; előítélet nélküli megértést, hatékony testi és lelki segítséget. Sokan talán nem is tudják, hogy meddőnek számít az a pár, amelynél 12 hónap alatt nem történik meg a teherbe esés. Tudták azt, hogy a meddőség népbetegség? Hogy Magyarországon 20-25 százalék a meddő párok aránya? A meddőség egy olyan erőpróba, ami megerősítheti a kapcsolatot, de az ellenkezője sem kizárt. A régóta várt, a múlt évben elfogadott törvénymódosítások alkalmasak lennének arra, hogy elérhetőbbé váljanak a különféle meddőségkezelések többek számára, hiszen a gyógyszerek állami támogatása 70 százalékról 90 százalékra nőtt.

Emlékszem, körülbelül 20 évvel ezelőtt estem át meddőségkezelésen, akkor fizettem körülbelül 70 ezer forintot az injekciókra. Azért ez akkor nagyon megterhelte a családi kasszát. Aztán sajnos ez eredménytelen volt. Még a kedvező finanszírozás ellenére is sok családnak megterhelő manapság is ezeket a költségeket bevállalni, hiszen a kezelések során nem csupán a gyógyszerek ára jelentkezik kiadásként, hanem a vidékiek számára az utazás vagy a szállás költsége is. Bizony, még a könnyítés ellenére is sokan számolnak be arról, hogy még manapság is 500-800 ezer forintba is belekerül, mire megtörténik az első sikeres beültetés.

Viszont túl kevés szó esik arról, hogy létezik a gyermekvállalásnak egy másik formája, az örökbefogadás. Szerintem sokkal többet kéne ezzel foglalkozni. Az örökbefogadáshoz vezető út nem egyszerű, és valljuk meg, sokan tekintenek erre a teljesen természetes folyamatra idegenkedve, előítélettel, szinte csodabogárként néznek az örökbe fogadott gyermekekre. Azt gondolom, szükség lenne olyan rövidfilmekre is, ami az örökbefogadásról szól, és amely erőt ad azoknak, akik nem merik megtenni az első lépést, akik félnek az ismeretlentől, és felvilágosítja azokat is, akik furcsán, kutakodva néznek az örökbefogadottakra, illetve a szüleikre.

El kell fogadnunk, hogy ez teljesen természetes, és ezt el kell fogadtatni a társadalommal is, meg kell ismertetni a gyerekekkel is. A mi gyermekeinket nem a méhünkben, nem a szívünk alatt hordjuk, hanem a szívünkben.

(8.40)

Van egy nagyon jó mondat, amire a minap akadtam rá. Az örökbefogadás nem arról szól, hogy gyermeket találjunk a családoknak, hanem arról, hogy családot találjunk a gyermekeknek. Rendkívül fontos a gyermekek érdeke. Segítsünk nekik, hogy családban nőhessenek fel, hogy legyen igazi anyukájuk és apukájuk, hogy ne nevelőszülőtől nevelőszülőig vándoroljanak, hanem örökös családjuk lehessen, amely biztonságot ad számukra.

Tudják azt, hogy egy örökbe fogadott gyermek mennyi kérdést fogalmaz meg, különösen akkor, ha idősebb korban fogadják örökbe?  hogy sokkal gyakrabban vár megerősítést, hogy rengetegszer hallani akarja azt, hogy feltétel nélkül szeretik, és hogy retteg attól, hogy elviszik, visszaviszik. Éppen ezért, államtitkár úr, elkészültem a szakmai javaslatokkal. Szakmai szervezetekkel, szülőkkel egyeztetve már csak az utolsó simítások várnak.

Remélem, lesz alkalmam részt venni majd az előkészítésben a továbbiakban is. Ez a javaslatcsomag nem csupán törvénymódosító javaslatot, hanem más egyéb intézkedési javaslatot is tartalmaz. Köszönöm szépen a szót. (Taps az LMP padsoraiban.  Dr. Rétvári Bence, dr. Fónagy János és Dömötör Csaba tapsol.)

ELNÖK: Köszönöm, Hohn Krisztina képviselő asszony. A kormány nevében Rétvári Bence államtitkár úr fog válaszolni az elhangzottakra.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Tényleg köszönöm a hozzászólását. Azt hiszem, az emberek jobban bíznának a parlamentben, ha ehhez hasonló eszmecseréket folytatnánk itt. Ön is sok mindenről beszélt mind a meddőség kezelése, mind pedig az örökbefogadás kapcsán. Engedje meg, hogy csak egy-két dolgot ehhez még hozzáfűzzek!A célok szerintem ugyanazok minden józan gondolkodású ember számára, mivel segítünk mindenkit, aki gyermeket szeretne vállalni, és akiknél ennek biológiai akadálya van, ott többletsegítségre van szükség. Egyrészről az is fontos, hogy a meddőség tényének megállapítása a magyar egészségbiztosítási rendszerben térítésmentes.

Ez nem jó hír ugyan, amikor ezzel valaki szembesül, de ettől függetlenül ezért fizetni nem kell, hanem teljes mértékben az állami ellátás része.

Ön is utalt arra, hogy kibővítettük a mesterséges megtermékenyítés lehetőségeit. A korábbi szabályozás az anyából indult ki. Egy anyának lehetett összesen öt közfinanszírozott ciklusa, öt közfinanszírozott beavatkozása. Mi most a gyerekre fordítottuk át ennek a logikáját. Az első gyermek születéséhez az állam finanszíroz öt ciklust, a további gyermekek születéséhez további négy-négy közfinanszírozott ciklust. Azért ezek a számok, hiszen a többi kezelés számaiból kiindulva ennyi kezelésből általában össze szokott már jönni akár nehezebb, komplikáltabb esetben is egy-egy sikeres megtermékenyítés, és egy-egy gyermek megszülethet.

Nemcsak itt növeltük a rendelkezésre álló forrásokat, amikor kibővítettük messzemenően a közfinanszírozott ciklusok számát, hanem ön is mondta, hogy sokszor az is problémát jelent, hogy egy másik városba kell utazni. Éppen ezért különböző klinikáknak, különböző kórházaknak sok-sok milliárd forintnyi  összességében több mint 5 milliárd forintnyi  támogatást biztosított már eddig is a kormány azért, hogy saját kapacitást építsenek ki, vegyenek meg gépeket, berendezéseket, amelyekre szükség van, és nyilván vegyék föl azokat a kollégákat, akik ezeket a beavatkozásokat szintén el tudják végezni.

Ennek a kettő intézkedésnek  tehát a finanszírozott beavatkozások száma emelésének és a különböző műszerek, eszközök beszerzésének, támogatásának  az lett a következménye, hogy Magyarországon az IVF-kapacitás, tehát a lombikbébi-kapacitás megduplázódik, és ezeknek a fejlesztéseknek a területe mind az állami egészségügynek az intézményrendszere, az állam maga biztosítja ezeket, nem magánszolgáltatóktól lehet ezt igénybe venni.

Ön utalt a gyógyszertámogatás emelkedésére. 70 százalékról 90 százalékra emelkedett a közfinanszírozott ellátásban részt vevőknél a támogatás mértéke, tehát most már csak 10 százalékát kell kifizetni a gyógyszereknek; és a kormány nemcsak az orvosi részét igyekezett ennek kiemelni, hanem a természetes fogamzássegítést is, a NaPro- és más módszereket is igyekszünk minél inkább elérhetővé tenni a gyermekre vágyó családok számára. Éppen ezért itt is kétszer 100 millió forintos támogatást adunk arra, hogy orvosi beavatkozás nélkül, természetes módon is igyekezzenek akár az ember biológiai ismeretei alapján, akár lelki gátak letörésével is  hiszen ez itt rendkívül fontos lehet , szintén próbáljanak segíteni a fiatal pároknak. Úgyhogy ebben igyekeztünk bővíteni a lombikprogramnál.

Az örökbefogadásnál: ön is tudja, hogy az örökbefogadói gyes intézményének 2011-es bevezetésével 3 évesnél idősebb korban is ez már igénybe vehető. A származás megismerésével kapcsolatos jogok bővültek. Egyértelművé váltak 2011-től a rendszeres kapcsolattartás  mint definíció  törvényi szabályozásai, bár szerintem az ön javaslatában is lesz erre továbbvivő javaslat, mert ezt tovább javítható.

Húsz kijelölt gyámhivatal foglalkozik ’13. január 1-jétől az örökbe fogadhatóvá nyilvánítással pontosan azért is, hogy egységesebb legyen a joggyakorlat, és ’14-től vezettük be a gyermekvédelmi gyámság intézményét, amelynek az is feladata, hogy fennállnake az örökbe fogadhatóvá nyilvánítás feltételei. Az is fontos, hogy immáron sokkal inkább kibővültek az örökbefogadás esélyeinek előzetes vizsgálatai; a nyílt örökbefogadás esetén is pontosan az, hogy a legjobb helyre kerüljenek a gyermekek.

Az új Ptk. is számos módosítást hozott mind a nyílt örökbefogadás előkészítésével kapcsolatban, mind az örökbefogadás utánkövetésével kapcsolatban, személyes tanácsadással kapcsolatban. Az örökbefogadó-tanfolyamokat is igyekeztünk alaposabbá tenni. Ön is mondta, hogy mennyi specialitása van ennek az élethelyzetnek. Nem 21, hanem 40 órás ez a kibővült tanfolyam. Ezeknek is köszönhetően az örökbefogadások száma 2010-17 között 36 százalékkal emelkedett.

Ugyanakkor teljes mértékben egyetértek önnel abban, hogy itt minden módosítást meg kell tegyünk akár a mesterséges megtermékenyítés, a természetes fogamzássegítés vagy az örökbefogadás terén is, hogy minél több boldog magyar család legyen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és minél több gyermek örökbefogadás révén is szerető családba kerülhessen. Úgyhogy nagy szeretettel várom az ön javaslatait. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   9-12   13-16   17-20      Ülésnap adatai