Készült: 2020.01.27.07:08:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

7. ülésnap (2018.06.11.),  148-155. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:45


Felszólalások:   140-147   148-155   156-163      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Dr. Varga-Damm Andrea képviselő asszony, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „Mikor becsüljük már meg végre egy tisztességes javadalmazással azokat, akik beteg családtagjaikat gondozzák otthon?” címmel. Miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Rétvári Bence államtitkár urat jelölte ki. Tisztelettel kérdezem képviselő asszonyt, elfogadja-e a válaszadó személyét. (Jelzésre:) Elfogadja, nagyon szépen köszönöm. Dr. Varga-Damm Andrea képviselő asszonyé a szó. Parancsoljon!

DR. VARGA-DAMM ANDREA (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagy részünk itt, a Házban nagyon szerencsés ember, mert nem kell fogyatékkal élő családtagról gondoskodnia. Van azonban 400 ezer család hazánkban, akik nem ilyen szerencsések. Úgy gondolom, hogy Bánki Erik képviselőtársam mai felszólalása, amelyben a gazdaság teljesítményét taglalta, pont alapot ad arra, amilyen javaslatot és kérést szeretnénk a kormányzathoz és különösen az emberi erőforrások miniszteréhez ebben a kérdésben megtenni.Az Alaptörvény a szabadság és felelősség kérdésében a XV. cikkben azt mondja, hogy Magyarország védi a fogyatékkal élőket. A XIX. cikk pedig azt mondja ki, hogy Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. A (3) bekezdés pedig arról rendelkezik, hogy a szociális intézkedések mértékét a szociális intézkedést igénybe vevő személynek a közösség számára hasznos tevékenységéhez igazodóan meg kell állapítania. Ezek csodálatos elvek  a Fidesz Alaptörvénye.

Ha a gazdaságunk valóban ilyen erős, amit ma is hallottunk, akkor itt az ideje annak, hogy ezek az emberek, akik nem tudnak dolgozni, hiszen teljes embert igényel a fogyatékkal élő honfitársunk gondozása, annak érdekében, hogy ne kelljen intézetbe vinniük a családtagjaikat, bizony az kellene, hogy azoknak, akik még nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt, de ebben a tevékenységben látják el családtagjaik gondozását, az átlagbér járjon, akik pedig már az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és nyugdíjban részesülnek, az átlagbérre kiegészítse a költségvetés ezt a lehetőséget.

Úgy érzem, képviselőtársaim, hogy ha a mi gazdaságunk ilyen erős, akkor az nem lehetséges, hogy 28 ezer és 50 ezer forint között dotáljuk ezeket a honfitársainkat, akik ezt az áldozatkész feladatot ellátják. Köszönöm a szót. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. A válaszra megadom a szót Rétvári Bence államtitkár úrnak. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Örülök, hogy ön ennyire elkötelezett, képviselő asszony, ebben a kérdéskörben. Azt kérem öntől, hogy a következő szavazásokkor majd győzze meg képviselőtársait, amikor emellett kell szavazni, hogy legyen bátorságuk ilyen javaslatok mellett szavazni. Amikor erre a többletforrásokat biztosította a költségvetés, mindjárt ismertetem, hogy milyen emelésekre, egyetlenegy alkalommal sem támogatták képviselőtársai, sem a Jobbikból, sem az ellenzéki patkórész bármelyik másik frakciójából.A kormány számára fontos volt, hogy megteremtődtek valóban a gazdaságban annak lehetőségei, hogy valamelyest emelni lehessen az ápolási díjon is, ezt megtettük, hiszen tudjuk, hogy aki a hozzátartozóját ápolja, az nem tud 8 órás munkát vállalni, nem tud eljárni otthonról, folyamatosan ott kell legyen a hozzátartozója mellett, leginkább, legfőképpen a gyermeke mellett. Éppen ezért fontos, hogy az ápolási díj a kiesett munkabér minél nagyobb részét érintse.

2010 előtt, ön is ismeri, beragadt az ápolási díj mértéke, éveken keresztül nem emelkedett. Igyekeztünk minden téren növekedést biztosítani.

Az alapösszegű ápolási díj mértékét éppen ezért 28 500 forintról felemeltük 32 600 forintra, az emelt összegű ápolási díjét pedig 37 050 forintról 44 250 forintra.

(16.40)

Bevezettünk egy új kategóriát, amely korábban nem volt, ez a kiemelt ápolási díj. Ezt az elmúlt években sikerült a gazdaság emelkedő eredménye révén bevezetni. Ennek az összege pedig ma már 58 680 forint. Ez azt jelenti, hogy aki egy súlyosabban sérült hozzátartozóját ápolja, ő 37 050 forint helyett 58 680 forintot kap. Ez azt jelenti, hogy neki az elmúlt években 63 százalékkal emelkedett ápolási díjból a bevétele. Az is fontos, hogy az ápolás időszakára egészségszolgáltatásra jogosult, és szolgálati időként kell figyelembe venni ezeket az éveket.

A további előrelépéseket pedig a maradék egy percben ismertetném. Köszönöm. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra dr. Varga-Damm Andrea képviselő asszonynak adok szót. Parancsoljon!

DR. VARGA-DAMM ANDREA (Jobbik): Tisztelt Államtitkár Úr! Ha én lettem volna itt ebben az ülésteremben, amikor ilyen mértékű összegekről szavazunk, akkor én sem szavaztam volna meg, egy okból: én nem alázom meg a honfitársaimat ilyen összegekkel. Amikről beszélt, az jelentős részben a létminimum egyharmada vagy fele. Ebben a Házban nekünk arról kell beszélnünk, a honfitársainknak, akik minket ideküldtek, hogy őket maradéktalanul képviseljük, azt kell üzenjük, hogy akárhonnan is, de erre meg fogjuk azt a forrást keresni, hogyha már valóban egy családtag teljes munkaidőben, sőt huszonnégy órában látja el ezeket a feladatokat, járjon neki az átlagbér.És elmondom önnek, államtitkár úr, és a Háznak is, hogy ha kell, kéthetente fogok erről beszélni. Rengeteg ilyen családot ismerek, a szívem facsarodik azon a végtelen alacsony életszínvonalon, amit az okoz, hogy a beteg családtagjukat nem akarják intézetbe vinni, hiszen azt szeretnék, hogy ők ápolják és a rehabilitációban ők segítsék. Ezért szólok, és a gazdaság teljesítménye erre megadja az alapot. Köszönöm a szót. (Taps az ellenzék soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Egyperces viszonválasz illeti meg államtitkár urat is. Parancsoljon!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! A szavazásoknál majd meglátjuk, hogy valóban, amiket ön elmond, azzal minden jóérzésű ember egyetért. Mondjuk, 63 százalékos emelést lebecsülni, azzal már nem biztos, hogy mindenki egyetért. Ön azt mondja, ez nem észrevehető, ez a 63 százalékos emelés. (Szilágyi György: 58 ezer forint!) Szerintem ez a 63 százalék egy igencsak olyan emelés, amit már észre lehet venni. (Szilágyi György: 58 ezer forint!) Természetes, hogy a kormány szeretné ezt a későbbiekben is növelni.

Ha elfogadtuk volna az önök gazdaságpolitikai javaslatait 2010 óta, nem lenne fedezete ennek a 63 százalékos emelésnek. Ha a többi ellenzéki párt gazdasági javaslatait fogadtuk volna el, szintén nem lenne erre gazdasági lehetőségünk. Most már van (Közbeszólás a Jobbik soraiból: A 8. parancsolat…), de nemcsak erre, hanem arra is, hogy azok, akik húsz évig a saját gyermeküket ápolták a saját háztartásukban, ők most már egy 50 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést kapnak, pontosan azért, hiszen nyilvánvalóan, ahogy nem tudtak teljes értékű munkát végezni és éppen ezért a nyugdíjuk alacsonyabb összegű lenne, a nyugdíjban is kívánjuk kompenzálni azt, ha valaki a saját gyermekét a saját háztartásában ápolta. Ez 50 ezer forint pluszt jelent havonta. Köszönöm szépen. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Nem volt taps!)
Felszólalások:   140-147   148-155   156-163      Ülésnap adatai