Készült: 2020.06.05.06:21:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

97. ülésnap (2019.11.22.),  175-176. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 5:34


Felszólalások:   161-174   175-176   177-178      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönjük, államtitkár úr. A módosító javaslatok benyújtására csütörtökön 16 óráig volt lehetőség. Ezzel mai napirendi pontjaink tárgyalásának a végére értünk. Most a napirend utáni felszólalások következnek.

Napirend utáni felszólalásra jelentkezett Magyar Zoltán képviselő úr: „A hazai agrárium kihívásai” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Egy újabb szög a vidék koporsójában az a téma, amelyről itt szót kell ejtenem: a szarvasi Agrár- és Gazdaságtudományi Karnak a kivégzését hoztam ide a Ház elé. Gyakorlatilag megszűnik a felsőoktatási képzés, a szakképzés, a BSc, az MSc a karon, sőt maga a kar is, és egyfajta ilyen felsőoktatási mellékintézményként, kihelyezett formában talán  talán!  folyhat majd valamiféle képzés az intézetben. A 2020. évi felsőoktatási tájékoztatóban semmilyen szarvasi képzés nem szerepel, ez az agrár-, vidékfejlesztési és a vízgazdálkodási, öntözési szakokat érinti, amelyek pont olyan területek egyébként, amelyekről sokszor elmondjuk itt a Ház falai között, hogy hiányszakmák, nagyon nagy szükség lenne rájuk, és a kormány állandóan arra hivatkozik, hogy ő a vidék pártján áll, hogy ő mennyire érdekelt abban, hogy a magyar vidék, a magyar kistelepülések újra magukra találjanak, és egyfajta jövőképet tudjanak mutatni az ott élők számára  ehhez képest pont ilyen szakok szűnnek meg.

Nagyon hirtelen jött egyébként ez a döntés, rengeteg a kérdés körülötte, és mind a hallgatókat, mind a megye lakosságát is meglepte egyébként. A tegnapi nap folyamán a Szent István Egyetem vezetése egy hallgatói tájékoztatót tartott  ez volt talán az első olyan esemény, ahol már több konkrétum elhangzott , egyetlenegy mondatban össze tudom foglalni, hogy mi volt a lényege: lemondtak Szarvasról. Jelen volt egyébként Magyar Ferenc kancellár, Palkovics László rektor és sokan mások is az intézmény és a fenntartó vezetői közül. Nem volt egyébként sajtónyilvános az esemény, de azért így is sok minden kiszivárgott róla. Állítólag elhangzott az is, hogy már két éve ismert a helyzet, mégsem találkoztunk ezzel a problémahalmazzal itt a Parlament falai között sem, sem a költségvetés nem tartalmazott erre vonatkozóan megoldásokat, gyakorlatilag semmilyen egyéb intő jel nem szivárgott ki korábban, nem jelentkeztek vele. És az az intézeti keret, amivel kecsegtettek, az is inkább csak kérdéseket hordoz magában, mint megoldásokat. Feltételezhető, hogy romló színvonal mellett valamiféle képzés fennmaradhat majd, de alanyi jogon semmiképp nem tud majd szakokat hirdetni a megmaradt intézmény.

Egyébként a campus tíz éve tartozik a SZIE-hez, tény, hogy azóta megfeleződött a hallgatói létszám, és az oktatási terek kihasználtsága is 10 százalék körüli, ami lesújtó szám, és ezekre hivatkoztak legfőképpen az intézmény vezetői, amikor a megszüntetés mellett érveltek. De azért az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az elmúlt öt évben, ha nem is radikálisan, de növekedett a hallgatói létszám, ráadásul azért itt komoly menedzselési hiányosságok és egyéb hozzáértési problémák is felmerültek, és a kormánynak a nemtörődömsége, és az, hogy nem segített ezen a helyzeten. Ugyanis ha nem tesszük vállalhatóvá, nem tesszük vonzóvá a felsőfokú agrárképzést, akkor nyilvánvaló, hogy a hallgatói létszám jelentős növekedését nem is várhatjuk, annak ellenére sem, hogy egyébként a terület kívánná az új szakembereket, és nagy szükség lenne rájuk.

További gond a PPP megörökölt adóssága. Ezt nem a jelenlegi vezetés vette fel, hanem ez még a korábbi kormányzati ciklusokra visszavezethető problémahalmaz, de ezt is lett volna idő és mód kezelni. 1,2 milliárd forintos görgetett mínuszról számoltak még be, ami szintén egy hatalmas összeg, de ha egyszer a felsőoktatás fenntartása állami feladat és felelősség, akkor elvárhatnánk, hogy erre is megoldást találjunk itt és most. De az is igaz, ha már a pénz szóba került, hogy egyébként, ha jól körülnézünk, akkor 13 pályázati eredményközlő lapot találunk az intézményben, ami 6,3 milliárd EU-s forrás érkezéséről tájékoztat minket, és feltételezik  legalábbis a hallgatók részéről érkezett ilyen jelzés , hogy bizony ez Szarvas helyett sokszor a fenntartó intézmény irányába vándorolt már korábban is. Ezek azok a vészjósló jelek, amelyek már megvoltak, és amelyeket időben kezelni kellett volna.

Egyébként mindenféle aktuálpolitikától mentesen szeretném azért arra felhívni a figyelmet, hogy Samu Tamás Gergő Békés megyei képviselőnk tett javaslatot a megyei közgyűlés elé, amely segíthette volna ennek az ügynek a megoldását, azonban 7 igen, 4 nem és 5 tartózkodás mellett ezt kormánypárti képviselőtársaim ellenállása miatt nem tudta végigvinni.

Várnék valamiféle választ arra vonatkozóan, hogy mi lesz ezzel az intézménnyel. Nagyon szomorúak lennénk, ha a történet itt befejeződne, és valóban ez lenne a vidék koporsójában egy újabb szeg. Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

(16.40)




Felszólalások:   161-174   175-176   177-178      Ülésnap adatai