Készült: 2020.08.13.12:54:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

20. ülésnap (2018.07.20.),  13-14. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 5:35


Felszólalások:   11-12   13-14   15-16      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Szintén napirend utáni felszólalásra jelentkezett Potocskáné Kőrösi Anita képviselő asszony, Jobbik-képviselőcsoport: „Településkép  az élhető vidékért” címmel.

POTOCSKÁNÉ KŐRÖSI ANITA (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor településképről beszélünk, akkor sokszor az jut eszünkbe, hogy az épített környezet a települések, az utcák, az épületek kinézete és az ott tényleg épített környezet. Azonban a mai felszólalásom első részében a külterületekről szeretnék beszélni, és teszem ezt mindazért, mert a héten szavaztunk a turizmus világnapjával kapcsolatos törvényjavaslatról, amelyet a Jobbik is támogatott, hiszen rendkívül fontosnak tartjuk a turizmus GDP-ben meghatározott 10,3 százalékát, és úgy gondoltuk, ezzel, hogy országunk adhat helyet egy ilyen nagy rendezvénynek, talán egyéb más hozadéka is lehet a településeknek, az országban lévő, különösen a turisztikai desztinációkban lévő településeknek.

Nem kell messzire menni Siófoktól, egészen Balatonszabadiig, a következő településig, ahonnan is állampolgári bejelentést kaptam, miszerint a külterületen, mezőgazdasági területek mellett óriási mértékű illegális szeméthalmok vannak. Ez nem egyedüli az országban, szinte minden település erről beszámolhat. És miért van ehhez köze a turizmusnak? Azért, mert egyre többen választják azt, hogy természetjárással, a szabad levegőn sétálva töltik a szabadidejüket családjuk körében.

Miért veszélyes az nekünk, ha az illegális szemetekkel nem tudunk mit tenni? Ezek a hulladékhalmok gyakorlatilag leginkább építési törmelékek és egyéb olyan anyagok, amelyeket nem vesznek fel, vagyis felvennének ezek a hulladékkezelő telepek, de a hulladéktörvény nem elég szigorú, nem mondja meg és nem tartalmaz szankciókat azoknak a generálkivitelezőknek, akik gyakorlatilag azt mondják, hogy ők azt bizony lerakják, de azt semmivel nem bizonyítják. Erre egy jó példa: éppen egy évvel ezelőtt a kaposvári Csiky Gergely Színház felújítása után gyakorlatilag az erdőben jelentek meg a felújítás törmelékei. Egyre szélsőségesebb időjárást tapasztalunk, nem ritka, amikor rövid idő alatt 100 milliméter csapadék is leesik, és ezeken az illegális hulladékhalmokon keresztül gyakorlatilag a mezőgazdasági területekre belemossa azokat a szennyeződéseket, amelyek majd előbb-utóbb az élelmiszerláncba bekerülve minket szennyeznek. És nem elég az, hogy gyakorlatilag nagyon csúnya látképet, borzasztó településképet mutat a külterületeken, hanem még az emberi egészségre is veszélyes.

Tisztelettel kérem a kormánypártokat, hogy tegyenek valamit, mert ha mi előterjesztjük törvényjavaslat formájában  mindez bebizonyosodott itt a költségvetés során is , lesöprik az asztalról, ha látják az előterjesztés, a törvényjavaslat sarkában, hogy azt ellenzéki frakciókból terjesztették elő. Tegyenek valamit, hogy az építési törmelékeket ne lehessen lerakni, legyen szigorúbb a szabályozás, igenis a generálkivitelezők ne a szomszédos erdőbe vagy esetleg több tíz kilométerre a természetbe helyezzék el ezeket!

És akkor, ha egy kicsit besétálunk, és ha már természetjárás, akkor utazzunk egy kicsit a vonaton! A Magyar Államvasutak tulajdonában álló ingatlanok, amelyek közvetlenül a vasút mellett vannak, gyakorlatilag mindig gazosak. Nagyon-nagyon ritkán, amikor már az önkormányzat megelégeli, és nem tudja tovább elnézni azt a gazrengeteget, ami ezeken a rézsűkön van, gyakorlatilag elvégezteti saját költségén, azokból a forrásokból, amit az állam nem tud az önkormányzat rendelkezésére bocsátani, hiszen ez az ingatlan nem az önkormányzaté. De ha már turizmus, akkor az ott vendégéjszakát eltöltő jogosan elvárja, hogy szép, rendezett vasútvonal mentén tudjon esetleg elhaladni, és úgy gyönyörködhessen a tájban.

És akkor még egy dolog, ha már bejutunk akkor a belvárosba. Siófokon, a belváros kellős közepén, a vasútállomásból kilépve a régi posta épületének, ami részben szintén állami tulajdonú épület, omlik a vakolata, nem csinálnak vele évek óta semmit, az önkormányzatnak nincsen jelenleg arra forrása, hogy ezt az épületet felújítsa, ezenkívül rendkívül balesetveszélyes és településképi szempontból egyszerűen felháborító, ahogy kinéz.

Ehhez kérjük a támogatásukat. Tisztelettel kérem önöket, tegyenek a településképért, az élhető vidékért. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiból.)
Felszólalások:   11-12   13-14   15-16      Ülésnap adatai