Készült: 2019.09.19.22:07:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

22. ülésnap (2018.09.17.),  93-102. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 6:15


Felszólalások:   83-92   93-102   103-110      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Hajdu László, a DK képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a belügyminiszternek: „A tanévnyitó kampánynyitó?” címmel. Miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Kontrát Károly… (Jelzésre:), Pogácsás Tibor államtitkár urat jelölte ki; menet közben gyorsan váltottak. Kérdezem képviselő urat, elfogadja-e a válaszadó személyét, vagy miniszter úrtól személyesen kéri a választ. (Hajdu László jelzésére:) Elfogadja?

HAJDU LÁSZLÓ (DK): Igen.

ELNÖK: Öné a szó, képviselő úr.

(16.40)

HAJDU LÁSZLÓ (DK): Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Miniszterelnök Úr! Folytatni szeretném az előttem elhangzott azonnali kérdésnek a másik lábát. Tanévnyitó volt szeptember 3-án ebben az országban, így a XV. kerületben is, s az ott történtekről szeretnék elmesélni önöknek egy kis történetet. Mint tudják, a XV. kerületben, Újpalotán, Rákospalotán, Pestújhelyen szeptember 30-án időközi polgármester-választás lesz, és az ellenzéki összefogás jelöltje Németh Angéla. Önök egy visszaeső, törvénysértéssel megfogott jelöltet indítanak László Tamás személyében. A DK úgy véli, ezt a törvénysértést elkövette a jelölt, hiszen a tanévnyitót ötszáz gyerek jelenlétében, a pedagógusok jelenlétében kampánynyitónak használta föl; az eredeti forgatókönyvben nem is szerepelt, hogy hozzá fog szólni. Jelölt volt a kampány közepén, a tanévnyitó beszédét - amire menet közben, nem tudjuk, hogy utasítást vagy mit kapott - elmondta, és ez a tanévnyitó a következőképpen zajlott. Ma, úgy gondolom, nem kell a politikának bemenni az iskolába, nem kell a politikának oktatni a pici, kiskorú gyerekeket, de ezen a tanévnyitón ez történt.

Úgy gondolom, ez olyan típusú visszaélés azzal a lehetőséggel, hogy a KLIK az államosított iskola, amelyet elvettek az önkormányzatoktól, és most lényegét tekintve a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó vagy kap utasítást, vagy a Klebelsberg Intézményfenntartó maga önhatalmúlag kijelöl olyan politikaibeszéd-írókat vagy -beszédmondókat erre a tanévnyitóra, amely méltatlan volt ahhoz. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Tisztelt államtitkár úr, kérdezem: miért történhet ez meg egy tanévnyitón?

Köszönöm. (Taps a DK soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Pogácsás Tibor államtitkár úrnak. Parancsoljon!

POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Én azt gondolom, az vitathatatlan, hogy a rendszerváltás egyik fontos lépése volt az, hogy a munkahelyekről, az iskolákból a pártpolitikát kivitte, kitiltotta. Ma is érvényes szabályok rendezik ezt, és a szabályok egyértelműen azt mondják, hogy iskolákban, gyermekintézményekben abban az időszakban, amikor a gyermekek nevelése folyik, pártpolitikai jellegű rendezvényt tartani, pártpolitikai céllal gyűléseket tartani nem szabad. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy a politikus is ember, és ettől függetlenül, hogy politikus, részt vehet akár iskolai rendezvényeken, akár elkísérheti a gyermekét az iskolába vagy az óvodába, tehát megjelenhet az intézményben. Annak eldöntése, hogy egy politikus megjelenése az intézményen belül pártpolitikai célt szolgált vagy sem, különösen akkor, amikor választási időszak van, nyilvánvalóan nem a belügyminiszter, nem a Belügyminisztérium, még csak nem is a parlament dolga, hanem a választási szervek azok, amelyek jogosultak ezt eldönteni. Én biztos vagyok abban, hogy a választási szervek ezt a helyzetet, ezt az esetet megfelelően fogják minősíteni, amennyiben ilyen bejelentés történik, és a szükséges konzekvenciákat levonják.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Megadom a szót képviselő úrnak a viszonválasz lehetőségére.

HAJDU LÁSZLÓ (DK): A „visszaeső” szót azért használtam, mert a helyi választási bizottság természetesen elmarasztalta, sőt pénzbírsággal is sújtotta, aki megengedhetetlen eszközöket használt a tanévnyitón. Azt gondolom, hogy ezzel Németh Angélát, az ellenzék közös jelöltjét is segítette, hiszen a XV. kerületi tanévnyitó igen nagy botrány a kerületben, beszédtéma a pedagógusok között, beszédtéma a szülők között is, és azt gondolom, hogy ez a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartónak is egy tanulság lehet a jövőt tekintve. Tisztelt Államtitkár Úr! Nem vártam más választ. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a DK soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Viszonválasz illeti meg Pogácsás Tibor államtitkár urat. Öné a szó.

POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Nyilván a helyi választási bizottság elmeszelte az eseményt, ez nyilvánvaló volt, hiszen ellenzéki többségű a választási bizottság. De azért azt ne felejtsük el megjegyezni, hogy a tanévnyitóra ön is meghívást kapott, Németh Angéla polgármesteri tisztséget betöltő alpolgármester is meghívást kapott, aki polgármesterjelölt, és ön hosszasan dicsérte az alpolgármester tevékenységét, az eddigi politikai tevékenységét. Tehát ha igazán korrektül vizsgálták volna meg ezt az ügyet, akkor az én személyes véleményem szerint önt ugyanúgy elítélték volna, hiszen ön ugyanúgy megsértette az iskolában a kampányolás, a pártpolitikai tevékenység lépéseit, mint amennyire ön ezt most szemére veti a fideszes politikusnak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   83-92   93-102   103-110      Ülésnap adatai