Készült: 2019.09.16.03:16:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

22. ülésnap (2018.09.17.),  75-82. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 8:32


Felszólalások:   73-74   75-82   83-92      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Képviselő úr nem fogadta el a válaszadó személyét. Tájékoztatom képviselő urat, hogy miniszter úrnak a harmadik soron következő azonnali kérdések órájában kell válaszolnia. Tisztelt Országgyűlés! Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak. Mielőtt lehetősége lesz a kérdést feltennie a képviselő úrnak, egyperces szünetet kell elrendeljek, míg a miniszterelnök úr beérkezik az ülésterembe. Kérem képviselőtársaimat, maradjanak a helyükön. (Rövid szünet.)

Tisztelt Országgyűlés! Folytatjuk munkánkat. Tisztelt Országgyűlés! Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak: „Mennyire hiteles a kormány politikája?” címmel. Képviselő úr, öné a szó.

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azért tartom szerencsésnek, hogy miniszterelnök úrhoz intézhetem szavaimat, mert május óta több mint 1300 kilakoltatásra került sor Magyarországon, amivel kapcsolatban, miniszterelnök úr, az ön miniszterei, államtitkárai több alkalommal elmondták, hogy önök tulajdonképpen kihúzták az embereket a bajból, ezek már ilyen végső rendszerhibák, de az eszközkezelő, az árfolyamgát és a társai mennyit segítettek. A valóság az, hogy több mint 1300 ember otthonából történő eltávolítását semmiképpen nem lehet sikertörténetnek nevezni, de rendszerhibának sem. Ha miniszterelnök úr végigkíséri a számsort, látni fogja, hogy ezen kilakoltatások közül 130 esetben pont az önök által alapított Nemzeti Eszközkezelő volt a kérelmező. Tehát már az önök megmentőnek szánt eszköze is hozzájárul ahhoz, hogy embereket rakjanak ki a lakásaiból.

A Jobbik képviselői és más ellenzéki képviselők a nyár folyamán számtalan kilakoltatásra kaptak meghívást. Higgye el, miniszterelnök úr, nem jókedvünkből jelenünk meg ilyen eseményeken. Főleg akkor nem, amikor már térült követelést igyekeznek behajtani, főleg akkor nem, amikor a végrehajtó sajtpapírokat és kézzel írt fecniket mutogatva kétszer kísérli meg ugyanazt a követelést behajtani. S talán önt is meggyőzik azok a tények, hogy az ilyen kilakoltatási kísérleteknek egy jó része még a jelen bírósági rendszer folyamodványaként is megsemmisül, tehát megállításra került, annyi sebből vérzik. Ezer sebből véreznek ezek az ügyletek.

S el kell mondjam azt is, tarthatatlannak tartom azt, hogy Magyarországon önök gazdasági sikerekről beszélnek, önök pozitív és felzárkózó példákról beszélnek, miközben ezrével lakoltatják ki szó szerint az embereket. A Nemzeti Eszközkezelő betelt, bérlakásprogram, szociális bérlakás program nincs.

Miniszterelnök úr, az a kérésem tehát, hogy valljon színt, válaszoljon arra nyíltan, hogy milyen sorsot szánnak ezeknek az embereknek, milyen szociális intézkedésekkel kívánnak segíteni nekik, egyáltalán kívánják-e bármilyen formában támogatni ezeket a polgárokat, vagy úgy tesznek, mint eddig, azt imitálják, mintha ez a több százezer érintett ember Magyarországon egyszerűen nem is létezne.

Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Orbán Viktor miniszterelnök úrnak. Miniszterelnök úr, parancsoljon!

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Köszönöm szépen a képviselő úr kérdését. Mivel nem éreztem a szükségesnél több bántó szándékot a kérdésében, ezért most nem is élek azzal a könnyű eszközzel, hogy azt tanácsoljam, hogy úgyis csak egy karnyújtásnyira ül már öntől az az ember, aki belecsalta emberek százezreit és millióit a devizahiteles ügybe, beszéljék meg egymás között ezt a kérdést. (Arató Gergely: Járai Zsigmondra gondol, miniszterelnök úr?) Azt gondolom, miután a kérdés jó szándékúnak tűnt, ezért hasonló válasz dukál. Az első és legfontosabb kérdés, mert itt éreztem bizonytalanságot az ön kérdésében, annak tisztázása, hogy ki is lakoltat ki. Az ön kérdéséből vagy fölvetéséből az a kép alakul ki, mintha a kormány lakoltatna ki bárkit. Szeretném világossá tenni, hogy ez nem lehet, nincs így, nem is lehet, mert ahhoz bizony bírói határozatokra van szükség. Tehát a kilakoltatás bírói úton keresztül valósul meg. Szeretném világossá tenni, hogy ezt rajtunk számonkérni nem volna helyes.

Ez azonban nem menti föl a kormányt az alól a kérdés alól, hogy függetlenül attól, hogy is történik a kilakoltatás, van-e eszköze és használ-e eszközöket annak érdekében, hogy ezeket az embereket megsegítse. Mi azt a megoldást választottuk, hogy bizonyos időszakokban fölfüggesztjük a kilakoltatást, tehát moratóriumot rendelünk el, más esetekben pedig az önkormányzatokkal kapcsolatba lépünk annak érdekében, hogy olyan helyzet ne álljon elő Magyarországon, hogy bárki a híd alá kell költözzön akár maga, akár a gyerekeivel együtt az egész család.

Ezért az önkormányzatokon keresztül próbálunk segítséget nyújtani azoknak az embereknek, akik ebbe a nehéz helyzetbe kerültek, függetlenül attól, hogy egyébként ez önhibájukból vagy azon kívül történt. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, miniszterelnök úr. Viszonválaszra megadom a szót a képviselő úrnak.

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Miniszterelnök úr, az a kérésem, hogy ne küldjön engem gazdasági terroristákhoz tájékozódni. Nem véletlenül kérdeztem önt. Bár 2001-ben, amikor az egyoldalú szerződésmódosításokat lehetővé tették, akkor, ha jól emlékszem, nem a tőlem balra helyet foglaló frakció vezetői voltak döntési pozícióban, de lépjünk túl ezen; és azon is, hogy van egy horvát példa, aminek a mentén önök vigyorogva és nagyon gyorsan elindulhatnának. Azt szeretném mondani önnek, távol álljon tőlem a miniszterelnök kioktatásának szándéka, de nem csak bírói úton lehet ezeket a végrehajtásokat foganatosítani. Végeredményben bármilyen végrehajtható közokirat kapcsán is előfordulhat mindez.

(16.30)

El kell mondjam önnek, szabálytalanságok ezreitől vérzik az egész rendszer. Ha moratóriumról beszél, azt kell mondjam, az önök kilakoltatási moratóriuma aszpirin a haldoklónak, miniszterelnök úr. Addig kéne kilakoltatási moratóriumot elrendelni, amíg ezt az egész mocskot, amit bankok, csaló végrehajtók, a feladatukat el nem végző közjegyzők együtt létrehoztak, ki nem tudjuk tisztítani a magyar közéletből, és ezeknek az embereknek normális életlehetőségeket adni. Tehát hirdessék meg a moratóriumot a probléma megoldásáig, és az a kérésem, hogy amellett, hogy mondják fel az EBRD-vel kötött paktumot, álljanak oda, beszéljenek ezekkel az emberekkel, kontaktáljanak velük annak érdekében, hogy érzékeljék ezt a problémát. És ezt a legnagyobb jó szándékkal mondom.

Köszönöm a lehetőséget. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Viszonválasz illeti meg miniszterelnök urat. Öné a szó, miniszterelnök úr.

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Szerintem érdemes lenne még egyszer azt a horvát ügyet áttanulmányozni, mert azt fogja látni, hogy ott mindenki fizeti a magasabb törlesztőrészleteket, szemben Magyarországgal. De ez egy részletkérdés.Fontosnak tartom azonban, hogy 700 ezer családnak segítettünk a forintosítással, az árfolyamgát rögzítésével 186 ezer családnak, a végtörlesztés intézményével 170 ezer családnak, a Nemzeti Eszközkezelő létrehozásával 36 ezer családnak. A banki elszámoltatás keretében, amikor újra kellett mindent számolni, 30, azaz 30 százalékkal csökkentek a törlesztőrészletek. Összesen 1000 milliárd forintnyi tehertől szabadultak meg a magyar családok. A kilakoltatásnál pedig, mint mondtam, próbálunk együttműködni az önkormányzatokkal.

Bocsánat, de én sem bírok mindig a véremmel, azt azért ide kell idéznem, hogy az árfolyamgát bevezetését és a devizahitelesek megsegítését az önök frakciója, amikor a parlamentben kellett dönteni, nem támogatta. 2013-ban a Jobbik 43 fős frakciójából csak 9 képviselő szavazta meg a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   73-74   75-82   83-92      Ülésnap adatai