Készült: 2019.09.16.01:32:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

22. ülésnap (2018.09.17.),  49-52. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:11


Felszólalások:   45-48   49-52   53-56      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Szintén napirend előtti felszólalásra jelentkezett Mirkóczki Ádám képviselő úr, Jobbik-képviselőcsoport: „Hány udvariasan kopogtató Ahmad tartózkodik jelenleg Magyarországon?” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Hölgyeim és Uraim! Ma már nagyon sok szó esett az ország biztonságáról, szuverenitásáról és a bevándorlás elleni küzdelemről, ahogy lassan két éve szinte minden egyes parlamenti napon az egyik fő tematika erről szól. Megkísérlem, hogy a következő tíz percben - a választ is beleértve természetesen a tíz percbe - egy tényeken alapuló vita vagy kérdezz-felelek zajlódjon le. Illúzióm nincs, de én azért a magam részéről szeretném néhány fontos dologra felhívni a figyelmet.Az önök propagandája két éve arról szól, hogy csak és kizárólag a Fidesz-KDNP egyfajta XXI. századi Hunyadi Jánosként védi egyes-egyedül Magyarországot és egész Európát. Nem kevesebbet állítanak, mint ezt. Ezzel szemben a Fidesz és a Jobbik között ebben a kérdésben 2016-ra datálható egy vita, amely nem arról szól, hogy mi támogatnánk adott esetben pláne az illegális bevándorlást, hanem arról szól, hogy az az elleni fellépés minősége és jogrendszere hogyan nézzen ki. Ugye, emlékeznek rá, mi azt mondtuk, hogy se szegény, se gazdag. Önök azt mondták, hogy szegények egyáltalán nem, gazdagok viszont a letelepedési kötvények útján jöhetnek. A vita erről szólt. Mára az eltelt két év bebizonyította, hogy mindkettőben sajnos igazunk volt.

Vegyük sorra! Az első: a szegény migráns nem más, mint aki a genfi egyezmény útján jogosult arra a bizonyos oltalmazotti státuszra, és ők azok, akikről Orbán Viktor azt állította, hogy van a menekülteknek és a bevándorlóknak egy része, akik udvariasan megállnak a határnál, kopogtatnak, együttműködnek a hatóságokkal, és ha a feltételek megfelelnek, akkor különböző oltalmazotti, menekülti státuszt kapnak. Nos, egy ilyen udvariasan kopogtató az az Ahmad, akit most Ausztriában elfogtak és a magyar hatóságok nemi erőszak miatt eljárás alá vontak.

(15.30)

Ezzel az emberrel szemben egyébként Boldog István képviselőtársunk, nagyon helyesen, kiakadt vagy véleményt formált, nevezetesen az a bizonyos gyógyszeres hormonkezelés, a kémiai kasztrálás más néven. A kérdésem csak az minőségét tekintve, hogy kedves képviselőtársam tudja-e, hányszor szavazta le ezt a javaslatot, amikor a Jobbik évekkel ezelőtt benyújtotta. (Szilágyi György: Bizony-bizony!)

Segítek: többször. Ez is mutatja a köztünk lévő vita lényegét, hogy más a kommunikáció és más a cselekedet.

De ugorjunk a második részre! Ezek voltak a szegény migránsok. Mi azt mondtuk, hogy gazdag se jöjjön, mert potenciális kockázatokat hordozhatnak. Nem tudhatjuk előre, de a mi meggyőződésünk szerint egy harmadik országból érkező ember esetében, főleg, ha a földgömb túloldaláról jön, nincs az a titkosszolgálat, aki százszázalékosan kizárni tudja, hogy nem fog biztonsági kockázatot jelenteni. Ezek voltak a kötvényesek.

A napokban robbant a hír, hogy az orosz hírszerzés főnökéhez köthető személyek, különböző orosz szervezett bűnözői körökhöz köthető személyek bizony-bizony letelepedési kötvényhez jutottak, és a magyar hatóságoknak most lenne feladata. Államtitkár úr, ma szó volt erről a Nemzetbiztonsági bizottságban, és abban talán egyetért velem, hogy akár az elhárításnak, akár más magyar hatóságoknak ezen személyek esetében bizony-bizony van feladata a jövőre nézve, és adott esetben arra is teszek javaslatot, hogy vizsgáljuk felül ezeknek a kötvényeseknek a biztonságikockázat-elemzését.

Viszont történt közben jó néhány olyan ügy, amely kiváltotta a politikai vitát - és itt a „vita” elég finom kifejezés. Idesorolható a Pharaon-ügy, idesorolható Zaid Naffa és sok-sok más olyan szereplő, aki egészen a kormányzat legmagasabb szintjéig jutott. Mindkét fronton tehát, akár a szegényeket vesszük, akár a gazdagokat, kijelenthető, hogy önök nem mondtak igazat, amikor azt mondták, hogy mi mindig és mindenkitől megvédjük az országot, ide senki be nem teheti a lábát, aki adott esetben akár az állampolgáraink bármely tagjára, akár nemzetszinten gazdasági vagy politikai kockázatot jelentene.

Meg tudják-e mondani, hogy hányszor szavazták le, ha már a határvédelem a mai napon ilyen fajsúlyosan szóba került, hányszor szavazták le a Jobbik azon javaslatát, hogy újra önálló határvédelem, határőrség jöjjön létre Magyarországon? Sokszor.

Ne felejtsük el, hogy önök és a szocialisták közösen szüntették meg 2008-ban az önálló magyar határőrséget! Ez most akkor egy olyan akut probléma, amit ismét felvetünk, és kérjük, hogy támogassák ezt a javaslatunkat.

Egy a lényeg: szerintem a magyar biztonság nem lehet pártpolitikai csatározások színtere, a magyar biztonság akkor a leghatékonyabb, ha konszenzuson nyugszik. Mi konszenzusra törekszünk (Dr. Rétvári Bence: A párton belül is láthatóan!), de akkor a propaganda helyett beszéljünk egymással őszintén! Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! A kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár úr kíván válaszolni az elhangzottakra. Öné a szó, államtitkár úr.

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Abban, hogy állandóan önálló határvédelmet javasolnak, erőteljesen benne van, hogy lenézik és elvitatják a rendőrök és a honvédek elmúlt hónapokban, években tett erőfeszítéseit. (Mirkóczki Ádám: Nem! - Rig Lajos: Nem erre való a rendőrség és a honvédség!) Ez elfogadhatatlan. Egy kicsit reménytelen próbálkozásnak érzem a Jobbik részéről, hogy megpróbál egy olyan párt képében tetszelegni, amely aggódik a bevándorlás miatt. Az teljesen hiteltelen. Hát nem önök voltak azok, akik az egyértelmű népszavazási eredmény után nem szavazták meg az alkotmánymódosítást? (Mirkóczki Ádám: Most mondtam el, hogy miért!) Nem az önök elnöke mondta azt (Szilágyi György, szótagolva: Le-te-le-pe-dé-si köt-vény! Lassan mondom, hogy értsd!), hogy a határzár kudarc? (Az elnök csenget.) Nem az önök volt elnöke mondta azt, hogy el lehet gondolkodni azon, hogy egy-kétezer bevándorlót befogadunk? (Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Ilyet nem mondott, ez hazugság! - Mirkóczki Ádám: Ilyet nem mondott!) Ha önökön múlt volna és azokon, akikkel összebútoroztak a választási kampányban, akkor akár több száz erőszakoló is lehetne most Magyarországon. (Szilágyi György: Letelepedési kötvény!)

De hogy egy aktuális dolgot is mondjak, az elmúlt napokban meg sem próbálták megvédeni Magyarországot attól a nyomásgyakorlástól, amit a Sargentini-jelentés jelent. Azért hozom ezt ide, mert ennek a jelentésnek (Mirkóczki Ádám: Nem arról szól!), ha a csacsiságokat, a hazugságokat (Szilágyi György dr. Kontrát Károlynak: Miért nem az államtitkár úr válaszol? - Mirkóczki Ádám: Szakmai választ szerettem volna!), a folyamatban lévő ügyeket és az ideológiai vádpontokat levesszük, akkor semmilyen más jelentősége nincs, csak az, hogy a bevándorlás ügyében irányváltásra kényszerítsen minket.

A Jobbik meg ebben az ügyben - önök sem feltételezhették, hogy ezt nem hozom fel most -, a Jobbik meg ebben az ügyben beállt a baloldali kórusba. (Mirkóczki Ádám: Nem álltunk be!) Felléphettek volna a Sargentini-vádirat ellen, de nem tették. A frakcióvezetőjük is pár perccel ezelőtt azt állította, hogy ebben a jelentésben voltak vállalhatatlan és igazságtalan dolgok, mégsem léptek fel ellene. (Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Hazudsz! - Mirkóczki Ádám: Ha rajtad lenne poligráf, a mutatója… - Z. Kárpát Dániel: Ne mutogass!)

Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy három álláspontot idézzek, nem annyira régről. Az első álláspont: hazaárulást követtek el azok a magyar európai parlamenti képviselők, akik megszavazták a Magyarországot elmarasztaló jelentést. (Mirkóczki Ádám: Nem szavaztuk meg!) A párt ezért kezdeményezi, hogy a Külügyi bizottság hallgassa meg a szóban forgó képviselőket. Második álláspont: A jelentés egy kutyakomédia, ahol mindenki eljátszotta a szerepét, az európai baloldal és a hazai csatlósaik is (Z. Kárpát Dániel: Úgy jött ez nektek, mint egy falat kenyér!), a demokráciaféltés állandó lemezét feltéve. Amit egyébként mindig le lehet játszani. A harmadik álláspont: a hazai baloldal a nemzetközi baloldallal sunyin összejátszva támadta és kiszolgáltatta Magyarországot. Mindent megtett annak érdekében, hogy Magyarországot rossz színben tüntessék fel (Mirkóczki Ádám: Hol van ellentmondás?), így akarnak a hatalom közelébe kerülni. Három álláspont.

Ez a három álláspont a Jobbik álláspontja. Az a helyzet. Nem a mostani! Na, nem a mostani, hanem abból az időből való, amikor a Tavares-jelentést elfogadták. Amely éppolyan hazugságoktól hemzsegő jelentés volt, mint a mostani Sargentini-papír. És ugyanaz is volt a célja. (Mirkóczki Ádám: Most sem támogattuk!) És hogy mi változott azóta? (Mirkóczki Ádám: Semmi! - Z. Kárpát Dániel: Te biztosan nem!) A Tavares- és a Sargentini-jelentések tartalmát tekintve nem sok. Ami viszont változott, az a Jobbik, az az ön pártja. Egy nemzeti pártból olyan alakulat lett, amely teljes hasonulást végzett el a baloldallal, amely a demokráciát egyébként szemkilövetéssel értelmezte. (Gréczy Zsolt: A teljes hasonulás az más!) Ha az önök szavait használjuk, akkor sunyin összejátszva, a demokráciaféltés állandó lemezét feltéve, csak azért, hogy a hatalom közelébe férkőzzenek. Talán a brüsszeli zászlókra is hitet tennének most, feltéve, ha megtalálnák azokat a példányokat, amelyeket korábban még a kamerák előtt felgyújtottak.

Jellemző módon a Jobbik elnöke egyébként szimplán megpróbálta letagadni a Sargentini-jelentés bevándorlással kapcsolatos vonatkozásait. (Szilágyi György: Papagáj!) Azt mondta, hogy ez nem is erről szól. (Szilágyi György: Miről beszélsz?) Pedig azok ott sorakoznak a jelentésben. Úgy látszik ezek után, hogy nincs az a választási zakó, nincs annyi feloszló jobbikos alapszervezet (Mirkóczki Ádám: Csak egy kérdés: támogattuk szerinted?), nincs annyi kilépő tag (Mirkóczki Ádám: Támogattuk?), nincs annyi belső botrány, ami meggyőzné a Jobbikot arról (Z. Kárpát Dániel: Magatok miatt aggódj!), hogy nem érdemes összeállni a liberális erőkkel (Z. Kárpát Dániel: Mitől féltek ennyire?), akiknek a támogatása alig (Mirkóczki Ádám: Mondtam, hogy csak kísérlet lesz az őszinte beszéd!), de ha lehetőségük lenne rá, akkor még egyszer tönkretennék az országot.

Most éppen úgy, hogy kinyitnák a határokat, és nyílt társadalmat hoznának létre Magyarországon. Köszönjük, mi ebből nem kérünk, és azt gondoljuk, hogy így vannak ezzel a magyar választók is. (Mirkóczki Ádám: Mi volt a feltett kérdés?) Ez látszik a hétvégi választási eredményekből. Önök egy olyan helyen vesztették el a polgármesteri széket (Mirkóczki Ádám: Büszke lehetsz a szavazóitokra!), amit korábban jobbikos fellegvárnak neveztek. Innen is gratulálunk, és jó munkát kívánunk a Fidesz megválasztott polgármesterének, Szőke Zoltánnak. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból. - Közbekiáltás a Jobbik padsoraiból: Bohóc!)
Felszólalások:   45-48   49-52   53-56      Ülésnap adatai