Készült: 2019.09.19.22:21:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

22. ülésnap (2018.09.17.),  45-48. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:29


Felszólalások:   41-44   45-48   49-52      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Szintén napirend előtti felszólalásra jelentkezett Harangozó Tamás képviselő úr, MSZP-képviselőcsoport: „Aktuális kérdésekről” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Mi lehetne aktuálisabb egy olyan napon, ahol a miniszterelnök alkotmányos hagyományainkból adódó kötelezettségeinek eleget téve megörvendeztetett minket azzal, hogy beavat abba, hogy a következő időszakban milyen fontos politikai kérdések lesznek Magyarországon, illetve hogy mi történt a nyári szünetben. Bár teszem hozzá, azért Orbán Viktor szájából az „alkotmányos hagyományaink” kifejezés enyhén megmosolyogtató, talán sokak számára inkább sírásra késztető.Megtudhattuk Orbán Viktortól, hogy az új gazdasági mechanizmus kilencedik évében minden szipi-szupi ebben az országban, mindenki boldog, mindenkinek munkája van, jól él, és minden rendben van, a munkaalapú gazdaság dübörög, és mint ahogy mondta, 4,5 millió magyar dolgozik, csak elfelejtette hozzátenni a miniszterelnök úr, hogy vajon melyik országban.

És bár a viszonválaszában kitért arra, hogy ő mennyire kiáll és megvédi az egyébként határon túl dolgozó, most már inkább a millióhoz, mint a félmillióhoz közelítő honfitársunkat, azért ez a megszólalása kifejezetten cinikus és sértő ezekre az emberekre nézve mindaddig a pontig, amíg ettől a sok százezer magyar állampolgárunktól a Fidesz-frakciónak köszönhetően elvette és ma is elveszi az egyenlő szavazati jogot, azt, hogy teljes jogú állampolgárként beleszólhassanak hazájuk jövőjének eldöntésébe.

Nagyon fontos dolgokat tudhattunk meg például a felsőoktatásról. Itt külön felhívnám a figyelmüket képviselőtársaimnak, hogy a miniszterelnök véletlenül a tavalyi évihez hasonlította az idei adatokat, vagy talán nem is véletlenül, hiszen azt a pár ezer fős növekedést, amivel itt dicsekedett, kicsit lerontja az a tény, hogy 2010-hez képest viszont közel 29 ezerrel kevesebb az idei évben a beiratkozó egyetemista a felsőoktatási intézményekbe. És megtudhattuk, hála a Jóistennek, hogy mintegy 20 ezer laptopot, képzeljék el, kiosztott a kormány a középiskolákban. Szerintem sokkal boldogabb lett volna mindenki ebben a teremben és ezen kívül meg pláne, ha inkább arról számol be a miniszterelnök, hogy az a 4-5 ezer pedagógus a laptopok helyett hogyan kerül az iskolákba, és hogyan tudja a gyermekeinket tisztességgel tanítani.

Aztán rátért az európai politikára, ahol őszerinte háttérhatalmak szeretnék az európai uniós nemzetállamokat meggyengíteni.

(15.20)

Az a helyzet, hölgyeim és uraim, hogy összeesküvők valóban Európát akarják gyengíteni, de a valódi összeesküvést nem Brüsszelből, hanem Moszkvából irányítják, és az összeesküvők legfőbb képviselője éppen Orbán Viktor és szélsőjobboldali párttársai. Az Európai Unió, kedves képviselőtársaim, a mai napig a világ vezető katonai és gazdasági hatalma tud lenni, ha összekapaszkodik és képes a jövőjét maga irányítani. Ezt a folyamatot igyekszik megállítani, szétverni és szétzilálni nyugatról a brexit, keletről Orbán Viktor és Kaczyński, délről az új olasz csillag. Nagyon reméljük, hogy Európa felébred és látja, hogy ezt nem lehet tovább így csinálni.

Azt mondta a miniszterelnök még, hogy a legnagyobb probléma az Unióval, hogy lehetővé tennék a legális migrációt. Én nem tudtam róla, hogy Brüsszel újabb kötvényprogramot akar hazánkra kényszeríteni, és újabb tízezreket akar ellenőrizetlenül Európára és Magyarországra rákényszeríteni.

Az Európa népeit képviselő Európai Parlament kétharmados szavazással azt mondta, hogy eddig és ne tovább, azt mondta, hogy elég volt, hiszen évekig nagyon hatékonyan hitegette, csapta be és hazudozott Orbán Viktor nyugati testvérpártjainak és a nyugat-európai politikusoknak az előző kormányokra, a kommunistákra, a különböző hazugságokra alapozva, és fedte el azt, hogy valójában mit csinál Magyarországon. De mára rájöttek, hogy Orbán Viktor nem kereszténydemokráciát, hanem kleptokráciát, azaz lopásalapú kormányzást alakított ki Magyarországon. És csak halkan kérdezném meg önöktől, hogy mire számítottak ezen a szavazáson, miután a miniszterelnök rendszeresen eljátszotta az elmúlt években, hogy kedden valamit mondott az európai uniós vezetők szemébe, majd pénteken a Kossuth rádiós lelkigyakorlatokban már annak az ellenkezőjét mondta el.

Tisztelt Képviselőtársaim! Európa megtanulta a leckét a második világháború után: van olyan határ, amit tisztességes politikus és tisztességes kormány nem léphet át. Önök ezt átlépték, és európai párttársai (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), a saját kereszténydemokrata párttársai is az önök kezére csaptak, hogy álljanak le. (Az elnök ismét csenget.) Én azt szeretném önöktől kérni, hogy legyenek kereszténydemokraták, és akkor nem kerülnek a történelem szemétdombjára. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP és a függetlenek soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! A kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár úr válaszol az elhangzottakra. Öné a szó, államtitkár úr.

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Az igazat megvallva kicsit nehéz rendet vágni abban, amit képviselő úr mondott, annyira sok témát érintett. Ami az oktatást illeti: az önök kormányzásához képest több mint 600 milliárddal költünk ma többet oktatásra, a pedagógusok bére 50 százalékkal nőtt. És ami a gazdaság állapotát, illetve a munkahelyeket illeti: 12-ről 4 százalék alá csökkent a munkanélküliség Magyarországon. De beszélt alkotmányosságról, ha jól értettem, demokráciáról és európai ügyekről is, és ilyen értelemben reagált a miniszterelnök által elmondottakra is. Talán utalt arra is, hogy ki milyen határt lépett át. Ha már a határok átlépéséről van szó, akkor azért a demokráciához fűződő viszonyukról sokat elárul, hogy amikor a szemkilövető Gyurcsány füttyentett egyet az elmúlt napokban, tegnapra már ugrottak is, hogy közösen tüntessenek vele. (Dr. Rétvári Bence: Ez így van.) Azzal sütkéreztek egy színpadon, aki a békés tömegbe lőtt, kordonnal vette körül a Parlamentet, miközben a nemzetközi aggodalmároknak ehhez egy szava nem volt. Ezzel a szemkilövetővel tüntettek önök egy színpadon. Hogy másképp mondjam: amikor a szocialisták kezdik el védeni a demokráciát, abból előbb-utóbb nyolc napon túl gyógyuló sérülés lesz. Ezt láttuk 2006-ban is.

De nem csak ez a lényeg, mert tartja magát a magyar közéletben egy gondolat, mégpedig az, hogy a baloldal időről időre ráront a saját hazájára. És azért tartja magát ilyen makacsul ez a gondolat, mert önök időről időre bebizonyítják, hogy ez így van, legutóbb múlt héten, a Sargentini-jelentés megszavazásakor. Olyan emberek szavazták meg ezt a jelentést a baloldalról, akik egyébként arra tettek esküt, hogy a magyar érdekeket védjék az uniós intézményekben, az Európai Parlamentben. Ehelyett megszavaztak egy Magyarországot támadó jelentést.

Nem ez az első eset arra, hogy egy ilyen szégyenteljes jelentést megszavazzanak, a Tavares-jelentés esetében utólag önök beszéltek arról, hogy maguk mondták tollba. De ez történt a Sargentini-jelentés ügyében is, ami így nem más, mint egy ideológiai jellegű koncepciós vádirat. Ezért is van az, hogy valószínűleg egyetlenegy baloldali képviselőt sem találunk, aki elolvasta volna azt a 108 oldalas anyagot, amit a kormány állított össze, és minden sületlenséget cáfolt. Mert nem is érdekelte önöket, hogy melyek a tények, mert ezek önök számára nem számítanak.

Hadd tegyek már fel pár egyszerű kérdést. Hogyan szavazhattak meg önök egy olyan jelentést, amely szerint Magyarországon nem lehet sztrájkolni? Hogyan szavazhattak meg önök egy olyan jelentést, amely szerint paramilitáris gárdák masíroznak Magyarországon, miközben az önök kormányzása idején voltak ilyenek? Hogyan szavazhattak meg önök egy olyan jelentést, amely szerint nincsenek nyilvános vagyonnyilatkozatok Magyarországon? Hogyan szavazhattak meg önök egy ilyen dilettáns papírfecnit, amelyben annyi hazugság van, mint a jó nyári almában a kukacok?

Valószínűleg úgy, hogy magukat csak és kizárólag a színvonaltalan bosszú érdekli, bosszú azért, mert három választáson is méretes zakóba futottak bele. De amikor így tesznek, akkor önöknek is tudniuk kell, hogy nem a kormányt támadják, hanem az egész országot. És ha szétnézünk Európában, nem nagyon látunk még olyan alakulatot, mint az önöké. De az a helyzet, hogy nem tudnak annyiszor rátámadni a saját országukra, hogy ne erősítsék azok közösségét, akik szerint ki kell állni Magyarországért.

Ha a Sargentini-jelentésből levonjuk az orbitális hazugságokat és a lezárt pontokat, akkor csak és kizárólag ideológiai jellegű kérdések maradnak, amelyeknek semmi köze a jogállamisághoz. És itt érkezünk el a lényegi ponthoz, a politikánkat, az önökét és a miénket ugyanis világok választják el egymástól (Dr. Varga László: Így van!): önök nyitott társadalmat akarnak, mi a nemzetállamok Európáját; önök megnyitnák a határokat, mi meg akarjuk védeni azokat (Közbeszólások az MSZP soraiból.); önök a migrációra költenének többet, mi a magyar családokra szeretnénk ezt a pénzt költeni. És ez azt is jelenti, hogy nekünk Magyarország az első, maguknak pedig az, hogy hogyan tudnak igazodni a külföldi, a brüsszeli elvárásokhoz.

A botrányos hozzáállásukkal egy szívességet azért mégiscsak tettek: pár hónappal az európai választás előtt minden magyar ember jól láthatja, hogy kire is számíthatnak az ország védelmében és kire egyáltalán nem.

A strasbourgi vitán képviselőjük, Ujhelyi István úgy fogalmazott, azt állította, hogy valaki elvette önöktől a kokárdát. Nem vette el a kokárdát senki, önök nem hordják egyáltalán. És a múlt heti események után már azt is értjük, hogy miért. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:   41-44   45-48   49-52      Ülésnap adatai