Készült: 2019.09.23.06:15:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

22. ülésnap (2018.09.17.),  239-240. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 5:36


Felszólalások:   237-238   239-240   241-242      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Bár megjegyezném, hogy mind a jegyző úr, aki most fönn ül, mind én kormánypárti vagyok. De természetesen a pártatlanság mellett igyekszem vezetni az ülést, és így is szeretnék a továbbiakban is szerepelni.„Meddig még?” címmel ugyancsak a Jobbik képviselőcsoportjából Z. Kárpát Dániel képviselő úr jelentkezett napirend utáni felszólalásra. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

(19.50)

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Meg kell jegyeznem, hogy a levezető elnökön és a jegyző személyén kívül kormánypárti képviselő nem található a teremben. Ez annyiból nagyon kellemetlen, hogy a devizahitel-károsultak sorsát, a kilakoltatások részleteit illető kérdésekre nemhogy választ nem kap az ellenzéki képviselő, de látszik, hogy szerény érdeklődés sem övezi a kormányoldal részéről ezt a témát.Ehhez képest a mai napon, amikor kiderült, hogy csütörtökön reggel 6-ra kell egy kilakoltatási eseményre kimennünk, ellenzéki képviselőknek hívásra, akkor az a faramuci ötletem támadt, hogy meghívom ide államtitkár urat, a nekem választ adó államtitkárt. Nagyon bízom abban, hogy telefonon, drótpostán vagy valamely alternatív megoldáson keresztül el fog engem érni addig államtitkár úr, érdeklődni fog a kilakoltatás címe, időpontja, körülményei tekintetében. Kati néni, akinél egyszer már jártunk, és akinél sikerült ezt az eseményt egyszer már megakadályozni vagy legalábbis későbbre halasztani, igenis várja azt a figyelmet, amely adófizetőként őt is megilletné és mindenkit megilletne Magyarországon. A helyzet az ugyanakkor, hogy ez a figyelem nem jön el.

Ez a hölgy, akihez most megyünk, először az unokáját veszítette el gyógyíthatatlan súlyos betegségben. Az unoka elvesztését édesapja, tehát a hölgy fia nem volt képes feldolgozni, így sajnálatos módon önkezével vetett véget életének. Isten nyugosztalja! Elmondható, hogy a fiú hitelét örökölvén az idős hölgy lehetetlen, kezelhetetlen, feldolgozhatatlan helyzetbe került. Egy olyan hölgyről van szó, aki most a mai napig is éjszakánként leltározni eljár egy áruházba, tehát úgy vélem, mindent megtesz azért, hogy a sorsa kezelhető legyen akkor is, ha ezt a nagyon nehéz terhet kell a vállán cipelnie.

Az utóbbi alkalommal, amikor egyértelművé vált, hogy ezer sebből vérzik és jogsértésektől hemzseg a története, az odaérkező költöztető személyzete, tehát a költöztető autó személyzete volt az, akik azt mondták, hogy ők bizony nem tudták, hogy kilakoltatásra kerül sor, őket költözéshez hívták, de egy magyar ember utcára tételében, főleg egy ilyen esetben nem fognak részt venni. Tehát hátat fordítottak és elmentek. Ehhez képest az a hírhedt végrehajtó, aki az eseménysor mögött áll, és akit a korábbiakban információim szerint már felfüggesztettek ebbéli tevékenysége végrehajtása alól, most újfent meghirdette ezt az eseményt, reggel 6-ra, arra számítván, hogy akkor majd nem leszünk ott. Ezúton is szeretném jelezni, és ezen felszólalás videóját el fogjuk juttatni minden létező csatornán keresztül az érintetteknek, hogy ott leszünk. Nemcsak jobbikos képviselők leszünk ott, hanem olyan jogvédők és olyan, jogilag magasan képzett személyek is, akik érdemi és azonnali segítséget képesek nyújtani, valamint nyilvánvaló módon ott lesznek azok a civilek, akik ilyen eseményeken meg szoktak jelenni. Ott lesznek azok az alternatív médiaszolgáltatók, akik egyáltalán még be mernek számolni hasonló eseménysorozatokról.

Szeretném elmondani, hogy a ferencvárosi kilakoltatás esetén 30 napos haladékot sikerült nyerni a családnak. Ez pontosan arra elég, hogy a gyámügy ne vigye el a gyermeket, de ez a 30 nap is ketyeg, tehát megoldást kell találni a család elhelyezésére. Azt is szeretném megjegyezni, hogy több olyan kilakoltatás volt az utóbbi időben, ahol bár meghívásra megjelentek jobbikos képviselők, nem volt szükség semmiféle tevőleges beavatkozásra, hiszen vagy a károsult maga, vagy az ott lévő jogvédők képesek voltak elejét venni a katasztrófának. Ebből is látszik, tehát a magas sikerhányadból, hogy bizony ezer sebből vérzik ez a történet. Éppen ezért a beavatkozás szükségessége mellett a lehetséges mivolta is látszik.

Ez az a pont, ahol a kormánynak álláspontom szerint egy nemzeti kríziskezelőt kellene felállítania. Ez a nemzeti kríziskezelő pedig azon forrásból, amely mondjuk, a Magyar Nemzeti Banknál parkol a devizahiteles átváltáson - és itt százmilliárdos nagyságrendekről van szó -, arra is teret adna, hogy kilakoltatás után álló embereken segítsen, és egyáltalán őket a gyógyszerek kiváltásától kezdve az új ideiglenes lakóhely megszerzéséig mindenben támogassa.

Azt is el kell mondanunk, hogy ha egy család mégis kilakoltatásra kerül, valami olyasfajta rendszert kellene kidolgozni, ahol a családdal együtt lehetne elhelyezni a gyermeket a későbbiekben legalább 12 éves kor alatt, legalább az édesanyával, hiszen úgy gondoljuk, hogy visszafordíthatatlan károsodásokat okoz mind a szocializáció szempontjából, mind családilag az az erőszakos szétszakítás, amire a jelen nemzetgazdasági körülmények között sem lenne indok. Lenne költségvetési tér, lenne lehetőség segíteni. Mi a magunk módján csütörtökön hajnali 6-kor igyekszünk segíteni azzal, hogy fizikailag is megjelenünk, és igyekszünk megakadályozni egy kilakoltatást. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:   237-238   239-240   241-242      Ülésnap adatai