Készült: 2019.09.20.19:20:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

22. ülésnap (2018.09.17.),  21-32. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 11:19


Felszólalások:   1-20   21-32   33-36      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Most az előre bejelentett frakció-hozzászólásokkal folytatódik a napirend előtti hozzászólások sora. Gyurcsány Ferencnek adom meg a szót ismét, „2018 őszén” címmel fogja elmondani, amit elmond. (A képviselők egy része elhagyja a termet.)

GYURCSÁNY FERENC (DK): Megkérném az elnök urat, hogy amíg a rend előáll, addig hadd ne kezdjem el, mert mégiscsak a Ház méltóságára szokott hivatkozni, hogyha majd…

ELNÖK: Én akkor sem hivatkoztam a Ház méltóságára, amikor először felszólalt… (Derültség a kormánypártok soraiban.)

GYURCSÁNY FERENC (DK): Akkor most legyen olyan kedves!

ELNÖK: …de kétségkívül eleget teszek a kérésének, az órát visszaállítjuk akkor, amikor ön úgy…

GYURCSÁNY FERENC (DK): Az ön nagyvonalúsága nem ismer határokat.

ELNÖK: Nagyon szépen köszönöm, ez is méltatása az elnöknek.

GYURCSÁNY FERENC (DK): A polgári kultúra és erkölcs igazi megtestesítőjét látjuk önben. Akkor akár öntől is kérdezhetném, bár nem öntől szándékoztam megkérdezni…

ELNÖK: Nem is kérdezheti tőlem. (Derültség a kormánypártok soraiban.)

GYURCSÁNY FERENC (DK): …hanem a szemben ülő képviselőktől, hogy vajon ismerik-e Emma Allent. Nem tudom, tudják-e, hogy ki ő. Ismerhetnék. A világ egyik legnagyobb átváltozó művésze, és átváltoztató művésze. Nézzék egyszer meg! Mert úgy látom, hogy nagyjából rokon szakmát űznek, látszólag politikusok, de valójában mégsem. Olyan módon maszkírozzák át magukat és saját véleményüket egyikből a másikba, amelyet egyébként, ha egy másik porondon adnának elő, akkor sokra értékelnék. Kikéri magának a kormányfő a hazaárulás vádjára történő reagálást. Ez egy becsületbeli kérdés. Amikor azon vitatkozunk, hogy szabad-e megengedni, hogy a mi vitánk önökkel jelentheti-e a hazaárulás vádját vagy sem, akkor egy alapvető becsületbeli kérdésről beszélünk. És nem véletlenül hivatkoztam erre a bizonyos átváltozó művészre. Talán, ha rövid az emlékezetük, 2003-ban a mai kormányfő, az akkor ellenzéki pártvezető nemcsak hogy támogatta, hanem kezdeményezte akkor a magyar kormányt elítélő állásfoglalást a Kereszténydemokrata Internacionálé ülésén.

Amikor ebben a Házban megkérdezték - nem vádolták, csak kérdezték -, hogy mit gondol, ez nem hazaárulás-e, akkor mit mondott az ellenzéki vezető? Azt mondta, hogy minden emberi jogi ügy nemzetközi ügy, minden ezzel ellentétes gondolkodás húsz évvel ezelőtti, amire ő még jól emlékszik - ezek szerint azóta elfelejtette.

Nem megsértődni, nem hazaárulónak kell tekinteni azokat, akik felteszik a kérdést, őszintén szólva, kinek van akkor igaza. A 2003-as akkori ellenzéki vezetőnek, aki azt mondta, és kezdeményezte, hogy nemzetközi intézmény lépjen fel Magyarországgal szemben, vagy most annak, aki azt mondja, hogy igen, akkor végső soron ez hazaárulás? Itt valami mégiscsak nincs rendben. Nehogy azt mondják, hogy ez egy konzekvens magatartás. Nehogy azt mondják, hogy az egy konzekvens magatartás, amikor azt írja az önök európai programja, hogy az Európai Unió nem habozhat, amikor arról van szó, hogy egyes kormányok megsértik az Unió által vallott értékeket, legyen szó emberi, polgári vagy kisebbségi jogokról; dolgozzunk ki eljárásokat, hogy ilyen esetben senki se bújhasson a be nem avatkozás nemzetközi jogelve mögé. Ezt követelték önök. Idéztem a programjukból. Most ezt teszi, a követelésnek megfelelően véleményt mond önökről az Európai Parlament. Akkor minek a megsértődés?

Ami pedig a legutóbbi kijelentést illeti, hogy mi jobban utáljuk önöket, mint amennyire szeretjük hazánkat, ez egy régi politikai bonmot, azt kell mondjam, hogy nem így van. Mi, őszintén szólva, nem barátkozunk önökkel, ez nem szeretet meg utálat kérdése. Mi megvetjük azt, amit önök csinálnak, ez a helyzet. Ebben nincsen érzelem, nem értünk vele egyet. Mélyen nem értünk vele egyet. Ha jól emlékszem, önök vádolnak bennünket hazánk utálatával. Akkor nem kell megsértődni Harrach frakcióvezető úrnak, hogy azt mondom, hogy van itt egy tudathasadás. Ha én mást mondok, mint önök, mást képviselek a határon túliak szavazati jogával kapcsolatban, mást gondolok a médiaszabadságról, a sztrájkjogról, akkor én hazaáruló vagyok?

Hölgyeim és uraim, nem ez a helyzet. Az a helyzet, hogy alapvetően mást gondolunk Európáról. Igen, mi egy erős Európát akarunk; önök egy laza Európát. De miért vannak megsértődve? Nem normális ez a vita? Nem normális az a vita, hogy legyen közös határvédelem? Senki nem akarja elvenni a magyar határvédelem lehetőségét és jogát. A beterjesztett javaslat arról szól, hogy aki nem tudja megcsinálni, annak segítséget nyújtanak. Hát, el kellene olvasni szerintem a beterjesztett javaslatokat, mert különben ez csak arról szól, hogy miközben önök bennünket hazaárulóznak, még fel vannak háborodva, hogy nahát, ez a Gyurcsány milyen szenvedélyes. Persze, hogy szenvedélyes, mert én szenvedélyesen szeretem a hazámat, önök pedig… (Az elnök kikapcsolja a szónok mikrofonját. - Taps a DK soraiban.)

(14.40)

ELNÖK: Megadom a szót Németh Szilárd államtitkár úrnak.

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Önök értették, hogy mit mondott az előttem felszólaló? (Dr. Vadai Ágnes: Nem hiszem, hogy ilyen képességgel nem sikerült felfogni!) Mert rendkívül nehéz volt, egyetlenegy dolgot le lehetett azért szűrni, hogy itt egy nagyon komoly bevándorláspárti politikus szólalt meg, mármint aki nagyon komolyan veszi azt az ügyet, hogy a bevándorláspárti álláspontját nap mint nap megerősítse, nap mint nap közölje akár az Országgyűlésben, akár a tegnapi tüntetés során, akár bármilyen közösségi színtéren. Persze, evvel újat nem mondott Gyurcsány Ferenc, és a felszólalásának a címét - 2018 ősze - így határozta meg, de azért beszélhetett volna arról is, hogy mi volt 2004 telén, mondjuk, december 5-én, mikor ő volt a miniszterelnök, akkor milyen uszító beszédet tartott, itt egyébként 13, itt bent a parlamentben 13 határon túli magyar (Gréczy Zsolt közbeszól.) csoport előtt. Beszélhetett volna arról is, hogy mi történt 2006 őszén. Éppen 12 éve, 12 éve jelent meg az őszödi beszéd, ahol bevallotta az akkori miniszterelnök, hogy meghamisították az országjelentést, pontosan azért, hogy megnyerhessék a 2006-os választásokat. (Dr. Vadai Ágnes: Nem így van, nem így van!) Hazudtak éjjel, nappal, reggel, este, délben, és ő ebbe majdnem beledöglött, még ezt is közölte az emberekkel. Majd egy hónap múlva, mikor az emberek jogosan felháborodtak ezen a beszéden, és ennek hangot adtak, akkor elzárták a Kossuth teret a magyar emberek elől, a magyar Parlament előtti teret kerítéssel. (Dr. Vadai Ágnes: Mert pöcegödröt csináltak belőle a szövetségeseitek!) Viszont, amikor a kerítést mások ostromolták, a magyar kerítést 2015 szeptemberében, szintén ősszel, akkor pedig úgy nyilatkozott, hogy a békés tüntetőkre a magyar rendőrség támadt rá. (Gréczy Zsolt: Mert éleslőszert akartatok használni!) Ezeket a képeket egyébként láthattuk, hiszen most volt ennek éppen a harmadik évfordulója.

Tehát nem igazán látjuk, hogy Gyurcsány Ferenc mit szeretne, mit akart ma mondani, miért szólalt föl kétszer. Ma már másodszor elmondta azt az álláspontját, amiben határozottan (Dr. Vadai Ágnes: Ez már nem a mi gondunk, valóban az oktatási rendszer problémája: szövegértési gondok vannak.) kiáll az Európai Unió bürokratái, kiáll azok mellett, akik Magyarországtól jogokat akarnak elvonni. Most ugye, legutóbb az a bejelentés született meg az Európai Unióban, hogy a magyar határőrizetet egész egyszerűen ki kell venni a magyarok kezéből, mert mi magyarok meg tudtuk állítani Európa és Magyarország határainál az illegális bevándorlókat. (Dr. Vadai Ágnes: Ez nem így van, elnök úr, hazudik folyamatosan!) Hallottuk ezt a szöveget már 2015-ben is, amikor Magyarországot több mint 400 ezer illegális bevándorló árasztotta el, és akkor meg kellett hozni azokat a döntéseket, amelyek egy jogi, műszaki határzárhoz vezettek, ahol egyébként a magyar rendőrök és a magyar katonák tisztességesen helytálltak, és meg tudtuk állítani, bebizonyítottuk, hogy szárazföldön megállítható a migráció.

Később természetesen Olaszország is bebizonyította, hogy nemcsak szárazföldön, hanem a tengereken is megállítható az az Afrikából, Ázsiából ránk mért csapás, amit a migráció, illetve ennek az illegális változata jelent. Ez itt a probléma, ez a probléma velünk. Ezért nincsenek… - amikor Gyurcsány Ferenc arról beszél, hogy Magyarországon nincsenek migránsok, itt nem tudom, valaki valami számot is bemondott, hogy néhány tíz ember jön Magyarországra, akkor az annak már a következménye. Hiszen azt az útvonalat, ahol lezártuk a határt, azt nem kell már többet választani, nem lehet, mert az oltárian kockázatos, ezért tolódott át például először Olaszország irányába, majd most, hogy az olaszok is zártak, Spanyolország irányába.

Én azt gondolom, hogy Gyurcsány Ferenc beszéde is már a 2019-es májusi európai parlamenti választásokról szólt. Itt világossá tette az álláspontját, világossá tette azt is, hogy ő szándékozik a teljes ellenzéknek a vezére lenni 2019 májusában. Egyértelművé tette, hogy bevándorláspárti politikát folytat, és itt az ideje mindenkinek felébredni, mert ezzel szemben a magyarok már többször kifejezték, akár a népszavazáson, akár a konzultáción (Arató Gergely: El sem mentek a népszavazásra.), akár pedig legutóbb öt hónappal ezelőtt az országgyűlési választásokon, hogy ebből a politikából nem kérnek, hanem a magyar kormány bevándorlásellenes politikáját fogják támogatni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:   1-20   21-32   33-36      Ülésnap adatai