Készült: 2021.04.17.21:41:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

141. ülésnap (2020.06.15.),  58-65. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 6:40


Felszólalások:   56-57   58-65   66-73      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tájékoztatom képviselő urat, hogy miniszter úrnak a soron következő azonnali kérdések órájában kell válaszolnia. Tisztelt Országgyűlés! Nunkovics Tibor, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az innovációért és technológiáért felelős miniszternek: „Mit gondol erről, Miniszter úr?” címmel. Miniszter úr távolléte miatt válaszadásra Schanda Tamás János államtitkár urat jogosította fel. Kérdezem, elfogadjae a válaszadó személyét. (Nunkovics Tibor jelzésére:) Öné a szó, képviselő úr.

NUNKOVICS TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Egy számot szeretnék mondani: 430 ezer. Ennyi most Magyarországon a munkanélküliek száma, azoké az embereké, akik szinte egyik napról a másikra váltak megélhetés nélkülivé, és nagyon nehéz anyagi helyzetbe kerültek ezáltal. Ez a szám egyébként az elmúlt évekhez képest duplázódott, no, nem mintha az elmúlt években azért csökkent volna a magyarországi munkanélküliek száma, mert olyan óriási gazdasági előrelépések történtek volna Magyarországon, hanem egész egyszerűen annyian hagyták el az országot, annyian vándoroltak külföldre, leginkább nyugat-európai országokba. De hogy mi az oka ennek a hirtelen növekedésnek? Hát, nyilván a járványhelyzet és az azt követő gazdasági nehézségek, amelyek viszont enyhíthetők lettek volna, ha azok az állítások, amelyeket önök mondtak  hogy Magyarország jobban teljesít , helytállóak lettek volna. Sajnos azonban ezt nem látjuk, hiszen Magyarország tartalékokkal nem rendelkezett, különben sokkal jobban tudtuk volna kezelni ezt a helyzetet. Arról nem is beszélve, hogy önök nem is fogadták meg azokat a gazdaságélénkítő javaslatokat, amiket a Jobbik benyújtott, amelyekkel igenis lehetett volna enyhíteni a kialakult helyzeten. Tehát önök tulajdonképpen cserben hagyták a magyar munkavállalókat, de nemcsak ezért, hanem azért is, mert hamarosan betonba fogják vésni a rabszolgatörvényt, s még jobban kiszolgáltatják a magyar munkavállalókat, mégpedig leginkább a multiknak. Sajnos ez a helyzet, hiába mondja Szijjártó Péter, hogy mennyire támogatják a kis- és középvállalkozásokat a gazdasági válság idején. Egy-kettőt bizonyára fel lehet sorolni, de a többségüket mégiscsak cserben hagyták.

Mi lesz ennek az eredménye? Az lesz az eredménye, hogy a nyugati országok a jobb kezelés miatt hamarabb fognak talpra állni, és még több magyar ember, még több magyar munkavállaló fogja elhagyni az országot. Úgyhogy kérdezem önöket, elfogadjáke a Jobbiknak azt a javaslatát, amellyel a magyarkvótát vezetnénk be a magyar munkahelyeken. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Schanda Tamás János államtitkár úrnak. Parancsoljon, államtitkár úr!

SCHANDA TAMÁS JÁNOS innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Amikor ön a magyar dolgozókért szólal fel, valahogy elfelejti megemlíteni, hogy azokkal állt össze, azokkal kötöttek vér- és dacszövetséget, akik egyszer már a tönk szélére sodorták Magyarországot, akik megsarcolták, megadóztatták és eladósították a magyar családokat, és akiknek az idején csúcson volt a munkanélküliség. Tisztelt Képviselő Úr! Éppen ezért ember legyen a talpán az, aki megmondja ma, hogy mi is az a Jobbik. Annyi átalakuláson esett át ez a pártalakulat csak az elmúlt pár hónapban, hogy követni is kihívás, és ha jól látom, sem a volt frakciótagoknak, sem pedig a szavazóiknak ez nem sikerül. Bírálják a kormányzati intézkedéseket, de együtt menetelnek azokkal, akik tönkretették az országot. Szavakban a nép pártján állnak, de semmit nem tesznek a baj idején a magyar emberekért, nem szavazzák meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, kihúzzák magukat a felelősség alól és a munkából.

Megmutatkozott tehát, hogy mire számíthatnak önöktől a magyar emberek: ugyanannyira, mint a többi baloldali párttól, azaz semennyire. De mit is várunk egy olyan párttól, tisztelt képviselő úr, amely nemhogy elvesztette a lelkét  ha egyáltalán volt neki , de még a jelvényéből is kiradírozott mindent, ami érték, amit becsülni lehetett. A kereszt helyett hashtag; gratulálunk önöknek.

Tisztelt Képviselő Úr! Amikor felszólal a dolgozók érdekeiért, akkor el kellene gondolkodnia azon, hogy önök mit tesznek pozícióban; ugyanúgy megsarcolják ugyanis az embereket, mint ahogy a többi baloldali párt teszi ezt, gondoljunk csak Ózdra. Köszönöm megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Viszonválaszra megadom a szót a képviselő úrnak. Parancsoljon!

NUNKOVICS TIBOR (Jobbik): Tisztelt Államtitkár Úr! Most egy furcsa dolgot fogok mondani: én régebb óta vagyok jobboldali, mint Orbán Viktor, aki 2000-ben még a Liberális Internacionálé tagja volt, előtte meg a kommunista pártban mindenféle ifiszervezeteket vezetett. (Zaj a kormánypári oldalon.  Dr. Rétvári Bence: A Gyurcsánynak tapsolsz!) A Gyurcsánynak, persze. Persze. (Dr. Rétvári Bence: Vele indultatok a választásokon!) Nyomjon gombot, képviselő úr, ha fel szeretne szólalni!De visszatérve a lényegre. A lényeg az, képviselő úr, hogy nem válaszolt a kérdésre, mert ezek szerint nem is látják azt a problémát, hogy Magyarországon azért szűnnek meg a magyarok munkahelyei, mert jönnek a keleti vendégmunkások, és elveszik azokat, mert olyan szerződéseket kötöttek velük a cégek, hogy nem küldhetik őket haza. Ezért ma Magyarországon egy létező, nagyon sajnálatos jelenség, hogy a magyar emberek nem azért veszítik el az állásukat, mert nem lenne munka, hanem azért, mert az ukránok és a különböző keleti országokból jött dolgozók előnyösebb helyzetben vannak.

Arra várnék végre választ, hogy támogatjáke azt a javaslatot, hogy a magyar munkahelyeken magyar emberek dolgozzanak. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Viszonválasz illeti meg államtitkár urat. Parancsoljon, államtitkár úr!

SCHANDA TAMÁS JÁNOS innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Gyurcsány Ferenc emberéről nehéz elképzelni, hogy jobboldali lenne. (Zaj a Jobbik soraiban.) De, tisztelt képviselő úr, felhozhat terveket, felhozhat javaslatokat, úgyis minden a tettekben mutatkozik meg. Pont az önök felelőtlen ózdi városvezetése mutatta meg, hogy mire képesek, mi az, amire számíthatnak önöktől a magyar emberek.

(15.30)

Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy a magyar kormány már több mint 1,2 millió ember számára nyújtott kormányzati segítséget a gazdaságvédelmi akcióterv keretében, a munkahelyvédelmi bértámogatást eddig több mint 13 ezer vállalat igényelte, és 164 896 munkavállaló számára kérték ezt a támogatást, ahogyan a többi kormányzati támogatásra is jelentős igény van. Segítjük a magyar emberek munkahelyének a megvédését és az új munkahelyek létrejöttét. Köszönöm megtisztelő figyelmét. (Nunkovics Tibor közbeszól.  Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   56-57   58-65   66-73      Ülésnap adatai