Készült: 2021.04.17.21:47:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

141. ülésnap (2020.06.15.),  198-205. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:44


Felszólalások:   188-197   198-205   206-215      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Földi László, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a Miniszterelnökséget vezető miniszter úrnak: „A Magyar Falu Program keretében milyen új pályázatokra számíthatnak a kistelepülések?” címmel. Földi László képviselő urat illeti a szó.

FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Magyarország Kormánya 2018-ban döntött arról, hogy elindítja a „Magyar falu” programot, amelyre az ötezer főnél kisebb települések pályázhatnak, mintegy 150 milliárd forint éves keretösszegben. Kiemelkedő intézkedés volt ennek a programnak az elindítása, hiszen azt az üzenetet is hordozza, hogy a falvakban élők ugyanolyan fontosak, mint a fővárosban, illetve a városokban élők. A baloldali kormányokra nem számíthatott a magyar vidék, a magyar falu. Megnőtt az elvándorlás, és drasztikusan csökkent a településeken élők száma. Tisztelt Miniszter Úr! Az első pályázati kiírások 2019. február végén jelentek meg, amelyben az egyházi, valamint az önkormányzatok által üzemeltetett közösségi terek felújítására és létrehozására lehetett pályázni. Ezt követően folyamatosan bővült a kedvezményezettek köre és a pályázati lehetőségek is, hiszen többek között lehetett már pályázni óvodai játszóterek felújítására, orvosi szolgálati lakás vásárlására, orvosi rendelők fejlesztésére és orvosi eszközök beszerzésére, valamint út, híd, járdaépítésre, illetve -felújításokra. A KDNP mindig is elkötelezett volt a vidéken élő emberek iránt, hiszen egyéni választókerületi képviselőként magam is képviselem a falvakban élő emberek érdekeit az Országgyűlésben.

A koronavírus-járvány ellenére is töretlen népszerűségnek örvend a „Magyar falu” program, melynek egyes elemei iránt hatalmas az érdeklődés. Ezért is kérdezem tisztelt miniszter urat, hogyan értékeli a „Magyar falu” program eddigi eredményeit. Milyen további pályázati kiírások várhatók még a program keretén belül? Várom miniszter úr megtisztelő válaszát.

ELNÖK: Köszönöm szépen, Földi képviselő úr, jegyző úr. Válaszadásra megadom a szót Gulyás Gergely miniszter úrnak.

GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A „Magyar falu” program a járványhelyzet ellenére, azt mondhatjuk, hogy töretlen népszerűségnek örvend. A június 9-ei, legfrissebb adatok szerint eddig több mint 5700 kérelmet adtak be a kistelepülési önkormányzatok és a történelmi egyházak. A program keretében még hat pályázati kiírás zárult le, orvosi rendelők fejlesztésére, orvosi eszközök beszerzésére több mint ezer kérelem érkezett, 4 milliárd forint állt rendelkezésre. Út, híd, járdaépítés: több mint 2 ezer beérkezett pályázat volt, 10 milliárd forintot biztosított erre a kormány. Közösségi terek fejlesztése, közösségszervezők foglalkoztatása 5-5 milliárd forint keretösszegben, illetve az óvodai játszóudvarok és közterületi játszóterek fejlesztésének támogatására, valamint közterület karbantartását célzó eszközbeszerzésre június 19-ig lehet a kérelmeket most benyújtani. Orvosi szolgálati lakások kialakítására pedig a pályázatok folyamatosan benyújthatók. Ez a három program összesen 8 milliárd forintos keretösszeggel rendelkezik.

Azt tudjuk mondani, hogy a ’19-es adatok rendkívül biztatóak, az ötezer fő alatti települések 97,4 százaléka pályázott a „Magyar falu” programban, amely pályázati kiírásra 5321 nyertes pályázatot hirdettünk. Ez azt jelenti, hogy egy település átlagosan két alprogramban nyert.

2020-ban is folytatódik és bővül a „Magyar falu” program, a 2020-as tervek szerint három fő pillére lesz idén a támogatásoknak: szolgáltatásfejlesztés, infrastrukturális és eszközfejlesztés, valamint identitástudat erősítése. A közeljövőben további pályázatok kiírása várható, illetve megjelent a „Magyar falu” program új elemeként a Falusi Civil Alap pályázata is, amely a kistelepüléseken élők életkörülményeinek folyamatos javítását segíti az idei évtől. Azt reméljük, hogy valóban ez a falusi életminőség javítását összességében nagymértékben fogja elősegíteni. Köszönöm még egyszer a kérdést.

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszter úr. Viszonválaszra adom meg a szót képviselő úrnak, jegyző úrnak.

FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a válaszát, miniszter úr. Én olyan választókerületből jövök, ahol hét olyan település van, amely ötezer fő alatti, és ez a hét település nagy reményekkel fogott bele tavaly, illetve tavalyelőtt ebbe a pályázati rendszerbe, és csakugyan sok mindent meg tudtunk oldani az elmúlt egy-két évben ebből a programból. Ami problémát jelent, hogy ezekben a falvakban, kistelepüléseken nagyon sok a sáros út. Tehát esetleg nagyobb részt kellene talán fordítani a belterületi utak fejlesztésére ezeken a településeken, meg az orvosi rendelők fejlesztése terén is talán nagyobb keretet kellene biztosítani ezekre a településekre, mert bizony azokból a keretekből, amik erre vannak, nem mindenütt tudjuk az orvosi rendelőket felújítani. Én bízom benne, hogy a jövőben ez is változni fog, és továbbra is élvezhetjük ennek a programnak az előnyeit és gyümölcseit.

ELNÖK: Köszönöm szépen, jegyző úr, képviselő úr. A viszonválasz megilleti Gulyás Gergely miniszter urat.

GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Az orvosi rendelők fejlesztésével kapcsolatosan a pályázati lehetőség most is nyitva áll, tehát mindenkit biztatok, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, vannak is még szabad és felhasználható források, és valóban mi is azt tapasztaljuk, hogy mind a belterületi utaknál, mind pedig a kisebb, három számjegyű vagy afölötti számjegyű utaknál nagyon komoly igény van az útfelújításra. Az elmúlt egy évben ezen a területen történt komoly előrelépés, de a tervünk az, hogy a következő egy-másfél évben többféle technikával, technológiával és módszerrel, de több száz kilométernyi, reméljük, hogy akár az ezer kilométert is meghaladó vidéki úthálózatot tudunk majd felújítani. Ez a program szerintem beváltotta a hozzá fűzött reményeket, azt mondhatjuk, hogy egyébként politikai hovatartozásra való tekintet nélkül a legkisebb falvak tudnak pályázni, pályáznak is, és nagyon nagy részük nyer, és ezek a fejlesztések a falvak mindennapi életében megtapasztalhatóak és a falvakon is láthatóak. Köszönöm a figyelmet.
Felszólalások:   188-197   198-205   206-215      Ülésnap adatai