Készült: 2020.09.28.02:16:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

53. ülésnap (2019.02.18.),  17-18. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 6:45


Felszólalások:   17   17-18   19-21      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Felhívom figyelmüket, hogy a házszabálytól való eltéréshez a jelen lévő képviselők négyötödének igen szavazatára van szükség. Kérdezem a tisztelt Házat, hozzájárul-e a H/4497. számú házszabálytól való eltéréshez. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)A Ház 126 igen szavazattal egyhangúlag a házszabálytól való eltérést elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! A Házbizottság a múlt heti ülésén egyetértett abban, hogy az Országgyűlés a mai ülésnapján úgy térjen el a házszabálytól, hogy Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló a napirendi javaslatról történő határozathozatalt megelőzően, „Fény derült az igazságra?!” címmel a határozati házszabály 18. § (5) bekezdése alkalmazásával ötperces időtartamban felszólalhasson. A házszabálytól eltérésre tett javaslatot H/4506. számon a honlapon is megismerhetik.

Tisztelt Országgyűlés! Kérdezem a tisztelt Házat, hozzájárul-e a házszabálytól való eltéréshez. Kérem, most szavazzanak! (Szavazás.)

A Ház 108 igen szavazattal egyhangúlag a házszabálytól való eltérést elfogadta.

Most az elfogadott házszabálytól való eltérésnek megfelelően (Szilágyi György: Négyötöd, elnök úr! Elnök úr, négyötöd! A jelenlévők négyötöde kell!) Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló úr napirend előtti felszólalására kerül sor ötperces időtartamban: „Fény derült az igazságra?!” címmel. Szószóló úr, öné a szó. Parancsoljon!

FARKAS FÉLIX nemzetiségi szószóló: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Hölgyeim és Uraim! „Jöhetnek a cigányok, én mindenkit agyonütök!” - ezt Sneider Tamás, az éppen baloldal felé kacsingató Jobbik elnöke mondta egy néhány hete napvilágot látott hangfelvételen. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Szégyen!) Aki ismeri a pártelnök úr eddigi munkásságát, bizonyára nem lepődött meg ezeken a szavakon, hiszen éppen ő volt az is, aki 1991-ben megvert egy egri mozgássérültet annak roma származása miatt. Ekkor is hasonló gondolatok fogalmazódtak meg, akkor úgy fogalmazott: „Ha kell, mindenkit agyonütök!” A nem cigányokra is gondolt, képviselő úr? (Szilágyi György: A jelenlévők négyötöde, elnök úr!) Nem is merem elmondani, hogy önök a nyugdíjasokról hogyan vélekednek egy szintén a közelmúltban kiderült hangfelvétel szerint. Esetleg rájuk is gondolt?Magyarországon valamennyi roma rettegésben élt az 1990-es években, amikor skinheadek járták az országot, és rendszeresen zaklatták, gyakran fizikailag is bántalmazták honfitársaikat csak azért, mert sötétebb volt a bőrük színe. El tudják azt önök képzelni, hogy nem is olyan rég még előfordulhatott, hogy egy baseballütővel támadnak valakire csak azért, mert cigány? A kilencvenes évek elején royok és führerek vezette csoportok hobbiból indultak útnak, keresték a romákat, és ütötték arcukat, testüket, kizárólag faji előítéletük miatt. A hírek szerint Sneider Tamás is vezető szerepet töltött be ezekben a közösségekben. Aztán eljött az idő, amikor az utcai csoportok formalizálódtak, és politikai párt is alakult ebben a szemléletben Jobbik néven. Később jött a Magyar Gárda Hagyományőrző Kulturális Egyesület és az általa létrehozott Magyar Gárda Mozgalom, szeretném hangsúlyozni, hogy ez mind a szocialista kormányzás ideje alatt. A Magyar Gárda ekkoriban büntetlenül masíroz, megbotránkoztatja, félelemben tartja az embereket, adott esetben nem is kizárólag csak romákat.

A fájó emlékek között a legfájóbb mégis a 2008-2009-es romagyilkosságok időszaka volt, amikor 14 hónapon belül hat polgártársunk szélsőséges gyilkosok áldozatává vált. Ezek a gyilkosok azóta már megérdemelt börtönbüntetésüket töltik. Már akkor felmerült a halvány gyanú, hogy a szocialisták és a Jobbik esetleg nem is ellenségek, mint az egy kívülállónak tűnhet. Ez mára már egyértelmű, hiszen közös rendezvények, közös eszmék és közös politikai aktivitás jellemzi a két oldalt.

A baloldali tömörülés ma sem határolódik el a Jobbik ideológiájától, amikor a közelmúltban sajtónyilvánosságra került felvételen Sneider felesége félreérthetetlen módon náci karlendítéssel köszönti az esküvőjükön a vendégeket. (Sneider Tamás: Ez sem igaz!) Nemhogy nem határolódik el, érzésem szerint többen még felmentést is keresnek számára, pedig erre nincs felmentés, nincs mentség. Más embert megalázni, bántalmazni emberi méltóságában, sárba tiporni, valakinek maradandó sérüléseket okozni már önmagában is olyan bűn, amely méltatlanná teszi a Jobbik jelenlegi elnökét arra, hogy itt üljön az ország Házában. Minimum le kellene mondania a parlamenti mandátumáról, ahogy tette azt nagyon helyesen nemrégiben egy zsidó nő bántalmazásával hencegő párttársa is. Sneider Tamás úgy nyilatkozik, hogy családjával szemben jelenleg uszítás zajlik. Jogerős bírósági ítéletet hoztak az ügyben. Ez nem uszítás. Ezek a tények.

Mit szóljanak azok a romák, akiket éveken át ütöttek, vertek? Ma már szerencsére ilyen nem fordulhat elő, mert Magyarország és annak jelenlegi kormánya megvédi a nemzetiségeit, bennünket, romákat is. Nem tudom, hogy olvasta-e az emberi jogok, alapvető szabadságok védelméről szóló római egyezményt vagy a faji megkülönböztetés valamennyi formájának kiküszöböléséről New Yorkban, 1965-ben elfogadott nemzetközi egyezményt és Magyarország Alaptörvényét, az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvényt? Sajnos mostanában egyre gyakrabban előkerülnek olyan hangfelvételek, amelyeken a Jobbik újra és újra megmutatja valódi arcát, a szélsőségesen roma- és zsidóellenes szemléletét. Önök nem változnak meg soha.

A magukat liberálisnak nevező baloldali képviselők képesek lennének a hatalomra kerülés érdekében szövetséget kötni ezzel a gondolkodással? Képesek ezzel a szemlélettel azonosulni? Gondolkodjanak el! Bár ezen már nem is igazán önöknek kell elgondolkodni, hanem majd a választópolgároknak. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   17   17-18   19-21      Ülésnap adatai