Készült: 2020.07.06.08:51:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

54. ülésnap (2019.02.19.),  9-12. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:44


Felszólalások:   1-8   9-12   13-18      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Szintén napirend előtti felszólalásra jelentkezett Szabó Timea frakcióvezető asszony, Párbeszéd-frakció: „Aktuális ügyekről” címmel. Frakcióvezető asszony, öné a szó.

SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nem erről fogok majd beszélni, de azért hadd reagáljak rendhagyó módon egy picit Dömötör Csabára, mert azért nagyon vicces, amikor a Fidesz képviselője állítja azt, hogy ki működik együtt kivel. Azért az, hogy a Fidesz szélsőliberális pártból egy szélsőjobboldali párt lett, szerintem önöktől lehetne ezt tanulni, de mi nem ezt a politikát követjük. (Dr. Rétvári Bence: Bezzeg a Párbeszéd következetes!  Közbeszólás a Fidesz soraiból: Hány pártban voltál már?)A Fidesz volt az, amelyik listázta, önök listázták az ellenzéket a Figyelőben, önök folytattak antiszemita kampányt Soros György ellen (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Kikérjük magunknak!), és az önök Lázár Jánosa mondta azt, hogy a cigányok nem tudnak beilleszkedni Magyarországon  úgyhogy hagyjuk ezt a maszlagot, jó?

Viszont ami ennél fontosabb, az, hogy tegnap az ellenzéki képviselőkkel mi Esztergomban jártunk a Suzuki-gyárban, abban a Suzuki-gyárban egyébként, amely a kormány stratégiai partnereként tavaly márciusban 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást, azaz ajándékot kapott. Na, ez a Suzuki-gyár közölte velünk, hogy az ő területük magánterület, és az ellenzéki képviselők nem mehetnek oda be. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Így van!  Németh Szilárd István: Van ez így! Van ilyen! Van az úgy, hogy Szabó Timea nem tehet meg mindent! Ez egy ilyen játék!) A vezetők gyáva módon bent kuksoltak, és maguk helyett kiküldtek egy kommunikációs szakembert, mintha a dolgozók bére, a családok széthullása az önök rabszolgatörvénye miatt egy kommunikációs kérdés lenne. Hiába állítja a Suzuki egyébként, hogy eddig ők megoldották 250 óra túlmunkával a termelést, pontosan tudjuk azt, hogy azzal, hogy kirúgták azt az embert, aki szakszervezetet akart létrehozni, azzal, hogy nem mertek (Dr. Rétvári Bence: Senki nem élőzik a frakcióból, mi van itt?) szembenézni az ellenzéki képviselőkkel, azt jelenti és azt bizonyították, hogy igenis fogják alkalmazni majd ezt a rabszolgatörvényt. Itt ugye összekacsintanak Orbán Viktor és a Suzuki-gyár vezetői, hiszen a fideszes jogszabályban is az van, hogy csak a szakszervezet egyetértésével lehet majd alkalmazni a rabszolgatörvényt. Tehát ha nincsen szakszervezeti vezető, mert kirúgják, akkor nincsen erős szakszervezet sem, ha pedig nincsen szakszervezet, akkor így vagy úgy, de majd rákényszerítik a dolgozókra a 400 óra túlmunkát. Pontosan ezt akarja Orbán Viktor is. Orbán Viktor egy olyan Magyarországot akar (Dr. Rétvári Bence: Ahol emelkednek a bérek!), ahol  mint Dél-Ázsiában  a dolgozók éhbérért, kiszolgáltatva, heti 6 napot dolgoznak.

Nem a Suzuki-gyár egyébként az ellenség, mondanom sem kell, hanem minden olyan gyár és vállalat, amely a magyar embereket kizsákmányolja, minden olyan vállalat a magyar emberek ellensége. És ezt Orbán Viktorral karöltve teszik meg ezek a vállalatok.

Orbán Viktor a hatalomra kerülése óta háborút folytat a magyar dolgozók ellen és az érdekképviseletek ellen. Megszüntette a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjat (Dr. Rétvári Bence: Lenint is idézhetné, mint Bangóné!), a munka törvénykönyve célzatos átírásával leépítette a munkavállalói jogokat, csökkentette a táppénz összegét, ellehetetlenítette a sztrájkot. Ilyet csak egy olyan miniszterelnök tesz, aki utálja a saját országát, aki lenézi és kineveti a saját népét, akinek nem az ország boldogsága, hanem csak a pénz a fontos.

Az, hogy Orbán Viktor azt gondolja, hogy majd a rabszolgatörvény témája szépen lassan feledésbe merül, mert önök próbálnak új témákat behozni, az a helyzet, hogy nem fog működni. Önök azt képzelik, hogy majd a munkavállalók le fogják szépen lassan nyelni ezt a 400 óra túlmunkát, ráadásul úgy, hogy az ezért járó díjazást majd csak három év múlva kapják meg. (Dr. Rétvári Bence: Nem igaz! Nem igaz!  Dr. Völner Pál: Hazudsz! Nem igaz!) Hát, van egy rossz hírem: a magyar munkavállalókat nem olyan könnyű legyűrni, ahogy azt önök gondolják és ahogy azt önök remélik.

A legutóbbi hetek fejleményei pontosan azt mutatják, hogy a dolgozók igenis képesek felállni önmagukért, a dolgozókat minden siker, meglátják majd, egyre magabiztosabbá fogja tenni. Az országos sztrájkbizottság már megalakult, a közszféra dolgozói közül sokan márciusban már sztrájkolni fognak, ha a kormány továbbra sem áll velük szóba. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Most mondtad, hogy nem lehet sztrájkolni!)

(9.20)

A rabszolgatörvénybe nem fognak beletörődni sem a dolgozók, sem a szakszervezetek, sem az ellenzéki képviselők. Küzdeni fogunk közösen a rabszolgatörvény ellen, és nem is hagyjuk abba a harcot, amíg nem tesszük igazságossá a munka világát, az emberek hétköznapjait. S ehhez már nem elég a rabszolgatörvényt visszavonni, nem is fogunk itt megállni. Tisztességes, a munkavállalók érdekeit is figyelembe vevő munka törvénykönyvét kell alkotni. Meg kell szüntetni a dolgozók jogainak és életének a sárba tiprását. Emelni kell a béreket. Szabadabbá kell tenni a sztrájkot. Tisztességes nyugdíjba vonulási rendszert kell teremteni. (Dr. Völner Pál: Nyolc éve ez történik!) De az a helyzet, hogy ezt önökkel nem lehet megtenni.

Tehát nemcsak a munka törvénykönyvének átírása a cél, hanem az önök kormányának az eltakarítása is. Ehhez már összefogott a szakszervezet, összefogtak a dolgozók, és együttműködnek az ellenzéki pártok is. És semmilyen aljas propagandával vagy más eszközzel ezt az együttműködést önök nem fogják tudni szétverni. (Dr. Rétvári Bence: Megint hitet tett a Jobbik mellett!) Addig foguk küzdeni, amíg nemcsak a rabszolgatörvényt fogjuk visszavonni, hanem önöket is eltakarítjuk a kormányból. (Taps az ellenzéki oldalon.)

ELNÖK: Képviselő asszony, az időkerete lejárt. Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! A kormány nevében Bodó Sándor államtitkár úr kíván válaszolni az elhangzottakra. Öné a szó, államtitkár úr.

BODÓ SÁNDOR pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Hát, valóban egyértelműnek tűnik, hogy a szakmai hozzászólás apró kis jeleit felfedezve itt bizony egy komoly kampánytémával találkozhatunk. Önök tegnap elutaztak Esztergomba, hallottunk erről. (Szabó Timea: Ez hallatlan! Ez hallatlan a parlamentben!) Tehát önök elutaztak Esztergomba. Hát, nem Suzukival mentek. Lehet, hogy a helyiek örültek volna, ha a flottába egy olyan kocsit is beválasztanak, de ez nem történt meg. (Szabó Timea: Önnek Suzukija van, államtitkár úr?) Ott szembesültek a valósággal, hogy a munkahely bizony egy komoly dolog, és oda nem engedték be önöket, hogy az adott gyárban eljátsszák azt, amit korábban tettek itt Budapesten. Itt szembesülhettek azzal, hogy egy munkahelynek megvan a rendje, ott dolgozni kell (Szabó Timea: Hol vannak a fideszes parlamenti képviselők?), megvan mindenkinek a felelőssége, s innentől fogva azt gondolom, hogy csalódottan távozhattak. A foglalkoztatási mutatók, amiket ön a Suzuki kapcsán meglehetősen kritizál, az meg egyenesen öngólnak minősíthető, hiszen soha annyian nem dolgoztak még, mint amennyien most dolgoznak Magyarországon. Közel 4,5 millióan dolgoznak. (Szabó Timea: Közmunkán!) Most önök nagy lelkesen bekiabálnak, hogy közmunka, közmunka, de hát nézzék meg a folyamatos adatokat, amik arról szólnak, hogy a közfoglalkoztatásban egyre kevesebben dolgoznak, a versenyszférában pedig egyre többen. Javaslom tehát önöknek, hogy ez a meglehetősen begyakorolt „közmunka, közmunka” bekiabálást a jövőben esetleg gondolják át.

A bértárgyalások kapcsán szembesítenem kell önöket azzal, ami az elmúlt év végén a minimálbér, illetve a garantált bérminimum megállapodásával történt, ugyanis mind a reprezentatív szakszervezetek, mint pedig a munkaadók érdekképviselete, igaz, hogy többfordulós tárgyalás után, de aláírta azt a bérmegállapodást, ami, azt gondolom, hogy mindennek az alapja. (Gyöngyösi Márton: Olyan nincs!) Ebben a helyzetben 8 százalékos béremelés fogalmazódott meg úgy a minimálbér, mint a garantált bérminimum kapcsán, és amire korábban nem igazán volt példa, egy 8 százalékos bérajánlás is elhangzott, ami, azt gondolom, hogy egy olyan komoly iránymutatás, amit minden munkahelyen érdemes figyelembe venni. (Szabó Timea: Ezért rúgták ki a szakszervezeti vezetőt?)

Lehet persze kiabálni, hogy miért nem több, meg mindenki tud eggyel nagyobb számot mondani, de higgyék el, hogy ebben a helyzetben a folyamatosan egyre jobban teljesítő gazdaságnak az is feltétele, hogy kiszámítható legyen, és legyen meg az a stabilitása, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy ezek a bérnövekedések folytatódni tudjanak. (Szabó Timea: Saját maguknak 30 százalékos bérnövekedést szavaztak meg!) Teljes tévedés tehát a túlóratörvény kapcsán megfogalmazott gondolataik. De igazából nem is tévedésnek mondanám én ezt, hanem szándékos félrevezetésnek, hiszen ha olyan lenne a magyar valóság, mint amit önök mondtak, akkor valószínűleg most, amikor megkapták az első fizetéseket február elején, hosszú sorok tüntetnének. De hát erről szó sincs. A tüntetéseken leginkább önök vesznek részt. (Szabó Timea: Ott lesznek majd velünk a munkavállalók is!) Ebben a helyzetben azt gondolom, egyáltalán nem mondhatják azt, hogy a munkavállalók hosszú sorokban ott lennének önök mellett.

A Suzuki kapcsán pedig el kell mondjam, valóban igaz, hogy a Magyar Suzukival egy stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány. Ebben a helyzetben a megjelent információk helytállók, a munkavállalók már valóban többször kezdeményezték szakszervezet alapítását. Ez a korábbiakban sem volt sikeres, és az elnökök a következő reagálásukképpen munkaügyi perben megnyerték a követelésüket. Ez is azt bizonyítja, hogy Magyarországon jogbiztonság van. A jelenlegi konfliktus kialakulása kapcsán a munkavállalók valóban döntöttek arról, hogy egy szakszervezeti szövetséget alapítanak. Teljességgel el tudom fogadni az érzéseiket, amikor azt mondták, hogy ennek nem egy parkolóban van a helye. Arról pedig, hogy hogyan és miképpen alakul az egyeztetés a gyárban, magam is azt gondolom, hogy az üzemi tanácsot és a szakszervezetet ebben az értelemben összemosni, összekeverni nem célszerű. (Szabó Timea: Nem az a megoldás, hogy kirúgják a szakszervezeti vezetőt! Ez a ti világotok!)

Azt látni kell, hogy a munka világában a kollektív autonómia érvényre juttatása érdekében jogszabályi környezet rögzíti és biztosítja a szervezkedési jog védelmét, és ezt az Alaptörvény és a munka törvénykönyve egyértelműen szabályozza. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   1-8   9-12   13-18      Ülésnap adatai