Készült: 2020.07.08.11:48:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

54. ülésnap (2019.02.19.),  19-22. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 7:22


Felszólalások:   13-18   19-22   23-26      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megköszönöm államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Varju László képviselő úr, DK-képviselőcsoport: „Aktuális ügyeink II.” címmel. Képviselő úr, öné a szó.

VARJU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt jelen nem lévő Fideszes Képviselők! Hát, beszéljünk akkor arról, hogy kinek mi a fontos! Hiszen az elmúlt hónapokban önök világosan megmutatták, hogy önöket a legkevésbé sem érdekli a magyar emberek élete, egyértelművé tették, nem számít önöknek, ha az európai magyarok többsége a szombatjukat is a munkahelyükön fogják majd tölteni ahelyett, hogy a családjukkal töltenék. Nem érdekelte önöket, hogy az apák, anyák nem látják majd a gyereküket akkor, amikor teljesítik a rájuk kirótt 400 óra túlmunkát.Pedig a helyzet világos. Több túlmunka helyett több tisztességes bérre van szükség az elvégzett tisztességes munkáért. Ezt akarják a Suzukiban is. Akik ezt nem adják meg nekik, azok ellen pedig a szakszervezeti fellépés, a munkavállalói jogok képviselete jár nekik. Önök pedig elnézik, elnézik azt, hogy egy ilyen gyárvezetés, a „mi autónk” gyártója mindezt megakadályozza. Önök elnézik, és önök tették lehetővé olyan törvények elfogadásával, amivel egyébként ezt az embert elbocsáthatták.

Mi pedig szolidárisak vagyunk vele. Úgy gondolom, hogy hazafiként egyébként a tegnapi látogatásunkkal is mi mindent megtettünk azért, hogy meghátrálásra bírjuk önöket. Egy olyan hazában, ahol az európai magyarok élete az első, önöknek meg kellett volna köszönni azt, hogy a rabszolgatörvény ellen mi fellépünk és felszólítjuk önöket, hogy ezt ne fogadják el. Ha önöknek valóban Magyarország lenne az első, nem az autógyárosokat, az autógyártó szalagsorokat és néhány fideszes oligarcha érdekét támogatnák, hanem azt mondták volna, hogy köszönjük szépen, hogy megmutatták, hogy mit nem kellene elfogadni.

Megköszönhették volna, hogy emlékeztetjük önöket arra, hogy kiket kell önöknek szolgálni igazából. Persze, azokban az időkben, amikor a végrehajtó hatalom vak és süket saját népére, miközben önök ezt hűen kiszolgálják, akkor a hazafiságért nem köszönet, hanem valamilyen büntetés jár. Aki a nép nevében szól és a nép ellenében cselekvőknek teszi ezt, arra fegyveres biztonsági őrök rángatása, fizetésmegvonás, lejáratás jár. Éppen önök tették ezzel egyértelművé, hogy a magyarokat mi szolgáljuk ebben a hazában, nem pedig az Orbán-rendszer.

Hogy képzelik azt, hogy semmibe vehetik az ország több mint ötven pontján tüntető tízezreket? Hogy képzelik, hogy semmibe veszik a szakszervezeteket? Hogy képzelik azt, hogy semmibe veszik a képviselők jogait? Azt már látjuk, hogy önök semmibe akarják venni a 2,5 millió magyar akaratát képviselő ellenzéket, de ebben a kérdésben az önök szavazóinak több mint fele is velünk ért egyet.

(9.40)

Itt és most több mint 5 millió magyar nevében beszélek, amikor azt mondom, hogy a rabszolgatörvény nép elleni bűntett, amit soha nem lett volna szabad önöknek elfogadni. Most mondjam azt önöknek, hogy a haza nem lehet ellenzékben? Abból talán értenének önök valamit? (Dr. Hoppál Péter: Április 8.!) Nem vagyok benne biztos. Vagy akkor az jön, hogy az 5 millió magyar ember igazából Soros-ügynök, és így a Fidesz-szavazók fele is? Képviselőtársaim! Önök azok, akik hónapok óta nem hallják meg Magyarország hangját. Önök a felelősek mindazért, amit tett és tesz a kormányuk.

Egyetlen édesapa, egyetlen édesanya sem fogja megbocsátani önöknek, hogy nem láthatta hétvégén a gyerekét. Azért nem volt ott a srácok focimeccsén, azért nem ment el a játszótérre, és azért nem látta igazából felnőni őket, mert maguknak az autógyárak csettintése fontosabb volt, mint a családjaink. (Dr. Hoppál Péter: Vasárnapi boltzár…) De ők nem fognak megbocsátani, mert azt az időt senki nem fogja tudni visszaadni, amit a munkahelyen töltöttek az önök rabszolgatörvénye miatt. Ez a törvény nemcsak a munkavállalókat árulja el, hanem elárulja a családokat is, amikor a családok közös idejét egyébként munkaidővé címkézték át. (Dr. Hoppál Péter: Vasárnapi boltzár…) Ha valahogy szét lehet verni családokat, akkor azt pontosan így kell tenni, képviselőtársak! (Dr. Völner Pál: A vasárnapi boltzár tilalmát miért nem támogattátok?) Még több munkával, még több túlórával, amiket még csak ki sem kell fizetni. (Dr. Völner Pál: Nyerészkedtek!)

Félmillió magyart már elüldöztek ebből az országból, újabb tízezreket fognak most útjukra bocsátani. Önök nem bevándorlásellenesek, hanem kivándorláspártiak. Ez az igazság, különben nem üldöznék el innét magyarok százezreit. (Dr. Hoppál Péter: Ezt Gyurcsány mondta…  Dr. Rétvári Bence: Eltévesztetted a házszámot!) Maguknak köszönhetik, hogy idejutottunk! (Dr. Hoppál Péter: El lehet menni…) Maguknak köszönhetik, hogy most autómentességet (sic!) meg hitelt kell ajánlgatni ahhoz (Dr. Rétvári Bence: Mit mondott erről az elnököd?  Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), hogy elhitessék az emberekkel (Az elnök újból csenget.), hogy nem a családok ellenségei. Nem fog ez menni önöknek! Köszönöm szépen. (Dr. Lukács László György: Rögzítsük a jegyzőkönyvben, hogy Hoppál Péter azt mondta, el lehet menni!  Cseresnyés Péter: Azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc mondta!  Dr. Lukács László György: Nem mondta!  Cseresnyés Péter: De mondta!  Szórványos taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! A kormány nevében Bodó Sándor államtitkár úr kíván válaszolni az elhangzottakra. Öné a szó, államtitkár úr.

BODÓ SÁNDOR pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy kicsit időutazás részesének érezhetjük magunkat, hiszen ezeket a gondolatokat képviselő úr előző év végén is több alkalommal elmondta. Mondja, mondja, és hiába próbáljuk szembesíteni a valósággal, ez nem igazán hat a véleményére. (Zaj az ellenzéki pártok padsoraiból.) Természetesen mindenkinek szíve joga, hogy milyen begyakorolt mondókát mond el. Önök egyfolytában a munka törvénykönyve módosításának borzalmas ártalmairól szólnak, és ennek a lényegi tartalmával egyszerűen nincs szándékukban megismerkedni. Már-már feladni látom azt, hogy szembesítsem önöket ezzel, de azért mégsem tehetem. (Gréczy Zsolt: Nyugodtan! Semmi probléma.)

És ha belegondolnak abba, amit az előbb is említettem, hogy Magyarországon hogyan és miképp alakulnak a foglalkoztatási mutatószámok, szemben az önök kormányzásának idejével (Dr. Vadai Ágnes: Londonban jobban teljesítenek. Berlinben is.), hogyan alakulnak a bérek, szemben az önök kormányzásának idejével, mennyi munkahely teremtődik (Gréczy Zsolt: Nézzük meg az első Orbán-kormányhoz képest!), milyen a munkanélküliségi ráta, én azt gondolom, hogy ezekkel nincs mit vitatkozni. Önök mégis megpróbálják valószínűleg kampánycélból felhasználni ezt a fontos területet. Én nagyon sajnálom.

A munkaerőpiacon a gazdaság teljesítménye egyre jobb, egyre többen dolgoznak. Természetesen mindig van további tennivaló, tesszük is, akár a foglalkoztatási osztályok átalakításával (Dr. Vadai Ágnes: Inkább ne!), aminek célja, hogy a munkavállalókat és a munkaadókat még közelebb hozzuk egymáshoz (Szabó Timea közbeszól.), annak érdekében, hogy a gazdaság teljesítménye javuljon. Ez a konkrét válasz. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.  Dr. Vadai Ágnes: Ennyi?)
Felszólalások:   13-18   19-22   23-26      Ülésnap adatai